29 C
Craiova
vineri, 14 august, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Scoli intrate in renovare

Scoli intrate in renovare

Trei unitati de invatamint din Valea Jiului au intrat in aceasta vara intr-un amplu program de renovare finantat cu fonduri externe. Acestea au o vechime destul de mare si, din cauza lipsei banilor, nu au fost posibile decit igienizarile anuale, motiv pentru care ajunsesera intr-o stare avansata de degradare. In acest program sint cuprinse Scoala Generala nr. 5 din Petrila, Scoala din Iscroni si cea aflata in cartierul Colonie al municipiului Petrosani.


Scoala nr. 2, in grafic


La Scoala din Petrosani au inceput deja lucrarile, iar directorul unitatii sustine ca anul acesta va fi mai greu, insa anul viitor totul va fi nou si modern. Unitatea de invatamint are o vechime de citiva zeci de ani si aici invata copiii care locuiesc in cel mai sarac cartier al orasului. „Avem un proiect PHARE, care este in executie, si unul pentru copiii romi. Ambele vizeaza refacerea integrala a unitatii, care la inceputul anului scolar viitor va fi una moderna. Vom renunta la sobe si vom avea incalzire centrala, mobilier nou, parchet, iar copiii vor avea ocazia sa invete intr-o scoala moderna“, a declarat Elena Mirza, directoarea Scolii Generale nr. 2 din Petrosani.


Aici invata 210 elevi, iar proiectul care se desfasoara prin Inspectoratul Scolar Judetean are o valoare de peste trei miliarde de lei vechi.


Unitatea de invatamint a ramas fara gardul imprejmuitor, iar curtea este invadata de animalele localnicilor care pasc linistite in timp ce elevii isi desfasoara orele de educatie fizica.


Pe de alta parte, hotii au furat tot ce au putut. Potrivit directoarei scolii, cladirea va fi amenajata in interior, insa gardul imprejmuitor si aleile ramin o problema care va trebui rezolvata la nivelul comunitatii locale.


Sumele alocate ajung numai pentru parchetarea unui numar mic de clase si, pentru a face rost de banii necesari, conducerea scolii incearca sa vinda sobele vechi, tiglele care mai sint bune si ceea ce se mai poate folosi.


„Speram sa punem parchet in mai multe clase si poate sa cumparam perdele in toata scoala. Am vrea sa montam lambriuri si sa punem gresie la intrarea in scoala, iar pentru acestea incercam sa facem rost de bani cum putem“, a mai spus Elena Mirza.


Nemultumit de lucrari


In ceea ce priveste lucrarile la Scoala din Iscroni, primarul orasului Aninoasa, Ilie Botgros, spune ca nu este multumit de modul in care sint executate si de ritmul lent al constructorilor, pe care nu ii considera specialisti. „Scoala din Iscroni este cuprinsa intr-un program cu Banca Mondiala, dar nu sint multumit de modul in care constructorul, SC Acomin Cluj, intelege sa-si faca treaba. Nu stiu cum au cistigat licitatia, cind ei nu au specialisti, desi lucrarea este de aproximativ zece miliarde de lei vechi“, a declarat Ilie Botgros. Aceasta institutie de invatamint va functiona, de pe 12 septembrie, in doua schimburi, etajul superior fiind in lucru. Investitia consiliului local vizeaza achizitionarea unei centrale termice pe gaz, care va fi pusa in functiune de la 1 noiembrie.


Scoala noua si la Petrila


In acelasi program finantat din fonduri externe va intra si Scoala nr.5 din Petrila, aflata in cel mai sarac cartier al localitatii, care, anul viitor, va fi complet refacuta. In acest an scolar si aici se pune problema mutarii unei parti dintre elevi la alte institutii de invatamint din vecinatate, pentru ca lucrarile sa poata fi executate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Irina Begu s-a calificat în sferturi la Praga după...

Irina Begu a reuşit să pătrundă în...

ȘTIRI GdS

Mexicul prelungește închiderea frontierei cu SUA până la 21...

Măsura de închidere a frontierei Mexicului, de 3.200 de kilometri, cu SUA va fi prelungită până la 21 septembrie, potrivit presei locale,...

România, pe primul loc în răspândirea epidemiei de COVID-19...

România este pe primul loc în evoluția epidemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire...

România: 44 de decese din cauza COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 2.904 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În...

România: 1415 cazuri noi de infecție cu COVID-19

Până astăzi, 14 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 68.046 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Economia României a consemnat un declin de 12,3% în...

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, economia României a consemnat un declin de 12,3% în trimestrul doi al acestui...

Se extinde rețeaua de apă și canalizare în comunele...

Compania de Apă Oltenia S.A. a semnat, astăzi, 14.08.2020, al cincilea contract de execuție lucrări în cadrul ”Proiectului regional de dezvoltare a...