16.7 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIeftinirea medicamentelor, praf in ochii bolnavilor

Ieftinirea medicamentelor, praf in ochii bolnavilor

Ieftinirea medicamentelor s-a facut in judetul Dolj fara probleme deosebite. Desi nemultumiti de aceasta decizie care le reduce consistent veniturile, farmacistii s-au conformat si au trecut la noile preturi inca de vineri, fara tam-tam, asa cum s-a intimplat in multe alte judete. „Beneficiul oferit bolnavilor prin aceasta ieftinire este insignifiant. Practic, pentru un extraveral de exemplu, bolnavul va trebui sa scoata din buzunar 23.000 de lei in loc de 30.000 de lei. Pentru noi, insa, este o grea lovitura, mai ales ca nu este prima ieftinire care se face. La un lot de medicamente care valoreaza miliarde de lei pierderea este de sute de milioane. Farmacia la care lucrez a pierdut aproximativ 150 de milioane de lei“, a sustinut farmacista Ana Safta.


Noua ajustare a pretului la medicamente – intrata in vigoare, prin ordin al ministrului sanatatii, de la 16 septembrie – se refera doar la medicamentele din productia interna si import care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, nu si la cele care se pot elibera fara reteta (algocalmin, paracetamol etc.).


Conform noului act normativ, medicamentele din raft vor fi mai ieftine cu sapte pina la 11%, ca urmare a micsorarii adaosurilor comerciale si taxelor de importator. Ordinul aprobat de ministrul sanatatii mai stabileste modificarea totala a adaosurilor de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior, care era de cinci la suta. De exemplu, numai la adaosul de import s-a operat o reducere de la 15% (in unele cazuri 17%) la 8,5%. In ciuda acestor asigurari oferite de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, ieftinirea medicamentelor nu i-a determinat pe bolnavi sa ia cu asalt farmaciile. Cozile nu au aparut din motive care nu tin de reducerea preturilor, ci de epuizarea, de catre cele mai multe dintre farmacii, a fondurilor alocate pentru medicamentele compensate si gratuite. Acest fapt dovedeste ca medicamentele continua sa fie un lux pentru buzunarul cetateanului de rind, chiar daca s-au ieftinit cu pina la 11%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS