11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDin nou potop peste olteni

Din nou potop peste olteni

Nord-vestul judetului Dolj a fost iar inundat


Doua drumuri judetene si patru comune au fost acoperite de ape. Cinci piraie in care zeci de ani nu a curs nici un firicel de apa au ingrozit locuitorii comunelor Breasta, Predesti, Sopot si Brabova. Trei podete de lemn peste piriul Meretel au fost luate de viitura, iar jumatate din comuna Sopot a ramas izolata. Zeci de localnici stau la pinda sa prinda de veste cind apa se strecoara pe furis in casele lor. Cinci copii sub un an si 20 de cetateni au fost evacuati cu barcile de jandarmi si pompieri, iar o casa din paianta s-a prabusit. Scoala din Brabova, mutata in caminul cultural dupa viiturile din vara, a fost din nou inundata, iar copiii vor intra fortat in vacanta. Stefan Stoica, directorul general de la Apele Române, Directia Jiu, singurul oficial gasit in zona calamitata, facea pe dispecerul cerind acolo unde era nevoie utilaje si masini de salvare.


In Dolj, in noaptea de luni spre marti, in jurul orei 3.00, a inceput sa ploua torential. Dupa doua ore si jumatate albiile piraielor care vin din judetul Mehedinti s-au umplut revarsindu-se. Apele pluviale de pe versanti, in loc sa fie preluate de canalele de coasta, care au fost distruse de proprietarii de terenuri care le-au arat, s-au napustit asupra localitatilor situate de-a lungul drumurilor judetene 606 A si 606C.


La Brabova au fost inundate chiar si ajutoarele


Luni dimineata, incepind cu ora 6.30, apele piraielor Bogdanel si Pleana s-au napustit iar peste Brabova. „De sase ori ne-a inundat anul acesta. Acum o luna, scoala cu clasele I-IV a fost plina cu apa si toata pardoseala s-a dus pe apa simbetei. Am incercat sa gasim o solutie si am cheltuit citeva zeci de milioane de lei ca sa amenajam in caminul cultural sali de clasa improvizate pentru ca si copiii nostri sa poata sa inceapa scoala. Azi dimineata (luni dimineaa – n.r.) a intrat apa si in caminul cultural pina la nivelul ferestrelor si a distrus tot. Vineri ,din comuna Calarasi, oamenii cu suflet din sat au donat pentru cei de aici cereale pe care le-am depozitat in remiza de la primarie, cu gindul sa le impartim oamenilor din Brabova, care tot anul au stat mai mult sub ape. Acum a intrat apa si in remiza si griul din ajutoare pluteste. De doua ori am fugit la scoala si acum nu mai stim unde sa ne ducem. Prefectul care a fost aici ne-a spus sa le spunem copiilor sa stea acasa, dar nu stim pina cind“, a spus primarul Brabovei, Virgil Plesa.Toate obiectele de inventar ale scolii si gradinitei din Brabova zac noroite pe jos sau pe mesele rasturnate din cladirea scolii vechi sau din caminul cultural. Copiii nu au venit la scoala, dar si daca ar fi vrut nu ar mai fi avut unde. Nimeni nu stie deocamdata unde vor invata copiii din clasele primare din comuna Brabova si nici daca scoala se va mai redeschide in urmatorii ani. Citiva dascali incercau sa scoata noroiul din caminul ce pentru o saptamina devenise scoala. „Sintem foarte suparati pe inspectoratul scolar. Persoanal am anuntat de la prima ora a diminetii in ce situatie ne aflam cu copiii si nimanui nu i-a pasat. N-a venit nici un inspector sa vada ce s-a intimplat de parca noi lucram la oraca“, a spus invatatorul Victor Mandache, uitindu-se cu groaza la zecile de mii de carti din biblioteca scolii care tac in noroi.


Cinci copii salvati de jandarmi si pompieri


Piriul Meretel iese din matca la fiecare ploaie torentiala si inunda casele din satul Belont, pentru ca nimeni nu vrea sa puna un tub de trecere peste drumul judetean 606 C. Tot in Meretel se scurge si apa de pe dealurile din preajma. Primarul din Sopot, Catalin Traistaru, este la capatul puterilor. „Dimineata daca nu veneau jandarmii si pompierii nu stiu ce faceam. Am scos cu barcile 22 de persoane, care aveau casele aproape de apa. Dintre acestea cinci erau copii sub un an, pe care i-am gasit cu parintii in pod caselor care stau sa cada. Apa a fost in case mai mare de un metru si a intrat in 60 de locuinte. Dupa citeva ore s-a retras, dar a ramas dezastru in urma. Deja o casa s-a prabusit. Trei podete peste piriul Meretel au fost luate de apa, iar jumatate de sat a ramas izolat. La noapte, (ieri-noapte, n.r.) am inteles ca va ploua, anuntindu-se peste 80 litri pe metru patrat. Le-am spus oamenilor sa nu adoarma ca sa poata fugi la timp din calea apelelor. Din 11 consilieri doar doi au venit la primarie sa dea o mina de ajutor. Nici macar viceprimarul nu a venit, iar daca ii intreb de ce nu ajuta comuna cind este la greu nu stiu sa mai raspunda, dar banii ii vor in fiecare luna“, a spus primarul Catalin Traistaru.


In timp ce oamenii se salvau, primarul privea ca la televizor


Apele care luni dimineata au facut ravagii in Predesti, Sopot, Brabova s-au retras catre seara spre Jiu, afectind si parti din comuna Breasta. Iesirea din Breasta spre Predesti era cuprinsa de apa si de-a lungul DJ 606A. In citeva zeci de case, toate construite dupa 1995, intrase apa care depasea 1,5 metri. Calatorii care circulau spre Predesti nu au mai putut inainta. Iesirea din comuna dinspre Craiova era sub ape. Oamenii incercau sa salveze ce se mai putea, infruntind apa care crestea. Familia Petcu reusise sa salveze porcii, o parte din gaini, in timp ce apa a intrat in casa. Cei trei copii au fost adusi la soseaua aflata cu cel putin doi metri deasupra nivelului temeliei casei. Primarul Marin Marcu si alti functionari in loc sa-i ajute pe cei aflati in nevoie stateau la iesirea din comuna dinspre Predesti si priveau cum apa face praf zeci de miliarde de lei, valoarea celor citeva case construite de curind.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU