17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociatia de Proprietari nr. 9 Valea Rosie risca sa ramina fara utilitati

Asociatia de Proprietari nr. 9 Valea Rosie risca sa ramina fara utilitati

In timp ce in Craiova exista foarte multe probleme din cauza lipsei locuintelor, reprezentantii Asociatiei de Proprietari nr. 9 Valea Rosie sustin ca multe apartamente din blocurile arondate sint ocupate abuziv de persoane care au acumulat datorii de sute de milioane de lei la plata intretinerii. RAADPFL spune ca toti cei care nu sint proprietari ai acestor apartamente au totusi contracte de inchiriere si fise de calcul si ii asigura pe cei de la asociatie de tot sprijinul. Pina la solutionarea problemei, cei care au de suferit sint ceilalti locatari, care se tem ca vor ramine fara apa calda si caldura.


„Inainte de ’89, acestor blocuri li se pusese titulatura de «blocuri cu bulina rosie» pentru ca prezentau un risc seismic ridicat. Locatarii de atunci au fost mutati in blocuri noi din alte zone ale Craiovei, iar acestea au ramas goale si urma sa fie demolate. Intre timp, s-a schimbat regimul, blocurile au ramas in picioare si in apartamente a intrat cine a putut. Pe parcurs, unele blocuri au fost consolidate, iar oamenii si-au cumparat locuintele. Totusi, au ramas persoane care nici in ziua de astazi nu au nici un fel de forme legale asupra apartamentelor in care locuiesc. Sint 26 de astfel de cazuri“, a spus Alexandru Ionescu, presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 9 Valea Rosie. „Unele familii care ocupa aceste apartamente au totusi o fisa de calcul intocmita de Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si a Fondului Locativ (RAADPFL), o anexa a contractului de inchiriere, dar nu au contractul. Poate ca asta nu pare a fi o problema, dar adevaratele necazuri apar cind este vorba de plata datoriilor la intretinere. La Asociatia nr. 9, valoarea totala a restantelor este de 1.512 milioane, din care 590 de milioane este numai datoria a 18 familii care locuiesc aici fara forme legale. Exista persoane care au restante de peste 50 sau chiar o suta de milioane“, a mai spus Alexandru Ionescu. La toate aceste datorii se adauga, dupa 45 de zile, si penalizarile de la regiile care asigura utilitatile.


Oamenii se tem ca nu vor mai avea caldura


„Am facut notificari pe adresa primariei si a RAADPFL, in proprietatea carora se afla aceste apartamente, cerind sa se ia masurile de rigoare pentru a putea recupera datoriile. Nu am obtinut nici un raspuns. Noi am mers in instanta si am obtinut titluri executorii care ii obliga pe datornici sa isi plateasca debitele, dar ele nu pot fi puse in aplicare pentru ca aceste persoane nu au in actele de identitate domiciliul de la apartamentul unde locuiesc, nu au acte pe apartamente, deci nu avem pe cine executa. Este ca si cum aceste persoane nu ar exista in asociatia noastra“, a precizat presedintele. Reprezentantii asociatiei, dar mai ales proprietarii se tem ca vor avea probleme din cauza datoriilor foarte mari catre Regia de Termoficare, catre furnizorul apei reci sau catre cei de la salubritate. „Toata luna iulie nu am avut apa calda. Cei de la asociatie au cerut oprirea furnizarii ei pentru a mai micsora datoriile. Acum este vara, dar ce vom face la iarna? Putem sa stam fara apa calda, dar fara caldura nu se poate. Am incercat sa stam de vorba cu cei care au datorii foarte mari, dar nu am auzit decit vorbe urite si injuraturi. Tot omul mai are cite o datorie, un milion, poate doua, dar nu sute de milioane. Vom avea de suferit cu totii din cauza celor citiva rau-platnici“, a spus locatara unuia dintre blocurile cu probleme.


Ce spun cei de la RAADPFL


Reprezentantii RAADPFL spun ca in blocurile b, d, e, arondate Asociatiei de Proprietari nr. 9 Valea Rosie, din totalul de 460 de apartamente au mai ramas 99 care au contracte de inchiriere si fise de calcul. In ceea ce priveste recuperarea debitelor la cheltuielile de intretinere, acestia spun ca este datoria reprezentantilor Asociatiei de Proprietari nr. 9 sa promoveze actiuni in instanta impotriva datornicilor, asigurindu-i ca le vor oferi tot sprijinul necesar in vederea solutionarii problemelor. De asemenea, regia va asigura sprijin si la punerea in executare a hotaririlor judecatoresti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS