16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Masterul bate la usa

Facultatile craiovene si-au largit, incepind de anul acesta, oferta de programe de master. Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor, de exemplu, a introdus patru specializari noi. Aceasta este urmarea faptului ca programa pentru cursurile universitare a fost concentrata la maximum, durata studiilor micsorindu-se de la patru la trei ani, si implicit a interesului tot mai mare al absolventilor de facultate pentru continuarea studiilor. Putem spune ca invatamintul postuniversitar este in plin proces de extindere, mai ales ca diploma de absolvent de master reprezinta un avantaj si in cazul unei angajari. Drept urmare, reprezentantii unor facultati au hotarit ca examenul de admitere sa nu fie sustinut decit de cei care doresc sa intre pe locurile bugetare. In aceasta situatie se gasesc Facultatile de Economie si Administrarea Afacerilor, de Istorie, Filosofie, Geografie, la care admiterea pentru locurile finantate de la buget se va face prin concurs, in timp ce admiterea pentru locurile cu taxa se va face pe baza de dosar, respectiv a mediei de la licenta.


Oferta facultatilor din Craiova


Perioada de inscriere pentru cursurile de master se apropie. La Departamentul de Comunicare si Relatii Publice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) „David Ogilvy“, centrul teritorial Craiova, inscrierile au inceput pe 1 septembrie si dureaza pina pe 26 septembrie, urmind ca afisarea rezultatelor sa aiba loc pe 28 septembrie. Formele de invatamint postuniversitar propuse de SNSPA se adreseaza exclusiv absolventilor invatamintului universitar de lunga durata, care au obtinut diploma de licenta. Craiovenii beneficiaza numai de forma flexibila a invatamintului la distanta, pentru specializarile: Comunicare si relatii publice, Comunicare manageriala si resurse umane, Management educational si comunicare institutionala. Oferta este diversificata in cazul in care doresc sa mearga intr-un alt centru universitar sau daca opteaza pentru forma de invatamint online. Admiterea la aceasta facultate se face pe baza de dosar, taxa anuala fiind de 1.600 de lei noi (16.000.000 de lei vechi).


Aceeasi suma o vor plati si absolventii care vor opta pentru locurile cu taxa ale specializarilor propuse de Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Aceasta organizeaza cursuri de master cu durata de doi ani pentru 18 specializari. Printre acestea se numara: Marketing aplicat, Managementul proiectelor europene, Administrarea afacerilor, Afaceri internationale, Politica si administratie vamala europeana. Pe linga faptul ca au inclus cinci programe noi de master, reprezentantii facultatii au hotarit includerea formelor de invatamint cu frecventa redusa si invatamint la distanta. In plus, incepind de anul acesta, a mai fost introdus si programul International Business Administration, cu predare in limba engleza. Perioada de inscriere este 19 – 24 septembrie 2005, iar concursul de admitere, care va consta intr-un examen de tip grila, va fi sustinut pe 26 septembrie numai de candidatii care doresc sa obtina unul dintre cele 42 de locuri bugetare. Pentru invatamintul cu taxa, admiterea va fi numai pe baza de dosar.


La Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica, admiterea se face pe baza de concurs, iar tematica se afla la secretariatul facultatii. Specializarile propuse sint: Automatica sistemelor complexe, Inginerie software si Sisteme distribuite. Inscrierea se va face intre 19 si 23 septembrie si concursul se va desfasura in perioada 26 – 29 septembrie.


Cei care doresc sa se inscrie la master la Facultatea de Drept „Nicolae Titulescu“ trebuie sa fie licentiati in drept si sa cunoasca limba franceza. In vederea admiterii, candidatii trebuie sa depuna un dosar care sa contina acte de studiu si un proiect de cercetare pentru memoriul de masterat. Conform informatiilor de pe site-ul facultatii, data limita de depunere a dosarelor a fost 1 septembrie. Prima proba, eliminatorie, consta intr-un examen scris la limba franceza, la care candidatii trebuie sa obtina cel putin nota 8,50 pentru a putea participa la fazele urmatoare ale colocviului de admitere. Cea de-a doua proba consta intr-un test eliminatoriu de verificare a cunostintelor fundamentale de drept public (drept constitutional si institutii politice, drept administrativ, libertati fundamentale), test la care, de asemenea, media minima de admitere este 8,50. Ultima proba consta in prezentarea proiectului de cercetare in fata comisiei de admitere constituita din cadrele didactice titulare de curs la studii aprofundate.


In cadrul Facultatii de Matematica si Informatica exista urmatoarele specializari de master: Sisteme dinamice si probleme de evolutie (Matematica) si Inteligenta artificiala si tehnologii de comunicatii (Informatica). Incepind cu anul universitar 2005/2006 s-au facut propuneri pentru inca trei specializari cu taxa: Inteligenta computationala, Tehnologii Web si aplicatii (Informatica), Matematici financiare si Didactica matematica (Matematica).


Facultatile de Istorie, Filosofie, Geografie propun un numar de opt programe de master (dintre acestea: Sociologia comunicarii si jurnalism, Studii europene, Managementul relatiilor internationale, Patrimoniu si muzeologie), cursuri de zi. Admiterea pentru cele 17 locuri finantate de la buget se va face prin concurs, in timp ce admiterea pentru locurile cu taxa se va face pe baza mediei de la licenta. Perioada de inscriere este 15 – 18 septembrie, iar concursul de admitere se va desfasura pe 20 septembrie.


Facultatea de Litere are in oferta zece programe de master, cursuri de zi. Printre specializarile propuse se numara: Comunicare interculturala, Traducere juridica – limba franceza, Receptarea antichitatii greco-latine. Admiterea se va realiza pe baza mediei examenului de licenta (50%) si a mediei anilor de studiu (50%). Admiterea va avea loc pe 18 septembrie.


Facultatea de Teologie propune doua specializari pentru master: Doctrina si cultura, Teologie biblica si Asistenta sociala. Admiterea se va face pe baza unui concurs, care va avea loc pe 19 septembrie, inscrierile facindu-se intre 12 si 17 septembrie.


Taxa de scolarizare pentru locurile cu taxa este de 1.500 de lei noi (15 milioane de lei vechi). Taxele de inscriere la programele de master propuse variaza intre 40 de lei noi (400.000 de lei vechi) si 150 de lei noi (1.500.000 de lei vechi). De mentionat este faptul ca pentru cursurile de master, la aproape toate specializarile, se aproba scolarizarea numai daca se constituie serii de cel putin 20 de studenti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII