20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeverinenii vor bea apa tot din Dunare

Severinenii vor bea apa tot din Dunare

La ultimele dezbateri care au avut loc in cadrul sedintei consilierilor mehedinteni s-a ajuns la concluzia ca aductiunea cu apa potabila de la Toplet pentru alimentarea Severinului a ramas doar in stadiul de proiect.


Ultimele controale efectuate de firma franceza SCE BCEOM au scos la iveala faptul ca apa care ar trebui sa vina in municipiu nu va fi buna de baut deoarece teava coloanei nu a fost tratata special pentru ca apa care va circula pe conducta sa fie potabila.


Cornel Ghita, consilier, a spus ca s-au cheltuit aproape patru milioane de dolari pentru a afla dupa 12 ani ca proiectul a fost doar o pacaleala. Firma franceza care a stabilit ca nu se va putea consuma apa din conducta montata a sfatuit conducerea consiliului judetean ca ar fi bine sa trateze apa din Dunare.


Obiectivul de investitii este amplasat in intravilanul si extravilanul municipiilor Drobeta Turnu-Severin si Orsova si in comuna Toplet, judetul Caras Severin.


Pentru acest proiect indraznet, Consiliul Judetean Mehedinti a cerut fonduri europene de aproape 42 de milioane de dolari si a primit pina in prezent patru milioane de dolari.


„Intreaga lucrare a fost realizata fara simt de raspundere, tronsonul realizat din teava neavind nici guri de aerisire si nici robinete de evacuare a apei din coloana daca va fi nevoie“, a mai spus consilierul Cornel Ghita.


Lucrarea a inceput in anul 1993, iar valoarea lucrarilor executate se cifreaza la suma de 36,9 miliarde de lei, bani care din primele constatari se pare ca au fost aruncati pe apa Topletului. Cei care vor avea de suferit se pare ca vor fi tot contribuabilii.


Oamenilor nu le vine sa creada ca vor fi nevoiti sa consume tot apa din Dunare. „Tot apa din Dunare o sa bem, apa in care se scurge si mizeria orasului? Nu este posibil, domnilor, asta este bataie de joc“, a spus Ileana Fratila, din Drobeta Turnu Severin.


Analiza apei o fac doar persoanele autorizate


„Pentru efectuarea analizei apei, orice institutie publica trebuie sa depuna la Directia de Sanatate Publica o cerere in care sa solicite aprobarea recoltarii unor probe de apa. Prelevarea probelor trebuie facuta doar de persoane autorizate, respectiv inspectori din cadrul DSP, iar analizele vor fi efectuate contra cost in laboratoarele specializate ale acestei institutii. Costul unei analize la cerere este de 1,1 milioane de lei, pret stabilit de Ministerul Sanatatii“, a spus Bebe Martin, directorul adjunct al DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS