12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePiete reamenajate cu miliarde de lei... in bezna

Piete reamenajate cu miliarde de lei… in bezna

Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au avertizat de multe ori in acest an conducerea Administratiei Pietelor si Tirgurilor Craiova in legatura cu conditiile critice in care se afla pietele de desfacere a alimentelor preambalate. Reamenajarea pietelor, efectuata cu tam-tam in 2005, nu a schimbat cu mult situatia. Desi au fost investite miliarde de lei in reamenajarea pietelor si dotarea acestora cu boxe in care comerciantii sa dispuna de toate conditiile, acestia vind in continuare produse alimentare pastrate la temperaturi necorespunzatoare, deoarece halele nu sint racordate la energie electrica. Directorul Administratiei Pietelor nu cunostea nici dupa trei luni faptul ca, in boxe, comerciantii nu au curent electric…


Inspectorii OJPC Dolj au verificat la sfirsitul saptaminii trecute stadiul in care se afla reamenajarea pietei din cartierul Brazda lui Novac, dar si din Piata Centrala. Dupa zeci de avertismente scrise trimise de inspectorii OJPC, in urma cu doar o luna, reprezentantii Administratiei Pietelor au decis inceperea lucrarilor pentru construirea boxelor necesare adapostirii comerciantilor. „Din toamna anului trecut i-am tot rugat, dupa care le-am trimis numeroase avertismente pentru a construi hale pentru comercianti. Comertul la taraba trebuie sa dispara, insa conducerea Administratiei Pietelor se conformeaza cam greu acestor ordine. Au inceput lucrarile pe 8 august pentru ridicarea amplasamentului din piata Brazda lui Novac. Daca nu se conformeaza intr-un timp cit mai scurt, ii vom sanctiona cu amenzi de pina la 100 de milioane de lei. Se comercializeaza in continuare produse alimentare la temperatura de afara, margarina, ciocolata, drojdia avind deja aspectul modificat“, a spus Aurelian Toma, inspector OJPC Dolj. De asemenea, in piata din Brazda lui Novac, maldare de gunoaie sint aruncate in spatele tarabelor.


Gheorghe Calinoiu – „actor“ in piete…


Pentru reamenajarea Pietei Centrale din Craiova, finalizata in acest an, la mijlocul lunii iunie, au fost investite miliarde de lei. Inspectorii OJPC Dolj au descoperit ca noile boxe, din hala „moderna“, desi dispun de prize, nu sint racordate la curent. Astfel, Administratia Pietelor nu a facut decit sa-i mute pe vinzatori de la taraba de afara, la taraba din hala… „Aceste incaperi trebuia dotate corespunzator desfasurarii comertului, cu curent electric, chiuvete in fiecare boxa! Mai mult de jumatate din produsele alimentare care trebuie pastrate la temperaturi foarte scazute, in frigidere sau lazi frigorifice, sint depozitate la temperatura unei saune“, a mai spus inspectorul OJPC Dolj.


In timpul controlului efectuat de inspectorii OJPC, „intimplarea“ a facut ca in hale sa apara insusi directorul Administratiei Pietelor, Gheorghe Calinoiu. Intrebat de inspectorii OJPC de ce boxele din hala nu sint racordate la curent electric, Gheorghe Calinoiu s-a aratat surprins, spunind ca probabil este vorba de vreo defectiune tehnica, pentru ca in urma cu numai o zi hala dispusese de energie electrica. „Teatrul“ directorului a continuat, Calinoiu verificindu-si incarcatorul de la telefon la prizele din fiecare boxa. Scaparea acestuia a fost insa directorul adjunct al Administratiei Pietelor, care i-a soptit sa-si schimbe urgent versiunea, deoarece comerciantii sint „vinovatii“, ei nesolicitind in cele aproximativ trei luni de la deschiderea halei racordarea la curent. Incurcat de propriul circ, Gheorghe Calinoiu nu a putut decit sa zimbeasca si sa arunce vina pe comercianti: „E firesc ca fiecare comerciant sa solicite racordarea la energie electrica. Trebuie sa depuna cerere la ELECTRICA pentru contorizare individuala… Daca nu au solicitat, e vina lor, ce vina am eu? Nu o sa le plateasca Administratia Pietelor lumina! Dati-le amenda ca imbolnavesc lumea vinzind produse alimentare alterate sau pastrate la temperaturi necorespunzatoare!“.


Tapii ispasitori, si de aceasta data, au fost vinzatorii, care au fost invitati la sediul OJPC Dolj pentru a plati sanctiunile corespunzatoare comercializarii marfii in conditii improprii, riscind amenzi cuprinse intre cinci si 30 de milioane de lei…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS