9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrecia, locul vacantelor ideale

Grecia, locul vacantelor ideale

Calendaristic, vara s-a sfirsit. La fel si vacantele, concediile, evadarile spre locuri in care stresul cotidian si problemele personale sa fie date uitarii. Fie de pe plaiuri dulci românesti, fie de pe meleaguri mai exotice – in functie de marimea pungii si, evident, preferinte – craiovenii s-au intors acasa. Mai saraci cu citeva milioane bune. Vara aceasta, de cinci ori mai multi craioveni au avut satisfactia de a se duce in concediu.


Doar 2% din populatia Craiovei si-a permis vara aceasta moftul de a pleca in vacanta, arata o statistica a agentiilor de turism craiovene. Desi cifra pare infima, acest lucru nu-i impiedica pe agentii de turism sa aprecieze bilantul acestui sezon ca fiind unul foarte bun. Cererile craiovenilor de a-si petrece sapte ori zece zile departe de casa au prins sa curga inca din primavara, astfel ca sezonul propriu-zis (1 iunie – 15 septembrie) a fost supraaglomerat, atit pe partea interna, cit si pe cea externa.


„Am inregistrat o crestere a cererilor de aproape cinci ori fata de cea de anul trecut. Fie ca au preferat pachete complete – adica sejur cu transport inclus – fie ca au ales doar locatia, deplasarea facind-o personal, numarul clientilor nostri a crescut simtitor in acest an. Putem vorbi de aproximativ 1.500 de cereri, atit pentru destinatii interne, cit si externe“, a spus Sabina Badea, travel agent la Tour Impex Mapamond


Rafinamentul craiovenilor creste in stele


In ciuda aparentelor – veniturile scazute din Craiova, comparativ cu alte orase – se pare ca tot mai multi olteni reusesc sa plece in concedii. Mai mult, pretentiile lor au crescut direct proportional cu numarul cererilor. Un factor important il constituie contractele incheiate de sindicatele institutiilor cu agentiile de turism, clientului returnindu-i-se 50% din costuri. De asemenea, ofertele bancilor – credite de vacanta de 5.000 de euro rambursabile in 12 luni – au determinat tot mai multi craioveni sa cumpere bilete mai scumpe, dar care presupun conditii ridicate.


„Craiova incepe sa-si rafineze gusturile“, apreciaza Cristian Grigorie, director Touropa.


Clientii nu mai sint atit de interesati de pret, cit de confort. Sint mult mai cautate acum locurile care, desi mai scumpe, ofera conditii de, sa zicem, trei-patru stele. Se remarca, de exemplu, o renastere a Vaii Prahovei, care, pentru craioveni, nu era o destinatie obisnuita, din pricina preturilor ridicate. Nu sint uitate nici statiunile apropiate – Herculane, Govora, Olanesti, Caciulata – insa nu mai au aceeasi priza la public.


Daca n-ai avut palmier… sa-ti cumperi. La anul…


Grecia a fost in fruntea topurilor in ceea ce priveste locatiile, atit românesti, cit si exotice. Renumita peninsula Halkidiki a fost, vara aceasta, luata cu asalt de craioveni. Preturile rezonabile, conditiile excelente si frumusetea peisajului i-au determinat pe cei deja familiarizati cu locurile sa se intoarca pe litoralul grecesc. Si nu singuri! Astfel ca „peninsula de vis“ a devenit, anul acesta, un fel de loc de intilnire, reculegere, odihna si, de ce nu, distractie pe cinste atit pentru oltenasii deprinsi cu astfel de obiceiuri estivale, cit si pentru cei neinitiati.


Pe locul doi in topul vinzarilor la bilete – apreciaza agentiile de turism – s-a aflat statiunea Mamaia, de pe litoralul românesc. Un factor important, spun specialistii, l-a constituit nivelul deosebit al conditiilor de cazare, dar si aspectul aproape occidental pe care l-a capatat statiunea in ultimul timp. In plus, palmierii au avut si ei rolul lor determinant. N-or fi fost ei din Grecia, dar…orisicit, tot umbra fac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS