14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii gorjeni dau ajutoarele sociale dupa ureche

Primarii gorjeni dau ajutoarele sociale dupa ureche

In urma unui control efectuat de Directia Muncii Gorj a rezultat ca mai multe primarii acorda ajutoarele sociale dupa ureche. Astfel, acestea sint date fara sa existe macar o cerere din partea beneficiarilor, iar anchetele sociale nu au fost efectuate. Pentru neregulile constatate, primarul comunei Bengesti-Ciocadia a fost amendat.


Conducerea Directiei de Munca Gorj a controlat zece primarii in privinta modului in care se acorda ajutoarele sociale. Pina in prezent, la nivelul judetului Gorj s-au acordat 55.000 de ajutoare sociale de care au beneficiat 8.500 de familii. Vasile Piciorus, directorul Directiei Muncii Gorj, a spus ca o mare parte din ajutoarele acordate in baza Legii nr. 416 sint date fara respectarea prevederilor legale: „De la investirea mea in functie, mi-am propus sa verific modul in care sint folositi banii. Astfel, ajutoarele sociale se dau fara sa existe o cerere din partea beneficiarilor, cum este cazul Primariei Bengesti-Ciocadia. La o mare parte din primarii s-a constatat lipsa anchetelor sociale, care este principalul document pentru calcularea cuantumului ajutorului social. In aceasta situatie se afla Primariile comunelor Danesti, Ticleni si Bengesti-Ciocadia. Actele doveditoare ale veniturilor nu sint depuse la dosar. Nu s-au gasit planuri de lucrari pentru cele 72 de ore de munca in folosul comunitatii, pe care trebuie sa le efectueze beneficiarii de ajutoare sociale“. Primarul comunei Bengesti-Ciocadia, Victor Geogia, a fost sanctionat de catre Directia Muncii Gorj cu amenda de doua milioane de lei.


Vasile Piciorus mai spune ca un numar foarte mare de beneficiari de ajutoare sociale se imbolnavesc subit: „In numai doua-trei zile, persoanele care sint apte de munca devin brusc persoane cu handicap de gradul doi sau trei. Nu stiu cum este posibil asa ceva“.


Primarul comunei Bengesti-Ciocadia ii doreste lui Piciorus sa primeasca ajutor social


Primarul comunei Bengesti-Ciocadia, Victor Geogia, spune ca ajutoarele au fost acordate in mod corect si ca va contesta amenda primita: „I-as recomanda domnului director Piciorus sa ajunga sa primeasca si el ajutor social, sa vada cum este. A gasit un dosar cu un cetatean care se dusese sa lucreze ca cioban si fusese scos de la plata ajutorului. Acesta s-a intors apoi si a facut o cerere de mina sa fie repus in plata. A facut tam-tam ca nu este cerere tipizata, ci e de mina. Nu se gindesc ca nu le-am dat banii oamenilor din luna iulie, pentru ca nu mai avem fonduri. In fiecare zi la usa sint 20 de oameni, care ma intreaba cind le dau ajutoarele. Atunci le suspend la toti ajutoarele si ii trimit la Tirgu Jiu, ca sa le dea el. Exista anchete sociale, dar trebuie sa se faca din sase in sase luni. Nu avem decit un singur om la primarie care se ocupa de intocmirea anchetelor si nu face fata solicitarilor. Eu am fost primar PD si mi-am dat demisia. Probabil ca este si o chestie politica. O sa contest in instanta amenda“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS