17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova, in plin scandal imobiliar

Primaria Craiova, in plin scandal imobiliar

Informarea de mai jos reprezinta punctul de vedere oficial al Primariei Craiova, in legatura cu o ancheta publicata luni de GdS, sub titlul „Solomon restituie terenuri disputate in instanta“. Primaria nu contrazice nimic din afirmatiile facute in text si confirma aproape in totalitate datele prezentate in materialul respectiv. Diferenta este ca noi am publicat si punctul de vedere al partii adverse, cu care primaria se afla in proces. Pozitia reprezentantilor administratiei locale in legatura cu acest caz a fost si ea mentionata in textul publicat luni, asa ca nu intelegem de ce mai era nevoie de o informare. Modul in care a solutionat primarul Solomon acest caz ramine si el discutabil. De faptul ca a judecat corect situatia, trebuie sa-i convinga pe judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in procesul care se afla pe rol. Iar afirmatia din titlu ramine valabila si dupa primirea „informarii“ de la primarie. In afara de asta, pe marginea acestui caz mai avem deocamdata doua observatii de facut.


In primul rind, pe actul original de vinzare-cumparare din 1895, prin care Dimitrie Vilceanu a cumparat terenul de la sora sa, Tinca Vilceanu, nu este mentionata suprafata de 7.500 de metri patrati, asa cum sustine primarul Solomon. Singura mentiune este „un pogon si jumatate gradina“. Echivalenta au facut-o oamenii primariei.


In al doilea rind, la sfirsitul informarii, se spune ca „Florescu Trofka are o hotarire judecatoreasca irevocabila, prin care autoritatea locala este obligata sa solutioneze dosarul acesteia de notificare“. Este adevarat, acum are. Dar la data la care Solomon ii improprietarea pe Popa si Vrapcea (16 decembrie 2004) nu avea. Asa cum reiese din document, sentinta a ramas definitiva prin neapelare la data de 20 iunie 2005.


Informare privind dosarele de notificare formulate de Marin Gh. Marin si Florescu Trofka


– prin notificarea nr. 1001/N/2001, Florescu Trofka a solicitat restituirea terenului in suprafata de 5.000 mp situat in Craiova, str. Ecaterina Teodoroiu nr. 17.


– prin dispozitia nr. 6643/16.12.2004, s-a aprobat restituirea partiala in natura a terenului in suprafata de 3.493 mp, pe vechiul amplasament – teren liber – asa cum a fost identificat prin procesul-verbal privind starea de fapt a acestuia, intocmit de Primaria Craiova (avind la baza planurile decretului de expropriere) si ridicarea topo efectuata de un expert autorizat, catre Popa Hariton si Vrapcea Ovidiu, care au cumparat drepturile de la Florescu Trofka.


Florescu Trofka a dobindit terenul in suprafata de 5.000 mp prin act autentic de vinzare-cumparare incheiat la data de 30 august 1954 de la Dobrescu Eugenia Stefana si Mihailescu Elena.


– Marin Marin si Marin Eugen sint mostenitorii numitei Dobrescu Eugenia Stefana, care, la rindul ei, este mostenitoarea lui Dimitrie Vilceanu.


Dimitrie Vilceanu a devenit proprietar asupra terenului in suprafata de 7.500 mp, printr-un act de vinzare incheiat in anul 1895.


Din acest teren de 7.500 mp, autoarea lui Marin Marin si Marin Eugen a instrainat lui Florescu Trofka suprafata de 5.000 mp, raminind in proprietate cu terenul in suprafata de 2.500 mp.


Din terenul de 2.500 mp, statul a preluat efectiv suprafata de 1.093 mp, restul suprafetei de 1.407 mp raminind in posesia solicitantilor, pe care au casa construita si pe care il stapinesc si la ora actuala.


– asa cum reiese din schitele de la decretul de expropriere, terenul vindut lui Florescu Trofka in anul 1954 se afla la aceeasi adresa (str. Ecaterina Teodoroiu nr. 17) in continuarea terenului de 2.500 mp care ramasese in proprietate autoarei lui Marin Marin si Marin Eugen.


– la intocmirea procesului-verbal privind starea de fapt a terenurilor, s-au avut in vedere planurile de la decretele de expropriere cu amplasamentele proprietatilor, astfel ca nu exista erori in stabilirea vechilor amplasamente, existind si o ridicare topo a zonei, executata de un expert autorizat.


Suprafata de teren pe care Marin Marin si Marin Eugen sint indreptatiti sa o primeasca este de 1.093 mp, conform actelor autentice de proprietate ale acestora.


La Inalta Curte de Casatie si Justitie se afla in faza de recurs procesul dintre Primaria Municipiului Craiova si Marin Gh. Marin privind dreptul acestuia de proprietate pentru terenul notificat, acest proces nefiind un impediment pentru solutionarea dosarului de notificare al numitei Florescu Trofka, care a dovedit dreptul sau de proprietate pentru terenul in suprafata de 5.000 mp, din care a fost identificat ca teren liber suprafata de 3.493 mp si a fost restituit pe vechiul amplasament, in conformitate cu prevederile legale.


Mai mult, Florescu Trofka are o hotarire judecatoreasca irevocabila, prin care autoritatea locala este obligata sa solutioneze dosarul acesteia de notificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS