9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn mai putin de o jumatate de ora, trei comune au fost luate de apa

In mai putin de o jumatate de ora, trei comune au fost luate de apa

Trei kile de ardei murati, cinci de tuica si gaini refugiate in corcodusi. Cam cu atit s-au mai ales oamenii din Bradesti, Scaesti si Cotofenii din Dos dupa potopul care i-a trezit cu noaptea-n cap ieri-dimineata. Si dezastrul s-a produs doar in douazeci de minute, de nici n-au avut timp sa se dezmeticeasca. Abia cind au simtit apa pina la genunchi si au vazut merindele plutind in gura beciurilor s-au trezit definitiv: „Vai de capu’ nostru! Cu asta, nu ne-a mai ramas nimic!“


„La sase dimineata a inceput. Un ropot scurt, de vreo douaj’ de minute si ne-a terminat“, abia ingaima Ana Vulturu, printre lacrimi, in timp ce cu pompa incerca sa scoata apa ajunsa pina in gura beciului. Inauntru, la doi metri sub apa si mil, zac toate proviziile pentru iarna. Nimic n-a scapat.


La iarna bem tuica si mincam ardei…


„Bulionul, zacusca, si toate bucatele. Aveam cinci damigene de tuica, o facusem din vinul care mi s-a acrit. Eu nu beau, asa ca l-am facut tuica, sa servesc oaspetii cu un paharel. S-a dus tot! Cinci kile au mai ramas, le-a scos apa la suprafata. Si un borcan de ardei. Astept acum sa vad ce mai iese. In tot cazul, butoaiele, hidroforul, care m-au costat milioane, de ele s-a ales praful“.


Ana nu este singura care numara printre lacrimi pagubele cu care a oropsit-o soarta din nou. Tot Bradestiul isi ineaca astazi amarul in piraiele nascute peste noapte in case si curti.


„Nu mai avem apa! Fintina e plina de noroi! La 20 de metri era apa ieri, acum e la trei metri. A intrat suvoiul pe linga ea si a distrus-o“, plingea in hohote Nicolae Ilina, ajutindu-si sotia sa scoata galeata dupa galeata, doar-doar or da de apa buna. Nici in casa nu e mai bine. Apa a intrat pina la temelie, a inmuiat peretii. In curte, printre blani din grad si acareturi, zeci de pasari plutesc inecate.


„40 de pasari au murit. A scapat care a avut timp sa se urce pe vreo craca, pe cotet. In rest, nenorocire! Parca sintem blestemati. In doua luni, de doua ori ne-a lovit apa. Nu stiu ce o sa facem, din ce o sa mai traim“, a spus Nicolae, deznadajduit.


200 de locuinte in 15 minute


Din cele cinci sate, cite numara comuna, Bradesti-centru a fost cel mai afectat de prapadul pornit luni dimineata.


„200 de locuinte au fost afectate si vreo suta de hectare de teren arabil, in doar un sfert de ora. O evaluare a pagubelor o sa avem abia miine, pentru ca majoritatea comitetului s-a ocupat de decolmatare a canalului. Am reusit sa astupam cele patru sparturi. Deocamdata e cit de cit sigur. Cu pompele stam prost. Oamenii sint disperati ca nu au cu ce scoate apa din case. Asteptam de azi-dimineata doua pompe pe care ni le-au promis de la judet. Sa speram ca lucrurile nu se agraveaza“, a apreciat pagubele Stefan Strunoiu, primarul comunei, in urma verificarilor facute de comitetul de urgenta intrunit ieri.


In scoli, chiul antidezastru


„150 de gospodarii, dintre care 60 de case inundate, 100 de fintini compromise, 35 de podete distruse, 320 de pasari moarte, aproape 1.000 de hectare de terenuri agricole afectate, dintre care: 300 ha de porumb nerecoltat, 200 ha cu coceni, 15 ha de vii, teren arat 200 de hectare, plante furajere 100, izlazuri 160, canale colmatate de viitura 25 de km“, a raportat Barbu Calota, primarul comunei Scaesti.


Nimeni nu mai sta insa sa numere al citelea potop a fost. „Al patrulea, al saptelea… Nu mai stim, parca s-au rupt baierile cerului deasupra noastra“, s-au infricosat oamenii, nestiind incotro sa-si mai indrepte rugaciunile.


Pentru Adeluta Negret, de 34 de ani, din Scaesti, nenorocirea de ieri este una din putinele pe care viata i le-a scos in batatura. Vaduva de cinci ani, femeia a trebuit sa indure chinul de a-si creste de una singura cei doi copii. Norocul nu i-a dat nici avere: doua camere de chirpici, o bucatarie, o mina de porumb si opt rate.


„Mai aveam un cocos, dar vad ca nu se intoarse de azi-dimineata. S-o fi inecat“, si-a dat cu parerea femeia, numarind cu ingrijorare ratele. „Sint toate… Acu ma duc sa pun ceva de mincare la copiii astia, ca nici la scoala nu plecara, sa stea sa ma ajute sa scot apa din casa. Oricum, nici nu aveau cum sa ajunga. Azi-dimineata nu puteai sa pleci decit cu barca din casa“.


Doar zguduiti, multumita sacilor


La Cotofenii din Dos, prapadul i-a prins pe oameni tot cu noaptea in cap, dar ceva mai pregatiti decit restul. Asa cum spune primarul Vasile Preduca, Directia Apelor Jiu i-a instiintat inca din ziua precedenta de dezastrul care-i asteapta. Oamenii si-au luat masuri de precautie, care cum a putut. Au adapostit animalele, au pus la loc ferit pasarile, in fata portilor au asezat saci cu nisip, sa nu ii ia apa pe sus. Furia apelor a lasat insa urme.


„Partea de nord a satului a inregistrat cele mai mari pagube. Lasa 50 de litri de apa pe metru patrat, citi au cazut vreme de cinci ore! Au fost distruse 1.500 ha de teren agricol. Trei podete judetene au fost zguduite, dar nu au cazut. Distrus insa este un pod comunal cu acces la o fintina de la care se aprovizioneaza 100 de familii! 50 de kilometri de drum comunal pe care ne apucasem sa-l modernizam sint din nou in stadiul de la inceput“, a facut Vasile Preduca bilantul pierderilor.


Din fericire, doar patru gospodarii din Cotofenii din Dos sint afectate de ploaia de luni. Sacii asezati la porti au ferit locuintele de suvoiul apei. Scoala din Cotofeni a fost si ea aparata prin aceeasi metoda, copiii neintimpinind nici un obstacol in a merge la ore. Doar sa sara pirleazul de nisip.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS