21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunicipiul Valea Jiului - o metropola luata in calcul de edili

Municipiul Valea Jiului – o metropola luata in calcul de edili

Ideea initiata de Ioan Mircea Molot, presedintele CJ Hunedoara, de a unifica orasele Deva, Simeria si Hunedoara intr-o metropola cu o mai mare putere economica, a prins contur si in Valea Jiului. Reprezentantii administratiilor publice spun ca ar fi mai bine sa existe un singur municipiu cu mai multe sectoare. Luind exemplul municipiului Bucuresti si punind in balanta parerea locuitorilor, exprimata democratic in urma unui referendum, citiva dintre cei care conduc acum orasele din Vale sint de parere ca ar fi mai bine sa fie uniti, daca finalitatea ar fi o dezvoltare a zonei. Ideea a mai fost vehiculata imediat dupa caderea comunismului, cind s-a vorbit despre Valea Jiului ca despre un nou judet al tarii, insa acum s-ar dori o mai buna colaborare pentru realizarea unor proiecte comune.


„Chiar de pe vremea comunistilor am sustinut ca este buna descentralizarea zonei, desi eu atunci nu aveam nici o legatura cu Petrosaniul, fiind director la o mina din vestul Vaii Jiului, dar acum as dori sa-i invit pe toti colegii mei sa discutam. Daca primarii se gindesc la oamenii pe care ii reprezinta ar trebui sa-si dea seama ca doar acesta poate fi viitorul Vaii Jiului. Ginditi-va ce fonduri uriase aloca Uniunea Europeana pentru dezvoltarea marilor comunitati, in timp ce noi primim foarte putin. Am putea sa aratam cel putin ca Bucurestiul, dar populatia trebuie sa-si dea mai intii acordul“, a afirmat Carol Schreter, primarul municipiului Petrosani.


Si edilul-sef din Aninoasa este de parere ca lucrurile ar merge spre bine daca ar exista un singur municipiu cu sase sectoare. „Sint convins ca avem numai de cistigat. Sa fie ca la Bucuresti, fiecare localitate sa aiba autonomie locala, in timp ce banii ar fi gestionati in comun. Am cistiga si forta sa luptam cu ministerele si cred ca este necesar acest lucru“, a sustinut Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa. „Dezvoltarea zonei ar avea mari sanse daca lucrurile «s-ar gindi in comun» mai ales din punct de vedere industrial. Chiar si acum, daca am avea proiecte comune, lucrurile ar merge foarte bine si o mare sansa ar avea-o turismul“, a precizat si Dumitru Rascolean, viceprimarul orasului Petrila.


In ceea ce priveste parerea primarului de la Lupeni, localitate devenita recent municipiu, acesta sustine ca totul trebuie discutat si trebuie consultata si populatia. Cornel Resmerita este pesimist: „Nu poate hotari primarul sa uneasca estul cu vestul si trebuie consultata si populatia. Totusi, ideea ar costa foarte mult, pentru ca localitatile nu se leaga intre ele numai prin sosea. Si pe timpul comunistilor s-a incercat acest lucru, iar atunci se construia, nu ca acum, dar daca oamenii ar fi de acord, m-as supune votului lor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS