25.5 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSeminarul Teologic „Sfintul Grigorie Teologul“ din Craiova, pepiniera de mitropoliti

Seminarul Teologic „Sfintul Grigorie Teologul“ din Craiova, pepiniera de mitropoliti

Cea mai veche manastire din Cetatea Baniei, Manastirea Cosuna – Bucovatul Vechi, a devenit, o data cu reorganizarea invatamintului teologic (1948), casa spirituala a chiliilor pe atunci ale Seminarului Teologic „Sfintul Grigorie Teologul“, azi un seminar teologic mitropolitan impunator si respectat de toti cei care-i trec pragul


Istoric


Seminarul Teologic „Sfintul Grigorie Teologul“ are doi patroni spirituali, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si Patriarhia Româna, si este situat pe vechea vatra a Scolii de cintareti bisericesti a Arhiepiscopiei Craiovei. Situat in cartierul Mofleni al municipiului Craiova, in imediata vecinatate a malului sting al Jiului, actualul seminar, reorganizat in 1954 si refacut si din punct de vedere arhitectural, pregateste cintareti bisericesti, dar si pe cei care vor sa urmeze cursurile Facultatii de Teologie sau sa se hirotoneasca (preoteasca). Pe 14 aprilie 1976 se punea piatra de temelie pentru noile cladiri existente si in prezent. „Deschiderea festiva a cursurilor noului seminar teologic a avut loc pe 15 ianuarie 1949. Elevii, 72 pe atunci, in cele doua clase cite avea scoala, alesi din fostele scoli de cintareti bisericesti, au ajuns acum la numarul sutelor“, a spus directorul institutiei de invatamint, Constantin Popescu. In prezent, aproximativ 200 de tineri se pregatesc sa devina „slujitorii“ sfintelor altare din Mitropolia Olteniei.


Unul dintre primele sase lacasuri din tara


Din cele povestite de directorul seminarului, inceputul activitatii scolare s-a facut in conditii deosebit de grele. Din cauza lipsei spatiului, elevii erau nevoiti sa invete inghesuiti intr-o singura sala de studiu, sa se cazeze in casele particulare din cartierul Mofleni si sa ia masa la cantina seminarului, si aceea improvizata in curtea Manastirii Cosuna. Totusi, in ciuda conditiilor vitrege, Seminarul „Sfintul Grigorie“ a ajuns sa se numere printre primele sase existente in tara, alaturi de Bucuresti, Tirgu Neamt, Cluj, Buzau si Caransebes. „Chiar si cu spatiu limitat, scoala noastra reusea sa acopere cu succes toate solicitarile tinerilor din Dolj, dar si din judetele limitrofe: Gorj, Olt, Mehedinti, dar si din alte zone“, a completat Constantin Popescu.


Modernizare


In urma extinderii, pragul Seminarului Teologic este trecut zilnic de aproximativ 200 de elevi care-si desfasoara pregatirea instructiv-educativa in zece sali de clasa, doua paraclise, biserica, biblioteca si sala de lectura. Profilul liceului fiind unul vocational, cu o durata de scolarizare de cinci ani, elevii au la dispozitie, pe linga obiectele cu continut religios, si materii cu continut laic: matematica, fizica, chimie, biologie etc., avind astfel posibilitatea ca, dupa terminarea seminarului, sa-si continue studiile in domeniu sau chiar la alte facultati. „Procesul didactic este condus de noua profesori-clerici (preoti), dar si de cadre didactice civile. Diferente nu se fac intre acestia, iar cancelaria, locul de intilnire al oamenilor de la catedra, a devenit un loc de piosenie“, a adaugat directorul seminarului. Profesionalismul dascalilor care pregatesc generatii de tineri este demonstrat de numeroasele premii si distinctii obtinute de elevi, de-a lungul anilor, la concursurile si olimpiadele nationale de religie, dar si la alte discipline. Despre palmaresul diplomelor, Constantin Popescu a spus: „Numai in anul scolar trecut elevii nostri au adaugat pe panoul premiilor noi diplome. 2005 a fost anul care a excelat in premiile I, II si III, locuri obtinute la olimpiadele nationale, dar si mentiuni la materii ca informatica si biologie“.


Personalitati


In decursul celor trei decenii de existenta, Seminarul Teologic din Manastirea Cosuna-Bucovatul Vechi a dat o intreaga serie de slujitori, care s-au consacrat Bisericii: cintareti, preoti, dascali de teologie, protopopi, mitropoliti, consilieri si ierarhi. Cei mai merituosi au fost distinsi cu burse, pentru pregatirea doctoratelor in strainatate. Este si cazul Mitropolitului Olteniei de azi, elevul de pe atunci Savu Dumitru, in prezent Mitropolitul Teofan Savu, care, conform directorului seminarului, „a fost un elev eminent, cu alese calitati duhovnicesti“. „A venit la seminarul nostru in anul 1974, iar in anul1979 a absolvit. Ca seminarist a fost un copil linistit, extrem de talentat, constiincios la invatatura, care pe parcursul a cinci ani de studiu a obtinut note maxime, indiferent de materie“, a spus Popescu.


Decenta


Alt aspect care-i deosebeste pe tinerii cursanti ai Seminarului Teologic „Sfintul Grigorie Teologul“ de restul elevilor care invata in scolile si liceele din Banie este vestimentatia, costum ales cu grija de cei din conducerea liceului. „Un lucru cu care noi ne mindrim este acela ca, in diferite ocazii, adolescentii nostri se fac remarcati. Tinuta decenta, costumul negru cu camasa si cravata este, din punctul nostru de vedere, o emblema a seminarului nostru“, a concluzionat directorul Seminarului Teologic din Craiova, Constantin Popescu.


Consilier scolar educativ


Pe linga profesorii de baza ai seminarului, structura incadrarii in sistemul educational are prevazut asa cum si era de asteptat un profesor consilier, pe probleme educative. Din relatarile celor abilitati, cadrul didactic consilier are ca principala tinta formarea duhovniceasca a elevilor. Pe linga aceste preocupari, profesorul consilier mai are o datorie, de data aceasta morala: aceea de a consilia cel putin o data pe luna si familia adolescentului pentru a se pune la curent cu eventualele probleme ale elevului, dar si ale membrilor familiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU