25.5 C
Craiova
miercuri, 16 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate„Ajuta-ma, Doamne, sa iau la facultate, dar la buget!“

„Ajuta-ma, Doamne, sa iau la facultate, dar la buget!“

Zidurile din interiorul bisericilor au devenit de la un timp locul pe care credinciosii isi scriu dorintele adresate divinitatii. Disperati de dezastrul produs si de costurile pe care le presupune refacerea tencuielii si zugravelii, preotii au recurs la lipirea de afise, prin care roaga credinciosii sa nu mai scrijeleasca peretii. Slujitorii bisericilor mentioneaza chiar ca nu exista nici o traditie pentru practicarea unor asemenea fapte si ca este posibil ca acestea sa fi devenit superstitii in rindul credinciosilor.


Acatistele au devenit pentru multi credinciosi craioveni o metoda oarecum „invechita“ prin care isi pot adresa multumirile pentru realizarile avute sau in care isi pot expune rugile catre Dumnezeu. In timp, acestea au fost inlocuite prin scrierea dorintelor direct pe zidurile interioare ale bisericilor sau pe „fituici“ pe care le ascund in spatele icoanelor sau statuilor.


Inca de la intrare in biserica catolica „Sfintul Anton“, din Craiova, esti intimpinat de afise prin care credinciosii sint rugati sa nu scrie pe peretii bisericii. Insa, pe zidurile din dreptul statuilor sint trecute adevarate acatiste, cu multumiri si rugi adresate divinitatii. Cele mai multe rugaminti adresate lui Dumnezeu sint legate de dezamagiri in dragoste si dorinta reintoarcerii persoanei iubite. Multi dintre credinciosi isi scriu pe pereti numele lor, ale membrilor familiei sau ale altor persoane iubite pentru care se roaga. Astfel, pe ziduri poti citi: „Doamne, ajuta-ma sa iau examenul de capacitate; Ajuta-ma, Doamne, sa intru la facultate, la buget; Ajuta-ma sa imi gasesc ursitul; Doamne, il iubesc enorm-semnat Madalina; Ajuta-ma, Doamne, si adu-mi-l inapoi; Ajuta-mi casa si familia, Ajut-o, Doamne, si pe Mihaela sa se impace cu Florin; Vreau ca Laurentiu sa fie scrisu’ meu“ etc.


Pentru a fi si mai siguri ca ruga le va fi ascultata, credinciosii au inceput sa lipeasca monede pe crucile, icoanele sau statuile din biserica, in virtutea principiului: „daca se lipeste banu’, se indeplineste dorinta!“


„Isi imagineaza ca daca banul s-a lipit, ruga se va indeplini!“


Preotul Bisericii „Sfintul Anton“ a povestit ca in ultimul an scrijelitul zidurilor interioare ale bisericii a devenit un obicei pentru multi credinciosi. Acesta sustine ca astfel de fapte nu tin nici macar de vechi traditii si ca in biserica exista o forma scrisa a rugaciunii care se poate lasa – acatistul. Credinciosii au insa mare grija sa nu fie vazuti atunci cind isi exprima gindurile pe ziduri, preotii sustinind ca nu au surprins pe nimeni in momentul „creatiei“.


„Unele persoane considera ca daca isi graveaza numele, dorinta, ideile sau rugile scrijelind peretii Dumnezeu le indeplineste dorintele. Un astfel de gest nu este un semn de civilizatie, pentru ca orice cladire trebuie respectata, cu atit mai mult daca aceasta este o biserica. Probabil ca astfel de idei, de mizgalire a peretilor, au fost imprumutate de la militarii care aveau obiceiul sa-si scrijeleasca gindurile sau numarul zilelor de armata ramase pina la liberare pe ziduri sau ca excursionistii care-si marcheaza pe stinci sau copaci numele, ca o dovada in timp ca au trecut pe acolo. Este foarte urit ceea ce se intimpla. Pe linga faptul ca da un aspect neplacut lacasului lui Dumnezeu, obliga si la investitii mari, cheltuieli inutile. Este foarte grav… A inceput totul de la scrisul sau desenatul pe fatada blocurilor, garduri, iar acum chiar pe peretii bisericilor!“, a spus Vincentiu Vochin, preot la Biserica „Sfintul Anton“.


Preotul sustine, de asemenea, ca nu exista nici o invatatura biblica sau sfat pastoral pentru lipirea monedelor pe icoane sau crucifixuri. „Cred ca majoritatea credinciosilor iau totul ca pe o superstitie… A fost de ajuns sa vada ca cineva si-a notat dorinta pe zid, pentru ca sa inceapa si altii sa faca acest lucru. In plus, cred ca isi imagineaza ca daca banul s-a lipit inseamna ca Dumnezeu l-a primit si implicit ruga se va indeplini. Cel mai indicat ar fi sa se roage din tot sufletul, sa aiba credinta adevarata si atunci pot fi siguri ca Dumnezeu ii asculta“, a mai precizat preotul. In legatura cu biletelele lasate de credinciosi in spatele icoanelor, preotul a asigurat ca toate sint zilnic strinse si binecuvintate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS