5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn ochi bun, sanatate maxima

Un ochi bun, sanatate maxima

Unul dintre cei mai apreciati medici oftalmologi din Craiova, dr. Georgeta Mercut, isi desfasoara de doi ani activitatea medicala si in cabinetul particular deschis pe Calea Bucuresti la parterul blocului D2. Aici au fost amenajate sala de asteptare, laboratorul de optica medicala si cabinetul propriu-zis, unde bolnavii beneficiaza de consultatii.


Colectivul


Dr. Georgeta Mercut lucreaza de mai multi ani in cadrul Sectiei de oftalmologie pe care o conduce la Spitalul Militar de Urgenta „Stefan Odobleja“ Craiova. Este un spital cautat de pacienti, cu o medie a interventiilor chirurgicale de 1.000 de operatii pe an, din care proportia covirsitoare o reprezinta tratamentul chirurgical al cataractei prin metoda facoemulsificarii cu implant de cristalin artificial, rigid sau foldabil. Dr. Mercut efectueaza orice interventie chirugicala cu exceptia operatiilor pe retina si transplantului de cornee. Este specialista in implanturi de cristaline artificiale de ultima generatie (cu protectie UV) folosind cea mai noua aparatura in domeniu si cea mai avansata tehnica chirurgicala. La cabinet poate fi gasita zilnic, intre orele 15.30 – 19.00, cu exceptia zilei de simbata, cind isi desfasoara activitatea alternativ cu dr. Valentina Ciochina, celalalt medic oftalmolog care este angajat cu norma intreaga si are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj.


Consultatii


Cabinetul de oftalmologie si optica medicala are deocamdata oferta limitata. Pacientii vin aici pentru consultatii, li se administreaza tratament, iar cazurile mai complicate, in general cele care necesita interventie chirurgicala, sint directionate spre spital. „Cele mai frecvente suferinte oculare care ii determina pe pacienti sa se prezinte la medic ramin conjunctivita, cataracta, glaucomul si afectiunile posttraumatice. Cele mai multe dintre acestea se trateaza in faza incipienta. Aminarea prezentarii la medic sau refuzul de a urma un tratament au consecinte dintre cele mai grave. Bolile de ochi se agraveaza in timp, putind duce la pierderea ireversibila a vederii“, a precizat dr. Georgeta Mercut.


In viitorul nu prea indepartat, daca va beneficia de sprijinul autoritatilor locale, aceasta intentioneaza sa deschida o clinica de oftalmologie. Motivele sint simple. Isi doreste sa efectueze interventii chirurgicale, chiar si transplant de cornee, iar pacientii sa poata sa se odihneasca dupa o interventie chirurgicala intr-un mediu primitor, fara igrasie pe pereti, saltele sfisiate, lenjerie patata si jerpelita – conditii atit de familiare in spitalele de stat.


Pentru inceput, dr. Mercut se va multumi sa transforme actualul cabinet medical intr-o microclinica: va cumpara unul dintre apartamentele vecine si va amenaja aici o sala de operatie si un salon cu doua-trei paturi.


Ochelarii si calculatorul


In incinta cabinetului se afla si un mic laborator de optica, unde se confectioneaza ochelari de soare si de vedere si lentile de contact.


Ochelarii sint cu lentila din sticla minerala si organica (plastic), simpla sau tratata. Exista mai multe tipuri de tratamente care pot fi aplicate lentilelor – antiaburire, antistatic, pentru privitul la calculator etc.


Lentilele special tratate pentru privitul la calculator, de exemplu, au un strat de protectie care filtreaza radiatiile produse de calculator, in special „radiatia albastra“. „Cind privesti la calculator, adaptarea ochiului se realizeaza in permanenta prin contractarea muschilor oculari. Acest efort de acomodare permanenta coroborat cu radiatia albastra emisa de calculator produc oboseala, durere de cap. Efectele pot fi diminuate prin purtarea acestor lentile speciale“, a spus dr. Mercut.


Combinate cu diverse tipuri de rame, de la cele produse in România pina la ramele de firma, provenite din Italia, Franta sau Spania se obtin ochelarii. Unii sint foarte scumpi, putind ajunge si la 35 de milioane de lei perechea, in cazul in care rama este confectionata din aur de 24 de carate sau daca lentilele au fost supuse mai multor tratamente consecutiv.


Ochelarii de soare sint, la rindul lor, confectionati din lentile tratate cu o solutie care filtreaza radiatiile ultraviolete. „Ochii nostri nu sint deranjati de lumina vizibila. Radiatiile ultraviolete, in schimb, nu sint filtrate de ochi si pot provoca dupa o expunere indelungata dezlipirea retinei“, a precizat dr. Mercut.


Singurii ochelari de soare eficienti in filtrarea radiatiilor UV sint disponibili doar in cabinetele de optica medicala. „Ochelarii de talcioc sau procurati din diverse magazine au doar lentila colorata, nu protejeaza ochiul. Pot in schimb sa dauneze vederii, realizind focalizarea radiatiilor ultraviolete la nivelul pupilelor“.


Ochii de pisica


Lentilele de contact sint o alternativa la ochelarii de vedere, neputind insa sa-i inlocuiasca. Medicii specialisti sustin ca manipularea lor nu este atit de comoda, majoritatea preferind sa foloseasca ochelarii. Cele mai folosite sint lentilele de o zi, insa exista si lentile de contact pentru 30 de zile. Acestea din urma se scot seara si se pastreaza intr-o solutie speciala care se achizitioneaza o data cu lentilele.


Mai exista si lentilele cosmetice, foarte la moda in discoteci si in alte localuri frecventate de tineri. Fetele indeosebi doresc sa impresioneze, folosind lentile de contact care schimba culoarea irisului. Cele mai frecvente sint lentilele verzi si albastre, insa de curind si-au facut aparitia pe piata Craiovei lentilele sidefate care dau o stralucire aparte privirii si lentilele cu forme neobisnuite care imita irisul unor animale (crocodil, pisica etc.).


Nume si prenume : MERCUŢ GEORGETA


Data nasterii : 25.05.1963


Studii:


1977 – 1979 Liceul Sanitar – Bucuresti


1979 – 1981 Liceul Industrial Chimic Bucuresti


1981 – 1987 Facultatea de Medicina Militara Bucuresti


1987 – 1991 Medic Stagiar Spitalul Militar Craiova


1991 – 1992 Medic Secundar Spitalul Militar Central Bucuresti


1992 – 1994 Medic Secundar Oftalmologie Spitalul Clinic Judetean Craiova


1994 – 2004 Medic Primar Oftalmolog la Spitalul Militar Craiova


2001 – 2004 Doctoratul in Stiinte Medicale U.M.F. Craiova


2004 – Doctor in Stiinte Medicale


Functii: sef de sectie Oftalmologie Spitalul Militar Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS