11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReabilitarea caminelor studentesti din Craiova bate pasul pe loc

Reabilitarea caminelor studentesti din Craiova bate pasul pe loc

O luna ii mai desparte pe studenti de inceputul noului an universitar 2005-2006, iar situatia dramatica din caminele craiovene a ramas neschimbata. Potrivit reprezentantilor studentilor, bugetul alocat de minister anul acesta lucrarilor de intretinere a caminelor este cel mai mic din ultimii 15 ani, aproximativ 57 de miliarde de lei, la nivel national, la care, dupa multe negocieri, s-au adaugat 20 de miliarde de lei. Din pacate, si de data aceasta, caminele din Craiova s-au ales doar cu o bruma de bani. Nici sapte milioane de lei pentru fiecare camin.


80 de milioane de lei reprezinta suma totala alocata anul acesta de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) reabilitarilor si lucrarilor de intretinere a caminelor din campusurile studentesti craiovene. Potrivit administratorilor de camine, cit si liderilor studentilor, la cele 11 camine din Craiova se vor face si anul acesta doar cirpeli. „Banii nu sint suficienti. Fiecarui camin ii revine circa sapte milioane de lei. Or, cu acesti bani abia daca se pot finaliza zugravelile. De restul, nici vorba!“, a explicat Salica Mic, administratorul caminelor de la Agronomie. De aceeasi parere este si Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România (USR): „Ne-am saturat sa fim tratati cu indiferenta si nepasare. Ministerul nu intelege ca, la capitolul conditii de cazare, caminele stau prost. Firmiturile pe care le primim de citiva ani nu acopera nici un sfert din cheltuielile pentru reabilitare, igienizare si intretinere. Se pare ca si-n acest an studentii vor opta pentru alte locuri de cazare decit caminele, unde mizeria si mucegaiul domnesc“.


Razmerita: buturuga mica incearca rasturnarea carului mare


Liderii USR i-au convocat in urma cu doua zile pe reprezentantii MEC la un dialog. Din nefericire, si de data aceasta au primit acelasi raspuns: „Nu sint bani!“. In replica, studentii au protestat: „In cazul in care nu vom primi din partea ministrului Miclea un raspuns pozitiv la doleantele noastre, ne rezervam dreptul de a declansa actiuni de protest ce pot duce la greva generala“, a spus Florin Gust, secondat de secretarul general al tinerilor, Gabriel Petrea.


Restrictii


O alta „miscare inteligenta“ a MEC, dupa cum o numesc reprezentantii USR, a fost aceea ca, din cauza OG nr.66/29 iunie 2005, care interzicea institutiilor publice achizitionarea de mobilier nou (este si cazul Universitatii din Craiova), nici un camin studentesc nu putea beneficia de paturi, mese, birouri sau scaune. „Aici putem spune ca am obtinut ceva. Guvernantii au reusit sa faca o modificare la amintita ordonanta, iar acum ne lipsesc banii“, a explicat presedintele USR. Totodata, acesta s-a aratat nemultumit si de faptul ca tinerilor li se cer tot timpul bani. Cind vine vorba de drepturi, reprezentantii forurilor superioare le intorc spatele: „Bani pentru modernizarea caminelor nu ne dau, dar taxele de cazare le maresc. De exemplu, in acest an taxa a crescut de la 700.000 de lei la aproximativ un milion de lei“, a conchis Gust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU