10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoru Magaru si Adrian Mititelu - razboi total pentru terenurile de la Balta Craiovita

Doru Magaru si Adrian Mititelu – razboi total pentru terenurile de la Balta Craiovita

• Primul a solicitat primariei sa-i retrocedeze 46 de hectare de teren situat in jurul Baltii si intentioneaza sa ceara alte citeva sute in perioada urmatoare • Mititelu contraataca si spune ca va construi acolo un stadion de fotbal de trei milioane de euro cu ajutorul a doi consilieri locali


Noua lege a proprietatii a determinat grupurile de interese din Craiova sa isi ascuta armele si sa conceapa strategii noi prin care sa puna mina pe o felie cit mai mare din terenurile situate la marginea orasului. O data cu venirea toamnei si cu intoarcerea din vacanta a functionarilor primariei si a magistratilor de la instantele de judecata a inceput si agitatia in lumea mai putin vizibila a jocurilor de interese si a sforilor trase de personajele care au tinut capul de afis al ziarelor din ultima vreme. Bronzati si cu mintea odihnita dupa concediile petrecute la malul marii, membrii clanurilor care au pus stapinire pe afacerile prospere din Craiova dau semne ca vacanta s-a terminat si o data cu ea si linistea angajatilor statului care au rezistat pina acum tentatiei de a „se minji“ cu firimiturile aruncate de potentatii zilei.


Daca pina acum legea prin care se puteau retroceda terenurile limita accesul solicitantilor doar la acele suprafete care nu apartineau statului, noul act normativ care a modificat Legile 18/1991 si 10/2001 intrat in vigoare in urma o luna si jumatate le-a dat posibilitatea fostilor proprietari si mostenitorilor acestora sa revendice tot ceea ce le trece prin cap . Cu mici exceptii, insa. Cereri de retrocedare noi mai pot depune doar acele persoane care vor teren agricol situat in extravilanul localitatilor pe baza Legii 18. Cit priveste Legea 10, solicitantii pot depune doar acte suplimentare la vechiul dosar care le-a fost respins tocmai din cauza lipsei respectivelor documente. Chiar daca pina aici lucrurile par destul de clare, vestea ca statul retrocedeaza bunurile confiscate de regimul comunist a creat o adevarata isterie in rindul celor care s-au simtit nedreptatiti de deciziile nefavorabile emise de Primaria Craiova. Pentru autoritati, situatia devine din ce in ce mai complicata, deoarece dupa cum se prezinta lucrurile, zeci de persoane au ajuns sa ceara retrocedarea aceleiasi suprafete de teren, iar numarul lor ar putea creste vertiginos dat fiind faptul ca pina la expirarea termenului limita de depunere a cererilor mai sint aproximativ doua saptamini.


Mititelu ar putea ramine fara pomii de la statiune


Cea mai rivnita suprafata de teren din Craiova este cea administrata de Statiunea de Cercetare Pomicola Cernele, acolo unde clanul Mititelu spera sa obtina o suprafata considerabila de teren pe care are in proprietate livezi intregi de pomi care blocheaza buna desfasurare a activitatii statiunii.


Surse din cadrul Primariei Craiova au declarat pentru GdS ca pe adresa municipalitatii au sosit cereri de retrocedare pentru 50 de hectare de teren administrate de statiune si detinute in proprietate de statul român prin Agentia Domeniilor Statului. Noua lege le-a dat astfel posibilitatea solicitantilor sa devina vecini cu membrii de familie ai actualului patron al clubului de fotbal Universitatea Craiova, aflat momentan in litigiu cu Ministerul Finantelor pentru alte 52 de hectare apartinind statului pe care nepotul lui Mititelu, Gigel Preoteasa, le-a obtinut in urma unei hotariri judecatoresti controversate. Dupa cum rezulta din spusele angajatilor primariei, Mititelu ar putea avea serioase motive de ingrijorare in privinta celebrilor pomi aflati pe terenul din incinta Statiunii de Cercetare Pomicola pe care ii detine in proprietate in urma unor „inginerii“ derulate in urma cu aproximativ trei ani. Daca pina acum acesta nu a fost deranjat de conducerea statiunii care administreaza suprafata de teren de sub livezile cu pricina, noii proprietari i-ar putea culca la pamint lui Mititelu cele citeva mii de pomi de care patronul echipei de fotbal spera sa se foloseasca in incercarea de a lua in proprietate si terenul.


Doru Petrescu vrea tot pamintul „mostenit“ de nepotul lui Mititelu


Probleme mari i-ar putea crea lui Mititelu unul dintre oamenii de afaceri din Craiova, Doru Petrescu, zis si Doru Magaru, care a uzat de aceleasi metode ca si unchiul lui Gigel Preoteasa. Acesta a cumparat drepturile succesorale ale unui mostenitor al boierului Negoescu, asa cum a facut si Gigel, care, in schimbul unei sume simbolice, i-a convins pe ceilalti mostenitori sa renunte la drepturile care li se cuveneau in calitate de rude. Intre Doru Magaru si Mititelu disputa asupra paminturilor situate pe partea stinga a drumului european 70 Craiova – Filiasi a inceput in urma cu citeva luni, primul rivnind hectarele de teren obtinute prin hotarire judecatoreasca de nepotul lui Mititelu.


Avocatii lui Magaru au incercat sa demonstreze ca documentele folosite de Gigel Preoteasa pentru a pune mina pe pamint au fost false, lucru pe care il sustin si in prezent. Invidios pe milioanele de dolari pe care Mititelu le-a obtinut din partea firmei PIC, Doru Magaru a cerut si el Primariei Craiova sa-i retrocedeze aproximativ 46 de hectare de teren situat in jurul Baltii Craiovita si intentioneaza sa solicite alte citeva sute in perioada urmatoare. Pentru a-si face cunoscute intentiile belicoase, avocatul lui Doru Petrescu, Bogdan Popescu, a declarat ieri intr-o conferinta de presa ca Mihai Negoescu (cel de la care a cumparat Doru Magaru drepturile succesorale) este unicul mostenitor al averii fostului boier Constantin Negoescu. „Am descoperit un act prin care Marin Negoescu isi recunoaste copilul inainte de a muri pe front, iar asta dovedeste ca este unicul mostenitor. Unul dintre contractele de vinzare – cumparare a drepturilor succesorale nu este legal, deoarece, unul dintre vinzatori, Ana Ionescu, are calitate de nora si deci nu putea vinde niste drepturi care nu ii apartin. In cele doua certificate de mostenitor aduse ca dovada la incheierea contractelor, nu se dezbate succesiunea dupa Constantin Negoescu“, a precizat avocatul lui Doru Magaru. „Ba s-a dezbatut. Le dau eu actul ca e la mine“, a replicat Adrian Mititelu contactat telefonic de GdS. „Sint decazuti din drepturi. Astia nu o sa reuseasca sa ia nici un metru patrat de teren pentru ca statul i-a confiscat averea lui Constantin Negoescu, si nu lui Marin Negoescu. Daca reusesc, imi tai o mina. Ma acuza degeaba ca nu am platit integral banii unuia dintre mostenitori. Banii i-am virat, dar avea mai multe conturi. Toate drepturile de mostenitor asupra terenurilor de la Balta Craiovitei au fost cesionate catre SC Societatea pentru Renasterea Fotbalului Craiovean SRL, iar acolo vreau sa construiesc la vara un stadion de trei milioane de euro. O sa ma ajute si Constantin Popeci, care nu o sa-mi ia comision. Planurile de arhitectura o sa le fac cu Emilian Stefirta“, a adaugat Mititelu, care a dezvaluit astfel numele citorva consilieri locali care il vor ajuta sa-si duca planurile pina la capat.


Interesele financiare se triaza la poarta autoritatilor


In razboiul dintre cele doua parti, singurii nevinovati sint cei citiva zeci de solicitanti care au depus pe adresa Primariei Craiova cereri de reconstituire a dreptului de proprietate exact in zona de „conflict“. Cu buzunarele goale si fara sa beneficieze de asistenta unor avocati care sa le sustina interesele, o parte a locuitorilor din Isalnita au cerut municipalitatii sa le dea inapoi pamintul din jurul Baltii Craiovita, atit cit a mai ramas, si o parte din cel aflat in administrarea Statiunii de Cercetare Pomicola Cernele. Pe sutele de hectare ramase de retrocedat se bat insa grupurile aflate in sfera de interese ale lui Doru Petrescu, despre care umbla vorba ca ar fi ajutat de oameni cu putere din Primaria Craiova, si oamenii lui Mititelu, care a prins gustul milioanelor de dolari obtinute in schimbul celor citeva sute de milioane de lei „aruncati“ mostenitorilor legali. Avocatul lui Magaru chiar a dat de inteles ca interesele celui pe care il reprezinta nu se limiteaza doar la cele 46 de hectare pentru care a cerut deja retrocedarea. „Boierul Negoescu a cumparat la vremea aceea aproape jumatate din Craiova, iar noi vrem tot pamintul inapoi“, a declarat pompos avocatul lui Doru Petrescu.


Piinea si cutitul sint insa la Primaria Craiova, Prefectura Dolj si ADS Dolj, care trebuie sa-si dea acordul pentru transferul terenului din proprietatea statului in cea particulara, la aceasta din urma institutie neexistind o evidenta clara a terenurilor care au mai ramas in ograda statului. „Noi doar le primim cererile, nu inseamna ca le si aprobam. Vom vedea dupa 22 septembrie, cind le vom sorta, care sint indreptatite si care este suprafata totala revendicata. Cu ADS Dolj nu vom semna nici un protocol de predare – primire a terenurilor pina cind cei de acolo nu lamuresc problema paminturilor lipsa“, au precizat surse din Primaria Craiova.


ADS Dolj asteapta mila prefectului


Reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului Dolj, detinatoarea de drept a unei parti din terenul pe care se lupta cei doi oameni de afaceri, se gasesc intr-o situatie ingrata. Ana Motoi spune ca asteapta si acum un semn de la ADS Bucuresti in privinta documentelor pe care le-a trimis agentiei centrale referitoare la modul in care o parte din terenurile statului au intrat in proprietatea grupului de interese reprezentat de Mititelu. „Noi am aflat de hotarirea definitiva a Tribunalului Dolj din alte surse decit cele oficiale. Am trimis apoi la Bucuresti documentele pentru ca sa vada cei de acolo ce se mai poate face“, a declarat Motoi. Desi au trecut citeva luni de atunci, ADS Bucuresti nu a dat nici un semn ca este interesata de situatia creata. Chiar daca a pierdut mai multe hectare de teren pe care Mititelu le-a vindut societatii PIC, ADS Dolj sustine ca suprafata de teren figureaza in continuare in scriptele agentiei. „Noi nu am semnat pina acum protocolul de transfer al terenului, iar Mititelu nu a cerut niciodata acest lucru. In schimb, cu citva timp in urma au venit la noi reprezentantii societatii PIC care ne-au cerut sa semnam un document prin care sa renuntam la dreptul de preemptiune asupra terenului din jurul celui pe care il cumparasera de la Mititelu. Le-am spus ca nu putem face acest lucru“, a declarat la rindul lui, Romulus Chitu, referent in cadrul ADS Dolj. Reprezentantii primariei spun, de asemenea, ca, dupa ce vor centraliza suprafata totala solicitata pe baza noii legi a proprietatii, vor refuza sa semneze protocolul de predare – primire a terenului detinut de ADS. „Nu vrem sa preluam suprafete de teren care figureaza doar pe hirtie si care in realitate au fost instrainate“, au declarat pentru GdS sub protectia anonimatului surse din cadrul Primariei Craiova. Reprezentantii ADS Dolj isi pun acum speranta in prefectul Nicolae Giugea cel care ar trebui sa avizeze documentele trimise pe adresa prefecturii de primarie. „Noi nu credem ca dl. prefect va semna vreodata vreun document prin care sa parafeze instrainarea terenului vindut de Mititelu, care nu avea voie sa deruleze nici o tranzactie cu acesta“, au mai spus reprezentantii ADS. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat insa pentru GdS ca nu se poate pronunta deocamdata asupra legalitatii tranzactiei si ca ii asteapta saptamina viitoare pe reprezentantii ADS Dolj sa-i prezinte situatia centralizata a terenurilor. „Pina acum nu am primit de la ADS Dolj nici un document referitor la situatia terenurilor pe care le detin. Eu nu pot sa ma pronunt pina nu vad actele. A venit acum citeva luni la Craiova o comisie de la ADS Bucuresti care a analizat situatia, dar de atunci nu au mai dat nici un semn de viata. Dupa ce studiez documentele pe care mi le vor aduce luni cei de la ADS Dolj voi trimite la Bucuresti o sesizare. Pina atunci nu semnez nici un protocol de predare“, a precizat Giugea. Cu voia prefectului sau fara, Mititelu a vindut terenul statului si se pregateste acum de „razboi“ cu unul dintre cei mai inversunati contestatari ai sai, Doru Petrescu, cel care vrea, la rindul sau, sa se imbogateasca de pe urma mostenitorilor legali ai paminturilor confiscate de stat.


Bogdan Popescu, avocatul lui Doru Petrescu:


„Mihai Negoescu este unicul mostenitor al boierului Negoescu. In certificatele de mostenitor nu s-a dezbatut succesiunea dupa Constantin Negoescu. Gigel Preoteasa este cumparator de buna credinta, dar s-a folosit de acte ca sa ia toata averea lui Negoescu. Doru Petrescu a solicitat primariei retrocedarea unei treimi din terenul obtinut de nepotul lui Mititelu“.


Nicolae Giugea, prefect:


„Pina acum nu am primit de la ADS Dolj nici un document referitor la situatia terenurilor pe care le detin. Dupa ce mi le vor aduce luni, voi trimite o sesizare la Bucuresti. Pina atunci nu semnez nici un protocol de predare“.


Ana Motoi, reprezentant ADS Dolj:


„Noi am aflat de hotarirea definitiva a Tribunalului Dolj din alte surse decit cele oficiale. Am trimis apoi la Bucuresti documentele pentru ca sa vada cei de acolo ce se mai poate face“.


Romulus Chitu, referent ADS Dolj:


„Noi nu am semnat pina acum protocolul de transfer al terenului, iar Mititelu nu a cerut niciodata acest lucru. In schimb, cu citva timp in urma au venit la noi reprezentantii societatii PIC care ne-au cerut sa renuntam la dreptul de preemptiune asupra terenului din jurul celui pe care il cumparasera de la Mititelu. Le-am spus ca nu putem face acest lucru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU