22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupa sat, azilul Gigi Becali

Dupa sat, azilul Gigi Becali

„Stimate domnule Presedinte Gigi Becali, (…) Dumnezeu si-a intors fata de la noi! Rugindu-va sa-mi iertati indrazneala, va retin cu dorinta marturisita ca sinteti omul, poate singurul, care stiu ca are disponibilitatea de a ne aduce un sprijin sub forma in care considerati de cuviinta. Sinteti un om special. Credinta dumneavoastra in Dumnezeu va da taria sa treceti peste tot si toate, sa ramineti puternic, asa cum va vedem in fiecare seara la televizor si, de asemenea, sufletul dumneavoastra mare este harazit de Dumnezeu sa ajute acolo unde El o cere… Intelegeti apelul meu asa cum veti considera“.


Sfinta Maria Mica i l-a adus pe Becali


Aceasta scrisoare a pornit simbata dimineata, in regim de urgenta, spre Gigi Becali. Expeditorul este Mihaela Deaconeci, directoare a Serviciului Public de Asistenta Medico-Sociala Craiova. Ce a determinat-o pe directoare sa ceara ajutorul lui Becali? Vadul Rosca. Emisiunea lui Dan Diaconescu din noaptea de Sfinta Maria Mica. Saracia ce domneste la Primaria Craiova. Starea deplorabila a caminului de batrini, subordonat primariei si consiliului local.


„In noaptea de miercuri spre joi, m-am uitat la emisiunea lui Dan Diaconescu, pe care nu o ratez niciodata. Era invitat Becali. S-a vorbit despre Vadul Rosca, despre satul pe care il construieste acolo. M-a impresionat, mai ales ca am urmarit cu mare interes cum a decurs totul acolo, de la inceput. Toata noaptea am stat la televizor. La un moment dat, Becali a facut o declaratie care m-a decis pe loc sa-i scriu. A spus ca isi va pune banii la bataie pentru a ajuta orfelinate, centre de copii, camine de batrini. Ideea mi-a venit pe loc. Am vrut sa-l sun in emisiune, dar am zis ca e mai explicita si mai oficiala o scrisoare. Chiar in noaptea aceea m-am apucat de ea“, a marturisit Mihaela Deaconeci puternica impresie pe care i-a lasat-o Gigi Becali, chiar in noaptea de Sfinta Maria Mica.


De murit nu se moare… inca


Motivatia directoarei de a apela la cunoscutul om de afaceri este cit se poate de simpla. Institutia pe care o conduce Mihaela Deaconeci este in prezent intr-o stare deplorabila.


„Sa nu ne ascundem dupa deget: de murit nu se moare. Sintem pe linia de plutire, sa zicem“, recunoaste ea conditiile pe care atit personalul, cit si batrinii cazati la azil sint obligati sa le indure. Cu un buget prea mic, cu „chiriasi“ care nu-si platesc obligatiile de miliarde si cu cheltuieli care le depasesc posibilitatile, caminul de batrini este aproape in „pragul mortii“.


„De la scindarea din iarna, la Centrul de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH), situatia a devenit aproape imposibila. Bugetul s-a redus direct proportional cu persoanele cu handicap care au plecat de la noi. De la primarie am gasit toata intelegerea… verbala. Stiu ca nu este rea-intentie, doar lipsa de bani. Dar ne vedem obligati sa cautam in alta parte sprijinul financiar“.


Ce vrem de la Becali? Un robot pentru cartofi!


Luat la bani marunti de directoare, caminul prezinta deficiente pe toate planurile, de la subsolul care, inca de la constructie (1977), este inundabil, pina la mobilierul de bucatarie.


„Podeaua subsolului este inclinata in asa fel, incit acolo se stringe mereu apa. Am montat noi un fel de pompa cu care sa scoatem apa, insa nu asta e solutia. Cladirea are nevoie de renovare capitala, grupurile sanitare trebuie igienizate. Camerele batrinilor nu sint zugravite, de multe ori ei singuri fiind nevoiti sa mai dea cu bidineaua. Nu au televizoare, cei care pot isi aduc de acasa. La bucatarie nu mai vorbesc! Mobilierul nu se preteaza normelor europene, este vechi, creind greutati personalului care pregateste mincarea. Avem nevoie de mese de inox, de rasteluri pentru vesela. Un robot pentru cartofi ar fi ideal! Acoperisul spalatoriei este distrus, exista riscul de a se scurge apa pe tabloul electric. Masinile de spalat – doua, luate prin anii ’80 – nu fac fata necesitatilor. Avem 350 de batrini, dintre care 150 sint incontinenti! Sute de kilograme de lenjerie se spala zilnic in program nonstop si nici macar nu avem unde sa le punem la uscat“.


…si o biserica! Si niste euro!


„Nu avem biserica, desi acum citiva ani am realizat un proiect pentru constructie chiar in curtea caminului. Mitropolia nu l-a aprobat. Asa ca batrinii stau la coada, la usa unei camere din camin, «amenajate» dupa posibilitati, ca biserica. Ecograful este o necesitate! Ne-ar scuti de asteptatul pe la usile spitalelor, si apoi avem batrini care nu se pot deplasa. Avem un singur aparat de aer conditionat, vara a fost crunta! Acum asteptam iarna, care inseamna agent termic de vreo 600 de milioane pe luna. Am facut un proiect pentru centrala termica proprie, avem si studiul de fezabilitate, dar ne mai trebuie niste bani: 185.000 euro…“


Si Mihaela Deaconeci ar mai vorbi inca o buna bucata de vreme de nevoile institutiei. Dar experienta a lamurit-o ca vorbaria goala nu duce nicaieri. Asa ca a pus pe hirtie tot. Si a trimis epistola lui Gigi Becali. Omul cu har de la Dumnezeu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS