17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 22 de mii de craioveni nu aveau carte de identitate

Peste 22 de mii de craioveni nu aveau carte de identitate

Foarte multi cetateni ai Craiovei nu au un act de identitate. 3.600 de persoane din 25 de localitati rurale limitrofe nu au carte de identitate (CI). Oamenii nu isi fac sau nu isi schimba actele de identitate din diverse motive: din neglijenta, sint plecati temporar din tara sau nu detin actele de stare civila sau de proprietate necesare. „La inceputul anului, aveam in Craiova peste 22.000 de persoane fara acte de identitate. Dintre acestia, 5.000 sint tineri de 14 ani care trebuie sa-si faca pentru prima data cartea de identitate si 17.000 au buletinele expirate. Intre timp, numarul persoanelor care trebuia puse in legalitate s-a redus la jumatate, iar dintre acestia aproape 3.000 de persoane nu sint in tara“, a spus Ion Hoanca, directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanei (SPCEP). Persoanele care si-au pierdut certificatul de nastere sau de casatorie, acte necesare eliberarii CI, locuiesc cu chirie si proprietarul nu vrea sa-i ia in spatiu pot sa-si faca o carte de identitate provizorie. Aceasta are valabilitate intre o luna si un an, dupa care se preschimba. Desi sint plecati in strainatate la munca, pe o perioada determinata, craiovenii care au nevoie de un act de identitate pot obtine CI provizorie. Prin Ambasada pot trimite o procura speciala unui membru din familie sau unui prieten care va merge in locul lor la Serviciul de Evidenta.


Termen de valabilitate


In conformitate cu noua Ordonanta nr. 97/2005, cartile de identitate au un termen de valabilitate mult mai redus. Explicatia este ca in anumite perioade ale vietii, de exemplu in adolescenta, persoana isi schimba foarte mult fizionomia. Cei care isi fac cartea de identitate la 14 ani, peste patru ani, cind devin majori, trebuie sa treaca iarasi pe la SPCEP, apoi la 25 de ani. Dupa aceasta virsta, schimbarea se face din zece in zece ani, pina la 55 de ani, cind cartea de identitate capata un termen de valabilitate permanent. „Au fost tineri care au intrebat de ce alti colegi ai lor au un termen de valabilitate mai mare si ei unul mai mic, de patru ani. Le-am explicat ca intre timp legislatia in domeniu s-a modificat“, a spus Ecaterina Catalina Muresan, sef birou ghiseu unic. Dupa ce sint scoase din uz, buletinele craiovenilor pleaca spre Drobeta Turnu Severin. Aici se afla Centrul special de colectare, unde actele respective sint topite in conditii speciale.


Cind trebuie facuta cartea de identitate


Craiovenii trebuie sa treaca pe la SPCEP in citeva situatii: daca au implinit 14 ani, le-a expirat vechiul act de identitate sau nu se mai gasesec in posesia lui, adica l-au pierdut, le-a fost furat sau este deteriorat, schimbarea numelui strazii sau numarului de la casa si a domiciliului, precum si modificarile numelui si prenumelui dupa casatorie sau adoptie.


Românii care au avut domiciliul in strainatate si nu mai pot prezenta documente necesare sederii in tara respectiva solicita restabilirea domiciliului in tara. Documentele si cererile privind dobindirea cetateniei si restabilirea domiciliului in tara se fac la Serviciul de Evidenta din Craiova, situat pe Calea Unirii nr. 45 si nu la Serviciul de pasapoarte, asa cum se proceda cu ceva timp in urma.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS