10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTinerii avocati din Baroul Dolj au oficiile asigurate

Tinerii avocati din Baroul Dolj au oficiile asigurate

• La Baroul Dolj, oficiile sint planificate • Avocatii tineri, care duc lipsa de clientela, au fost impartiti in sapte grupe si fac de serviciu pentru a asigura asistenta judiciara


Baroul Dolj incearca, incepind cu aceasta luna, o formula echitabila pentru tinerii sai membri, in privinta oficiilor. Consiliul a stabilit ca avocatii definitivi sa asigure asistenta juridica din oficiu, indiferent ca le convine sau nu. „Cererea este foarte mare din partea tinerilor avocati. Prin aceasta planificare se asigura insa, in mod permanent, asistenta judiciara de catre membrii baroului nostru la politie, Parchete si instantele de judecata. Masurile au fost impuse si de modificarile aduse Codului de procedura penala si Codului penal“, a spus Maria Utescu, membru in Consiliul Baroului Dolj. In acest scop, conducerea baroului i-a impartit pe avocati in sapte grupe. Fiecarui aparator ii este repartizata o zi in care trebuie sa tina legatura cu politia, Parchetele sau cu instantele din Craiova. Indiferent ca este simbata, duminica sau sarbatoare, acestia sint obligati sa-i apere pe cei care nu pot sustine financiar serviciile unui avocat. Ei trebuie sa asigure asistenta gratuita persoanelor care sint retinute sau arestate preventiv in urma comiterii unei infractiuni. De asemenea, trebuie sa asigure asistenta din oficiu persoanelor care se afla deja dupa gratii, iar instanta de judecata ia in discutie mentinerea masurii de arestare preventiva.


Procedura veche si paguboasa


Pina acum, oficiile erau o salvare a tinerilor avocati, care din lipsa clientelei se multumeau si cu banii primiti pentru acestea. Remuneratia era de citeva sute de mii de lei. Astfel ca avocatii isi puteau plati macar impozitul catre barou si nu mai erau nevoiti sa aduca bani de acasa, o practica tot mai des intilnita printre incepatori, lucru recunoscut chiar de decanul Baroului Dolj, Anton Plesa. Ca sa obtina delegatii pentru oficii, avocatii isi „alertau“ cunostintele de la politie, Parchet si instante ca sa-i anunte cind aveau loc arestari. Altii stateau in sala de judecata si, cind era nevoie de un avocat, isi ofereau serviciile, desi acestea lasau de dorit. Avocatul rasfoia intr-un minut dosarul incredintat, dupa care spunea: „Lasam la aprecierea instantei“.


Oficii planificate


Ce aduce nou aceasta planificare? Avocatii se inscriu in cele sapte grupe si fac de serviciu in ziua in care sint planificati. Daca un avocat incearca sa preia in ziua in care nu este de serviciu un caz, el nu va obtine din partea baroului o delegatie de reprezentare. La rindul lor, reprezentantii politiei, procurorii si judecatorii detin o lista cu planificarea si vor apela numai la avocatul de serviciu. In acest fel, spune decanul Baroului Dolj, toti avocatii tineri sau cu clientela putina isi pot asigura un venit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS