16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii sanitari s-au ingrozit de starea scolilor din judet

Inspectorii sanitari s-au ingrozit de starea scolilor din judet

Reprezentantii Directiei de Medicina Preventiva, din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP), impreuna cu angajati ai Inspectiei Sanitare Dolj au trecut de ieri la sanctionarea directorilor din unitatile scolare in care au fost descoperite mari probleme din punct de vedere igienico-sanitar. Gradinitele si scolile din Motoci, Prejoi, Salcuta, Birza, Cosoveni, Scaiesti, Brabova, Cleanov, si Gradinita nr. 2 din Filiasi se afla intr-o stare avansata de degradare, existind riscul producerii de accidente. „In perioada 15 august-14 septembrie au fost controlate 363 de unitati scolare. Exista un numar alarmant de mare de unitati scolare care functioneaza in conditii improprii, multe dintre ele afectate si de inundatiile din acest an. Astfel, dintre unitatile de invatamint afectate de ploi, carora nu le vom mai acorda aviz de functionare, am putea aminti: gradinitele din Motoci, Ungureni, Pretoi, Lacrita si scolile din Motoci, Pietroaia, Brabova, Rachita de Sus, Cleanov etc.“, a mentionat Bebe Martin, director executiv adjunct al Directiei de Medicina Preventiva. Alarmant este, din cele constatate de reprezentantii DSP, ca in judetul Dolj exista institutii de invatamint fara sursa de apa potabila, multe dintre ele in localitati importante ca: Poiana Mare, Cetate, Ghercesti, Dranic, Mischii, Motatei, Maglavit, Balta Verde, Valea Stanciului, Malu Mare, Grecesti etc. „Nu este posibil ca dupa atitea avertismente si sanctionari sa existe in continuare unitati de invatamint cu grupuri sanitare insalubre, adevarate focare de infectie amenajate undeva in spatele curtii in: Busuletu, Salcia, Scaiesti, Valea Stanciului, Argetoaia, Grecesti, Fintinele, Preajba, Rachita de Sus si in alte zeci de sate din judet“, a mai spus Bebe Martin.


Inspectorii au mai descoperit un numar insemnat de unitati de invatamint in care pe perioada vacantei nu au fost efectuate nici macar igienizari si reparatii, desi acest lucru era obligatoriu. Inspectoratul scolar judetean nu a luat nici o masura pina in prezent fata de conducerea acestora. Printre aceste unitati se numara: Gradinita nr. 45, Cresa nr.16, Scoala 24 si Scoala 39, Liceul Electroputere, iar la Gradinita nr. 21, Scoala nr. 38 si Liceul CFR lucrarile de reparatii nu au fost finalizate nici pina in prezent.


O data cu inceperea noului an scolar, reprezentantii DSP Dolj, singurii abilitati incepind din aceasta toamna sa efectueze controale in unitatile scolare, au trecut la verificarea spatiilor alimentare in care se depoziteaza laptele si cornurile pentru cei mici: „Exista scoli care nu au nici macar un spatiu destinat pentru depozitarea alimentelor, altele care nu au frigidere pentru pastrarea laptelui. Exemple in: Predesti, Filiasi, Branesti, Gura Vaii, Livezi, Brabova, Podari, Horezu. Nu este posibil ca micutii sa manince laptele si cornul pastrate in conditii improprii, care le-ar putea pune in pericol sanatatea. Vom aplica sanctiuni drastice tuturor directorilor acestor unitati de invatamint, iar daca nu vor lua masuri de imbunatatire a conditiilor vom trece la alte masuri radicale. Speram ca si inspectoratul scolar sa se sesizeze de ceea ce exista in scolile din judetul nostru“, a concluzionat directorul executiv adjunct al Directiei de Medicina Preventiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS