17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIJP Hunedoara a demarat urmarirea penala in cazul afacerii „locomotiva“

IJP Hunedoara a demarat urmarirea penala in cazul afacerii „locomotiva“

Serviciul de investigare a fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara a demarat o ampla ancheta in cazul unei afaceri cu locomotive vindute de patru ori intre firme „surori“, pentru a beneficia de rambursari ilegale de TVA. In aceasta afacere sint in vizor un deputat, un senator, seful unei politii, citiva oameni de afaceri si fostul director general al Directiei Finantelor Publice Hunedoara, dar deocamdata politistii au demarat urmarirea penala doar impotriva unui administrator.


Afacerea pe care o cerceteaza politistii hunedoreni a avut loc intr-o singura zi, pe 31 octombrie 2003, cind SC Sartex Universal Construct SA Bucuresti a vindut firmei Presut Jilt SA Matasari, doua locomotive, la preturile de 34,26 milioane de lei vechi, respectiv 11,64 milioane de lei vechi. In aceeasi zi, Presut Jilt SA Matasari vinde aceleasi doua locomotive catre firma Sutax SA, tot din Matasari, dar preturile au crescut spectaculos la 10,218 miliarde de lei vechi, respectiv 5,508 miliarde lei vechi. La rindul sau, SC Sutax SA Matasari vinde, in aceeasi zi, aceleasi doua locomotive, firmei Sartex Sud-Vest Universal Construct SRL Tirgu-Jiu pentru ca de la Sartex Sud-Vest Universal Construct cele doua locomotive sa ajunga la societatea Venta Invest SA Petrosani. Pretul a fost de 10,756 miliarde de lei, respectiv 5,796 miliarde de lei. In urma tranzactiilor, „afaceristii“ au reusit sa obtina o rambursare de TVA din partea statului de aproape trei miliarde de lei, pentru doua locomotive care valorau 45 de milioane de lei. Directorul DGFP Hunedoara, Vasilica Rusan, cel care a aprobat rambursarea, sustinea ca atunci cind a fost de acord cu cererea nu era cunoscut pretul derizoriu la care locomotivele au fost achizitionate de la SC Sartex Universal Construct SA Bucuresti. De mentionat ca printre actionarii firmelor implicate in tranzactie se numarau, la vremea respectiva, un parlamentar, un senator si un sef de politie.


Conducerea Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara s-a sesizat, in urma aparitiei materialului publicat de Evenimentul Zilei in luna aprilie, prin care se demasca intreaga afacere. Comandantul IJP Hunedoara, Alexandru Draghici, spune ca in acest caz a inceput urmarirea penala impotriva unui administrator pentru fals si evaziune fiscala, fiind calculat un prejudiciu de 3,1 miliarde de lei, dar cercetarile sint ramificate si asupra celorlalti implicati. Draghici sustine ca cercetarile intirzie si se deruleaza cu greutate deoarece reprezentantii Directiei Finantelor Publice Hunedoara, carora le-au cerut sa intocmeasca un raport necesar in dosar, intirzie sa-l prezinte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS