10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate38.000 de doljeni vor primi subventii pentru caldura

38.000 de doljeni vor primi subventii pentru caldura

Cum se acorda ajutoarele pentru incalzirea locuintei in perioada noiembrie 2005 – martie 2006


Reprezentantii Directiei Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (DMSSF) Dolj au organizat ieri o conferinta de presa pentru a explica modul in care populatia poate beneficia de ajutorul pentru incalzire in sezonul rece din partea statului. Timp de cinci luni, in perioada noiembrie 2005 – martie 2006, Ministerul Muncii va acorda populatiei ajutoare pentru incalzirea locuintei, in functie de venitul lunar pe membru de familie. Programul se adreseaza familiilor si persoanelor singure ale caror venituri nete lunare pe membru de familie sint de pina la 310 RON (3,1 milioane de lei vechi). Pentru intocmirea cererilor de subventie, DMSSF Dolj a incheiat protocoale cu Regia de Termoficare Craiova si Distrigaz Sud, care vor trimite abonatilor in perioada urmatoare, prin posta, plicurile cu formularele ce trebuie completate de cetatenii care vor sa beneficieze de acest ajutor de la stat. DMSSF Dolj a predat deja documentele tipizate furnizorilor, respectiv 38.000 de cereri si declaratii catre Regia de Termoficare si 7.000 de cereri catre Distrigaz Sud. Furnizorii de utilitati au obligatia, conform calendarului, sa distribuie aceste plicuri catre asociatiile de proprietari pina pe 15 septembrie. De asemenea, beneficiarii ajutoarelor trebuie sa trimita cererile de acordare a subventiei catre DMSSF Dolj pina pe 15 octombrie. Potrivit statisticilor, pe sistemul de termoficare vor primi ajutoare pentru incalzirea locuintei aproximativ 30.000 de beneficiari din Craiova si aproape 1.300 din Calafat, in timp ce pe sistemul centralelor alimentate cu gaze naturale numarul beneficiarilor va fi de circa 7.000.


Cererile formular se vor gasi la asociatiile de proprietari


Potentialii beneficiari trebuie sa stie ca vor gasi formularele de care au nevoie la asociatiile de proprietari, pe care le vor completa si le vor preda tot acestora, circuitul inchizindu-se la DMSSF. In perioada 15-31 octombrie, Directia Muncii va prelucra datele si va tipari bonurile valorice – cinci la numar, unul pentru fiecare luna – pe care le va trimite beneficiarilor, impreuna cu decizia de aprobare a dreptului la ajutorul pentru incalzire. Lunar, in functie de consumul efectiv de energie termica sau de gaze naturale, beneficiarii vor achita contravaloarea facturilor prin depunerea bonurilor valorice si a diferentelor in numerar la asociatie (pentru consumatorii de energie termica) sau la Distrigaz Sud, in cazul in care incalzirea se realizeaza cu gaze naturale. Daca apar modificari in componenta familiei sau a veniturilor, titularul de ajutor pentru incalzire are obligatia sa comunice modificarea catre DMSSF in termen de cinci zile.


Sute de beneficiari de ajutor pentru incalzire risca sa ajunga la Parchet


Desi in maximum doua saptamini incepe expedierea plicurilor cu declaratiile pentru acordarea ajutorului de caldura pentru perioada noiembrie 2005-martie 2006, reprezentantii DDFSS Dolj au si acum de recuperat debite de la falsii beneficiari din anii trecuti: „Avem peste 200 de persoane care au debite, unii chiar de acum doi ani, de cind subventiile erau acordate de primarie si nu de directia muncii. In astfel de situatie avem 152 de familii care au de restituit peste 80 de milioane de lei. Am mai recuperat din bani, aproximativ 34 de milioane, dar, avind in vedere faptul ca au trimis declaratii de venit false, noi am sesizat Parchetul Dolj pentru stabilirea culpei acestora. Am avut, de asemenea, 37 de familii care nu si-au declarat veniturile, la alte 25 nu am descoperit sediile firmelor mentionate, acestea figurind ca desfiintate“. Si in acest an, 49 de familii, dintre care doua din Calafat, au debite importante la DDFSS Dolj. Spre surprinderea reprezentantilor directiei muncii, oamenii isi declara in continuare venituri false, stiind ca toate declaratiile sint verificate si confruntate cu alte baze de date ale institutiilor reprezentative din Craiova. In urma unor astfel de controale, angajatii directiei muncii au avut surpriza sa descopere ca au depus declaratii false si functionari publici, angajati in institutii etalon ale Craiovei sau judet. „Am descoperit ca au trimis declaratii false de venit si au debite persoane care lucreaza la tribunal, la AJOFM, la Teatru de Opera si Opereta, medici din Spitalul Judetean Craiova, angajati de la Centrul de Sanatate Dabuleni, chiar cadre didactice de la Universitatea din Craiova, cadre militare, angajati ai Protoieriei Craiova, profesori din Liceul «Traian Vuia» etc. La descoperirea multor beneficiari care au primit pe nedrept bani pentru incalzire ne-au ajutat chiar vecinii acestora, care ne-au sesizat“, a mentionat directorul executiv adjunct al DDFSS Dolj.


Cuantumul diferentiat al ajutorului pentru incalzire, in cazul cetatenilor racordati la termoficare


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie de pina la 110 RON (1,1 milioane lei vechi) – primesc lunar 223 RON (2,2 milioane lei vechi).


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie cuprins intre 110 RON (1,1 milioane lei vechi) si 150 RON (1,5 milioane lei vechi) – primesc lunar 145 RON (1,45 milioane lei vechi).


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie cuprins intre 150 RON (1,5 milioane lei vechi) si 190 RON (1,9 milioane lei vechi) – primesc lunar 97 RON (970.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie cuprins intre 190 RON (1,9 milioane lei vechi) si 225 RON (2,25 milioane lei vechi) – primesc lunar 65 RON (650.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie cuprins intre 225 RON (2,25 milioane lei vechi) si 260 RON (2,6 milioane lei vechi) – primesc lunar 49 RON (490.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure al caror venit mediu lunar net pe membru de familie este cuprins intre 260 RON (2,6 milioane lei vechi) si 310 RON (3,1 milioane lei vechi) – primesc lunar 32 RON (320.000 lei vechi).


Ce trebuie sa stie potentialii beneficiari


• In cazul in care factura lunara la energie termica este mai mica decit contravaloarea bonului valoric, diferenta de bani nu se deconteaza.


• Trebuie sa aiba grija la completarea cererilor, care se face in moneda noua (RON).


• Declaratiile pe proprie raspundere privind veniturile familiei trebuie sa fie reale, in caz contrar amenda fiind cuprinsa intre 10 si 100 de milioane de lei vechi.


• Cererile trebuie semnate la sfirsit, altfel nu se inregistreaza.


• Atit asociatiile de proprietari, cit si abonatii individuali trebuie sa se incadreze in termenul de 15 octombrie, cind cererile trebuie sa fie deja in evidentele DMSSF Dolj.


• Orice informatie privind acordarea subventiilor pentru incalzirea locuintei pot fi obtinute apelind gratuit numarul de telefon 0800800565.


Cuantumul diferentiat al subventiei pentru cetatenii care folosesc sistemul de incalzire prin centrale cu gaze naturale – pentru lunile noiembrie si decembrie 2005


Familiile sau persoanele singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este de pina la 110 RON (1,1 milioane lei vechi) – primesc lunar 160 RON (1,6 milioane lei vechi).


Familiile sau persoanele singure al caror venit net mediu lunar pe membru de familie este cuprins intre 110 RON (1,1 milioane lei vechi) si 150 RON (1,5 milioane lei vechi) – primesc lunar 98 RON (980.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure al caror venit mediu lunar net pe membru de familie este cuprins intre 150 RON (1,5 milioane lei vechi) si 190 RON (1,9 milioane lei vechi) – primesc lunar 71 RON (710.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure care au un venit mediu lunar net pe membru de familie cuprins intre 190 RON (1,9 milioane lei vechi) si 225 RON (2,25 milioane lei vechi) primesc lunar 51 RON (510.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure al caror venit mediu lunar net pe membru de familie este cuprins intre 225 RON (2,25 milioane lei vechi) si 260 RON (2,6 milioane lei vechi) – primesc lunar 41 RON (410.000 lei vechi).


Familiile sau persoanele singure al caror venit mediu lunar net pe membru de familie este cuprins intre 260 RON (2,6 milioane lei vechi) si 310 RON (3,1 milioane lei vechi) – primesc lunar 20 RON (200.000 lei vechi).


Pentru lunile ianuarie, februarie si martie 2006, subventia acordata ca ajutor pentru caldura este mai mare cu aproximativ 11%, dupa cum a declarat Doina Tircovnicu, director general interimar al DMSSF Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU