11 C
Craiova
marți, 20 octombrie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Scoli intrate in renovare

Scoli intrate in renovare

Trei unitati de invatamint din Valea Jiului au intrat in aceasta vara intr-un amplu program de renovare finantat cu fonduri externe. Acestea au o vechime destul de mare si, din cauza lipsei banilor, nu au fost posibile decit igienizarile anuale, motiv pentru care ajunsesera intr-o stare avansata de degradare. In acest program sint cuprinse Scoala Generala nr. 5 din Petrila, Scoala din Iscroni si cea aflata in cartierul Colonie al municipiului Petrosani.


Scoala nr. 2, in grafic


La Scoala din Petrosani au inceput deja lucrarile, iar directorul unitatii sustine ca anul acesta va fi mai greu, insa anul viitor totul va fi nou si modern. Unitatea de invatamint are o vechime de citiva zeci de ani si aici invata copiii care locuiesc in cel mai sarac cartier al orasului. „Avem un proiect PHARE, care este in executie, si unul pentru copiii romi. Ambele vizeaza refacerea integrala a unitatii, care la inceputul anului scolar viitor va fi una moderna. Vom renunta la sobe si vom avea incalzire centrala, mobilier nou, parchet, iar copiii vor avea ocazia sa invete intr-o scoala moderna“, a declarat Elena Mirza, directoarea Scolii Generale nr. 2 din Petrosani.


Aici invata 210 elevi, iar proiectul care se desfasoara prin Inspectoratul Scolar Judetean are o valoare de peste trei miliarde de lei vechi.


Unitatea de invatamint a ramas fara gardul imprejmuitor, iar curtea este invadata de animalele localnicilor care pasc linistite in timp ce elevii isi desfasoara orele de educatie fizica.


Pe de alta parte, hotii au furat tot ce au putut. Potrivit directoarei scolii, cladirea va fi amenajata in interior, insa gardul imprejmuitor si aleile ramin o problema care va trebui rezolvata la nivelul comunitatii locale.


Sumele alocate ajung numai pentru parchetarea unui numar mic de clase si, pentru a face rost de banii necesari, conducerea scolii incearca sa vinda sobele vechi, tiglele care mai sint bune si ceea ce se mai poate folosi.


„Speram sa punem parchet in mai multe clase si poate sa cumparam perdele in toata scoala. Am vrea sa montam lambriuri si sa punem gresie la intrarea in scoala, iar pentru acestea incercam sa facem rost de bani cum putem“, a mai spus Elena Mirza.


Nemultumit de lucrari


In ceea ce priveste lucrarile la Scoala din Iscroni, primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros, spune ca nu este multumit de modul in care sint executate si de ritmul lent al constructorilor, pe care nu ii considera specialisti. „Scoala din Iscroni este cuprinsa intr-un program cu Banca Mondiala, dar nu sint multumit de modul in care constructorul, SC Acomin Cluj, intelege sa-si faca treaba. Nu stiu cum au cistigat licitatia, cind ei nu au specialisti, desi lucrarea este de aproximativ zece miliarde de lei vechi“, a declarat Ilie Botgros. Aceasta institutie de invatamint va functiona, de pe 12 septembrie, in doua schimburi, etajul superior fiind in lucru. Investitia consiliului local vizeaza achizitionarea unei centrale termice pe gaz, care va fi pusa in functiune de la 1 noiembrie.


Scoala noua si la Petrila


In acelasi program finantat din fonduri externe va intra si Scoala nr.5 din Petrila, aflata in cel mai sarac cartier al localitatii, care, anul viitor, va fi complet refacuta. In acest an scolar si aici se pune problema mutarii unei parti dintre elevi la alte institutii de invatamint din vecinatate, pentru ca lucrarile sa poata fi executate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Florin Iordache și-a depus candidatura pentru funcția de președinte...

Florin Iordache și-a depus candidatura pentru funcția...

ȘTIRI GdS

Rugăciune la Roma cu mai mulți lideri religioși pentru...

Papa Francisc, dar şi alți lideri religioși din lume, printre care patriarhul ortodox Bartolomeu I, se vor strânge în Piaţa Campidoglio.

Aradul cere medici din judeţele vecine, după ce a...

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad a transmis o solicitare către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI) pentru...

Tânărul din Ploieşti care şi-a torturat şi umilit iubita,...

Robert Berechet, tânărul din Ploieşti care şi-a torturat şi umilit iubita şi a filmat toate scenele violente a fost condamnat definitiv la...

China produce miliardari într-un ritm record

Niciodată nu a fost creată atâta bogăţie în China ca în 2020, în pofida unei pandemii care a devastat economia mondială, arată...

BNR a lansat în circulaţie monede din aur şi...

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă din aur şi o monedă din argint cu tema 200 de...

Australia face reîmpăduriri cu dronele ca să salveze urşii...

În Australia a început un uriaș proiect de reîmpădurire a zonelor devastate de incendii, care să refacă mediul de viaţă al urșilor...