12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIn situatii speciale, scoala incepe gratis

In situatii speciale, scoala incepe gratis

Pentru elevii de clasa intii din Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova, inceputul anului scolar se anunta linistit. Bobocii nu vor fi nici gituiti de emotii, nici ingroziti de cheltuielile pe rechizite si uniforme. Trecuti binisor de virsta copilariei, detinutii inscrisi anul acesta la scoala beneficiaza gratis de toate conditiile necesare.


„45 de elevi sint inscrisi in anul intii, cu virste cuprinse intre 16 si 21 de ani, pentru anul scolar 2005 – 2006“, a spus Cezar Buteica, director adjunct pentru invatamint, in cadrul PMT. „Atit pentru acestia, cit si pentru clasele de gimnaziu si Scoala de Arte si Meserii – un efectiv din penitenciar asigura tot materialul didactic. Manualele le avem deja de anii trecuti. Cam cinci-sase la fiecare clasa. Nu este o problema, pentru ca studiul individual se face, de regula, dupa notitele din clasa. In cazul in care este nevoie si de manual, elevii se grupeaza sau isi imprumuta de la unul la altul. In ceea ce priveste rechizitele, acestea urmeaza sa fie achizitionate de directie. Pina pe 12 septembrie vor avea totul pus la dispozitie“, a declarat Cezar Buteica.


„Ursii“, cum sint alintati bobocii de catre scolarii din clasele superioare, vor primi gratis, in prima zi de scoala, tot trusoul necesar: caietele speciale, de matematica si dictando, creioane, pixuri, gume de sters, truse geometrice etc. Nici pentru uniforma nu-si vor bate capul, pentru ca, din fericire, sistemul de invatamint in care sint incadrati le accepta tinuta de fiecare zi: salopeta bleumarin ori kaki, dupa cum le-a fost norocul s-o primeasca in prima zi de detentie.


Profesorii la matura


Inceperea anului scolar le da mai multa bataie de cap profesorilor, care, spune directorul Buteica, se ocupa personal de pregatirea salilor de clasa: „Noi nu avem femeie de serviciu, asa cum se intimpla la scolile obisnuite. Aici, fiecare profesor-diriginte sau invatator face singur curatenie, aranjeaza sala, cartile. Si, cu toate ca nu este un personal prea mare din punct de vedere numeric, intr-o singura saptamina scoala e luna“.


In dimineata de 1 septembrie, 22 de profesori si diriginti alaturi de doi invatatori s-au prezentat la cancelaria scolii din PMT Craiova, pentru a incepe campania de igienizare a celor 19 sali de clasa. Se asteapta ca pina vineri scoala sa straluceasca de curatenie.


Detinutii vor fi binecuvintati


Ziua de luni, 12 septembrie, prima zi de scoala, va avea un program bine stabilit. In cursul diminetii, toate efectivele de elevi-detinuti se vor aduna in careu, pe baza sportiva din curtea penitenciarului. „Ursii“ vor avea rezervate, desigur, locurile cele mai bune. Vor urma clasele de gimnaziu – patru clase de clasa a V-a, trei de a VI-a, trei de a VII-a, doua de a VIII-a – si cele zece clase de liceu, a X-a si a XI-a (Scoala de Arte si Meserii).


„Momentul solemn al ceremoniei de deschidere a anului scolar va fi slujba religioasa oficiata de preotul capelan al unitatii“, a prezentat Cezar Buteica programul. „Va urma cuvintul de deschidere rostit de directorul penitenciarului, dupa care se va anunta componenta claselor. Apoi, in cea mai mare ordine si disciplina, elevii vor merge in sali, la ore“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS