Sectia de boli contagioase TBC din cadrul Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin arata ca dupa bombardament. Peste 150 de bolnavi de tuberculoza si alte afectiuni pulmonare sint tratati intr-un spatiu insalubru si lipsit de siguranta. Cladirea spitalului sta sa cada, iar o reparatie capitala nu s-a mai facut de aproximativ 80 de ani.
Spitalul TBC de la Severin a intrat si in atentia Uniunii Europene, care, prin Fondul Global al Bancii Mondiale, a promis ca va ajuta la consolidarea cladirii cu 400 de mii de dolari.
Banii ar fi trebuit sa intre deja in contul spitalului, dar, din cauza lucrarilor care au fost incepute la Institutul de Pneumologie din Bucuresti, finantate prin acelasi proiect al „Fondului Global pentru combaterea Tuberculozei“, pentru care Banca Mondiala a alocat 900 de mii de dolari, acestia intirzie sa apara, iar consolidarea spitalui a fost aminata cu aproape opt luni, bolnavii riscind ca si in aceasta iarna sa stea in frig si in conditii mizere.
„In Mehedinti, tuberculoza pulmonara este o reala problema de sanatate publica. Sectia de TBC a spitalului judetean nu a mai fost reparata de aproximativ 80 de ani. DSP Mehedinti a alocat un fond de doua miliarde de lei vechi pentru reparatiile capitale ale acestei sectii, iar Banca Mondiala va finanta la inceputul anului 2006 circa 400.000 de dolari pentru reabilitarea si modernizarea sectiei de TBC. Tuberculoza pulmonara este foarte periculoasa, iar in momentul de fata cazurile din Mehedinti si din România plaseaza tara noastra pe unul dintre primele locuri din lume in ceea ce priveste numarul bolnavilor raportat la numarul de locuitori“, a declarat doctorul Jianu Cristian, purtatorul de cuvint al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin.
Repartitii au fost facute, dar cu iz politic
La etajul intii al sectiei de TBC s-a construit cu aproape doua miliarde de lei vechi un singur laborator medical care se intinde in patru camere si… atit. Tavanele din restul cladirii sint cazute, iar cind ploua apa se infiltreaza, ajungind de multe ori sa picure pe bolnavi in pat. Din declaratii neoficiale se pare ca banii au ajuns in buzunarul cumnatului deputatei de Mehedinti, Manuela Mitrea, care conduce firma Competent SRL, societate ce s-a ocupat de construirea laboratorului modern.
„Cad peretii pe noi!“
Bolnavii nu au unde sa faca o baie calda, iar grupurile sanitare nu mai functioneaza. Caloriferele lipsesc cu desavirsire, iar centrala spitalului a fost dezafectata. Peretii cladirii cad pe bolnavi si se pare ca nimeni nu se intereseaza de soarta lor.
Mincarea este foarte proasta, iar igiena, cea mai importanta in tratarea tuberculozei, este precara.
„Cad peretii pe noi! Nu am vazut un om care sa zugraveasca un perete, ce sa mai vorbim de reparatia cladirii! Sint bolnav din 1993, iar conditiile mizere din acest spital se inrautatesc de la un an la altul“, a declarat Stefan Dirna, unul dintre bolnavii internati.
„Nici animalele nu traiesc ca noi! De aproximativ trei luni nu mincam decit orez cu apa dimineata, macaroane cu gris la prinz, iar seara orez cu lapte. Nu am vazut o bucatica de carne prin farfuriile spitalului de mai bine de un an“, a spus alt bolnav, Voicu Stefan.
Conducerea spitalului le-a interzis medicilor care se ocupa de ingrijirea bolnavilor sa mai vorbeasca despre ceea ce se intimpla in sectia de TBC, acestia primind amenintari cu desfacerea contractelor de munca. „Nu avem voie nici sa mai vorbim. Am primit si hirtie scrisa de la directorii nostri. Putem sa si murim aici si nu este voie sa se afle!“, a declarat un medic al sectiei de TBC.