25.3 C
Craiova
joi, 3 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitateSingele donatorilor craioveni se risipeste

Singele donatorilor craioveni se risipeste

Criza provocata de lipsa de singe din spitale este determinata, cel mai adesea, de numarul redus de donatori, insa aceasta nu este singura cauza a situatiei grave in care se afla spitalele doljene. Dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova, spune ca un alt factor care contribuie la aceasta situatie este faptul ca la centrul pe care il conduce se primesc de foarte multe ori cereri de singe nefondate, pe care centrul este nevoit sa le solutioneze: „Recent am avut un caz in care solicitau singe pentru o operatie de apendicita. Si au fost multe asa. Noi sintem obligati sa rezolvam toate cererile de singe si deservim toate unitatile spitalicesti din judetul nostru care au nevoie de singe“.


Motivul pentru care apar asemenea cazuri este acela ca serviciul pe care il presteaza centrele de transfuzie pentru spitale, respectiv furnizarea singelui, este gratis, iar centrul beneficiaza doar de bugetul alocat de Ministerul Sanatatii, buget care nu acopera nevoile centrului. „Banii pe care ii primim de la minister sint foarte putini, sintem insa obligati sa ne incadram in acest buget, chiar daca de multe ori cheltuielile cu materialele folosite sint mai mari. Daca ministrul ar emite un ordin prin care s-ar pune pret si pe furnizarea singelui, problemele de acest gen nu ar mai exista, pentru ca nimeni nu si-ar permite sa ceara singe fara sa aiba neaparata nevoie de el“, a declarat dr. Sevastiana Bran.


Din 2007, donatorii nu vor mai primi bonuri de masa


Numarul redus de donatori, aproximativ 30 de persoane pe zi, face ca rezerva de singe a centrului sa nu ajunga pentru o zi intreaga, iar personalul este nevoit sa faca selectia celor mai grave cazuri. Motivul pentru care oamenii nu se inghesuie sa doneze singe este, dupa cum afirma dr. Sevastiana Bran, mentalitatea gresita a craiovenilor care nu inteleg importanta unui asemenea gest, precum si lipsa de informare a cetatenilor posibili donatori. Conform dispozitiilor venite de la forurile europene insa, din 2007 vor fi eliminate ajutoarele materiale (bonurile de masa) de care beneficiaza in prezent donatorii de singe si exista riscul ca o parte din donatori sa renunte. Dr. Sevastiana Bran a spus ca majoritatea celor care vin in centru sa doneze singe sint persoane care au inteles ca singele este de multe ori esential in salvarea unei vieti, precum si din persoane care au rude sau prieteni in spital care au nevoie de o transfuzie de singe si care devin adesea donatori fideli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS