9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViata unor oameni care doar viseaza la Uniunea Europeana

Viata unor oameni care doar viseaza la Uniunea Europeana

La doar trei kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, saracia este la ea acasa. Sute de romi din satul Dudasul Cernetiului, comuna Simian, traiesc de pe o zi pe alta si isi cistiga existenta, incredibil, din gunoiul altora.


Localnicii asteapta cu sufletul la gura ca muncitorii de la combinatul Celrom sa mai aduca un transport de gunoi. Sint oameni care vor sa traiasca cinstit si au muncit de mici cu sapa si tirnacopul.


„Am cinci copii si seara de seara stau aici sa dau foc la sirma asta sa iau si eu piine“, a spus Nistor Paraschiva. Cit este ziua de mare, la groapa de gunoi a combinatului de hirtie de la marginea orasului Turnu Severin se vede un fum negru si ii poti intilni pe localnicii din Dudasul Cernetiului. „Asteptam sa se aduca gunoiul, pe care il ardem si adunam asa- numitii arici de sirma, sa cistigam bani cit sa putem cumpara patru-cinci piini. Avem cite sase-sapte copii si nu avem serviciu. Trebuie sa ne cistigam existenta cumva“, spune Stamate Cristinel.


Localnicii ard gunoiul in care sint si resturi de sirma, pe care o aduna si o transporta cu carutele la centrele de colectare a deseurilor. „Sirma pe care o ardem acolo o punem in caruta si o ducem la fier vechi. Luam in jur de saizeci de mii de lei pe cantitatea dintr-o caruta, kilogramul ne este platit cu 1.500 de lei“, a spus Virginel Degeratu.


„Morga si cimitirul mai sint de noi“


Sint oameni batrini si bolnavi care nu au asigurare medicala si nu pot fi tratati in nici un spital din România. Singura lor speranta este acum legata de gunoiul din care scot bani sa traiasca.


„Sint bolnava de cinci ani, nu am pensie, nu am nimic. Vin aici nemincata, bolnava, amarita… Decit un astfel de trai, mai bine sa imi dati o funie sa ma spinzur. Spitalul nu mai e bun, morga si cimitirul mai sint de noi“, a spus plingind Ana Marin.


Situatia oamenilor este alarmanta si se pare ca nimeni nu ii vede, cu toate ca zilnic o lume intreaga ii priveste, pentru ca groapa de gunoi este situata chiar linga calea ferata.


„In halul asta intram noi in Uniunea Europeana? Cu situatia din satul Dudasul Cernetiului, niciodata“, este convins Vasile Nicusor.


Zilnic o iau de la capat, gunoiul combinatului Celrom din Drobeta Turnu Severin fiind singura sursa de venit a peste 160 de familii de romi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS