5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCu profesorii la psiholog

Cu profesorii la psiholog

Controlul psihologic al profesorilor este obligatoriu si se face periodic. Rolul acestuia este, dupa cum spun reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (ISJ), de a elimina de la catedra cadrele didactice cu probleme psihice si comportamentale.


Inceputul noului an scolar preuniversitar 2005-2006 bate la usa, iar cei peste 8.000 de dascali activi in sistem trebuie sa se supuna controlului psihologic. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (ISJ), verificarea este obligatorie si se face o data la doi ani. „Este singura metoda prin care aflam daca profesorul testat corespunde activitatii didactice, aceea de a preda la catedra. Daca dascalul nu obtine respectivul aviz medical, practic nu mai poate preda, dar toretic“, a spus Doina Popa, sefa Serviciului de salarizare din cadrul ISJ. Aceasta a precizat ca, desi persoanele abilitate cu evaluarea profesorilor, consilierii scolari, i-au convocat in repetate rinduri pe acestia, multi nu se prezinta la control. Despre refuzul cadrelor didactice, reprezentul ISJ a spus: „Daca oamenii nu vor sa se prezinte de bunavoie, nu-i poti duce cu arcanul!“.


Invatamintul doljean nu dispune de psiholog


Pentru efectuarea controlului psihologic este nevoie de personal abilitat, de psihologi. Or, tocmai acesta lipseste, dupa cum au recunoscut si oficialii ISJ Dolj. In lipsa unui psiholog, evaluarea cadrelor didactice este facuta de consilierii scolari. „In astfel de situatii numai consilierii scolari ii pot «evalua» pe profesori. Atunci cind observa ceva diferit in comportamentul profesorului examinat, diverse tulburari psihice, evaluatorii sint obligati sa-i trimita la un medic specialist. Diagnosticul este stabilit doar de psihiatru“, a explicat Doina Popa.


Consilierii scolari nu se considera responsabili de faptul ca multi profesori nu se prezinta la control. „Daca oamenii nu se prezinta, noi nu avem competenta de a-i testa cu forta. Nu sintem abilitati sa stabilim diagnosticul!“, a marturisit unul dintre consilierii scolari.


Pentru a evita unele incidente, de exemplu cazul profesoarei de matematica, Elena Caragui, de la Scoala Generala din Cernele, careia, din cauza comportamentului neprofesional, ISJ i-a solicitat un control psihologic, urmat chiar de desfacerea contractului colectiv de munca) consilierii scolari solicita prezentarea cadrelor didactice la control. De aceeasi parere sint si parintii elevilor care vor ca profesorii sa fie evaluati psihic. „Avem si noi copii si stim cu totii ca au existat cazuri de agresiune, fie chiar si sexuala fata de elevi/eleve. Or, un dascal profesionist si in toate facultatile mintale nu ar fi facut asa ceva“, a spus craioveanul Ion Mirea.


Responsabilitate


Consilierii scolari abilitati cu testarea psihologica a profesorilor doljeni se confrunta cu alta problema. Acestia sustin: „Pe linga faptul ca veriga importanta, medicul psiholog, lipseste din sistemul educational, nici cei care ar trebui sa-si faca datoria nu si-o fac. Noi ii trimitem la control la psihiatru/psiholog, iar ei se intorc de acolo cu parafa, apt de a preda in invatamint“. Consilierii scolari spun ca principalele probleme care tulbura psihicul uman sint in ordine: problemele financiare, relatiile conflictuale din familie, stresul si, nu in ultimul rind, elevii. „Pentru omul de la catedra, virsta nu constituie un criteriu!“, a conchis Doina Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS