16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEscrocherii pe banda rulanta la casele de schimb ALLROM 2003 SRL

Escrocherii pe banda rulanta la casele de schimb ALLROM 2003 SRL

Tepe la nivel national


In urma dezvaluirilor facute in ultima perioada de Gazeta de Sud cu privire la modalitatea in care casele de schimb valutar ale firmei SC ALLROM 2003 SRL isi trag pe sfoara clientii, tot mai multi oameni au acceptat sa vorbeasca despre cum au fost inselati de angajatii omului de afaceri Alexandru Podgoreanu, in buzunarele caruia intra zilnic sute de milioane de lei din zeciuiala impusa celor care vor sa schimbe valuta. Tot mai multi clienti pacaliti de amintitele case de schimb descriu modul de operare al oamenilor lui Podgoreanu: clientul intra in casa de schimb, bodyguardul inchide usa dupa el si alunga alti clienti, iar in interior li se explica victimelor ca nu li se va lua nici un comision, desi intr-un colt sta scris mititel si aproape invizibil ca se aplica un comision de 10%. Dupa ce clientului i se bate bonul in casa si i se dau banii, acesta are neplacuta surpriza sa afle ca i s-a luat o zecime din suma sperata. Iar cind protesteaza si isi cere banii inapoi, este azvirlit afara de bodyguardul aflat la usa.


Zeciuiala lui Podgoreanu este practicata la scara nationala, prin casele de schimb valutar deschise in toata tara de firma SC ALLROM 2003 SRL. In ciuda zecilor de plingeri, autoritatile, insa, nu se obosesc prea tare sa sanctioneze escrocheria. Iar cind, totusi, o fac, oficialitatile sint amenintate cu moartea. (A.D.)


Alte doua victime ale caselor de schimb ALLROM 2003 se destainuie


„Este clar vorba de inselaciune, iar autoritatile nu fac nimic“


Alte doua victime ale tehnicilor de escrocare practicate de casele de schimb valutar ale ALLROM 2003 SRL au dat curs apelului facut de Gazeta de Sud si s-au prezentat la redactia ziarului nostru pentru a povesti cum au fost inselate la ghiseele acelorasi case de schimb. Metoda de tragere pe sfoara este, in mod evident, aceeasi, in cazul tuturor celor care au luat teapa. Va prezentam in continuare povestea a doua femei care au fost inselate – prin intermediul aceluiasi comision de 10% – cu sume de ordinul zecilor de milioane de lei.


„Am negociat cu casiera si ne-a spus ca n-o sa ne opreasca nici un comision“


Craioveanca F.G., de 50 de ani, a ramas mai saraca cu 51 de milioane de lei. „Pe 22 iunie am schimbat suma de 14.000 de euro la casa de schimb valutar de pe strada Unirii din Craiova a firmei SC ALLROM 2003 SRL, unde era casiera Alina Anton. Am intrat la casa de schimb impreuna cu sotul meu si am intrebat-o pe casiera care este comisionul in cazul in care vrem sa schimbam o suma mai mare. Deasupra nivelului ochilor, in spatele unei grinzi, mascat de usa de la intrare, era afisat un comision de 10%, dar scria pe un afis ca se poate negocia, asa ca noi am negociat cu casiera si ne-a spus ca n-o sa ne opreasca nici un comision. Atunci am negociat cursul de schimb. Cursul oficial in acea zi era de 35.800 lei, iar mie mi-a oferit 36.150 lei pentru 1 euro, adica foarte atractiv pentru mine. Pentru ca nu aveau suficienti bani in casa, ni s-a spus sa revenim ceva mai tirziu, ceea ce am si facut. Cind am revenit, am rugat-o pe casiera sa-mi calculeze suma pe care trebuia sa o primesc. Mi-a facut socoteala pe calculatorul ei si mi-a confirmat exact suma pe care o calculasem eu inainte. Apoi mi-a cerut valuta, sa o verifice, mi-a cerut un act de identitate, apoi mi-a dat banii. In timp ce ii numaram, mi-a dat si bonurile fiscale. Cind am vazut ca lipsesc 51 de milioane fata de suma pe care mi-o zisese, am intrebat-o de ce lipsesc banii. Mi-a zis sa ma uit pe bon si atunci am observat ca-mi oprise un comision de 10%. I-am cerut sa-mi anuleze tranzactia, dar mi-a zis ca nu se poate, pentru ca le da Garda Financiara amenda de 80 de milioane de lei daca face asta. Atunci i-am cerut telefonul patronului Podgoreanu, l-am sunat, dar acesta mi-a zis ca stie de tranzactie, dar ca totul a fost perfect legal. Pentru ca insistam sa ni se dea valuta inapoi, am fost scosi cu forta de bodyguard din incinta casei de schimb. Bodyguardul ne-a zis ca putem sa ne ducem si pe Luna, si pe Marte ca sa-i reclamam, ca tot nimic n-o sa li se intimple“, a povestit F.G.


Femeia sustine ca angajatii casei de schimb actioneaza in baza unui plan bine pus la punct pentru fraierirea clientilor: „Bodyguardul are tactica lui. Dupa ce intri, inchide usa dupa tine, chipurile ca sa te simti in siguranta, dar de fapt are grija sa nu auda nimeni discutia din interior, cind casiera iti spune ca nu se aplica nici un comision. Dupa ce ti-au scos bonul, nu mai ai cum sa mai primesti banii“.


Pagubita a facut plingeri peste plingeri, insa nu s-a ales decit cu praful de pe toba: „In ziua imediat urmatoare am facut o sesizare la Garda Financiara, dar nu au vrut sa mi-o primeasca, asa ca le-am trimis-o recomandata prin posta. Am depus o sesizare si la Protectia Consumatorului, dar mi-au raspuns ca totul este legal, pentru ca este afisat comisionul, chiar daca este intr-un loc unde nu se vede. Am facut apoi sesizari si la Politie si la Parchet, am fost audiata la Politie, dar n-am primit nici un raspuns“.


„Am inceput sa tip si atunci bodyguardul m-a luat si m-a dat afara“


O poveste aproape trasa la indigo o are alta craioveanca. P.M., de 40 de ani, a fost pagubita la aceeasi casa de schimb a firmei ALLROM 2003 de pe strada Unirii, prin intermediul aceleiasi casiere Alina Anton, cu 68,5 milioane de lei.


„Pe 28 iunie trebuia sa ridic de la banca un credit de 19.000 euro pentru cumpararea unei locuinte. De dimineata, inainte de a ridica banii, am mers la mai multe case de schimb din Craiova pentru a afla cum pot sa schimb mai convenabil valuta pe care urma sa o primesc de la banca. La casa de schimb ALLROM 2003 de pe strada Unirii mi s-au oferit 36.000 lei pentru 1 euro. Am intrebat: «Imi dati in mina 685 milioane de lei?». Casiera mi-a dat un calculator sa-mi calculez singura. Am inmultit 19.000 euro cu 36.000 lei si mi-a dat ceva peste 685 de milioane de lei. Atunci fata de la casa de schimb mi-a zis: «Atit o sa va dau» Am intrebat-o: «Doamna, dar imi luati comision la toata suma asta?». Mi-a raspuns: «Nu, va dau in mina exact suma pe care ati calculat-o»“, isi aminteste P.M.


Bucuroasa ca a gasit cea mai buna oferta de schimb valutar, femeia s-a dus la banca, a luat valuta, apoi s-a intors la casa de schimb impreuna cu cel de la care urma sa cumpere apartamentul visat: „Am intrebat-o din nou pe casiera, in prezenta vinzatorului, daca imi da suma convenita. Mi-a spus ca «Da!» si mi-a cerut buletinul, apoi si valuta, ca s-o verifice. M-a intrebat: «Va deranjeaza daca o sa va tai doua bonuri fiscale, pentru ca e suma prea mare?». I-am zis ca nu ma deranjeaza. In momentul in care imprimanta edita primul bon fiscal, am observat pe bon ca la rubrica «Comision» era trecuta o suma, ori eu negociasem comision 0. Am inceput sa tip la ea sa se opreasca. Ea n-a tinut cont de tipetele mele, desi putea sa opreasca tiparirea bonurilor, ci a listat linistita si cel de-al doilea bon. Am inceput sa tip si atunci bodyguardul m-a luat si m-a dat afara. Pentru ca nu am vrut sa iau banii, mi i-au pus intr-o punga si mi i-au azvirlit afara“.


Femeia a zacut vreo doua-trei ore in fata casei de schimb fara sa-i vina sa creada ca a fost inselata cu 68,5 milioane lei. „Cind mi-am revenit, am chemat politia. Politistii au venit, dar mi-au spus ca nu pot face nimic, pentru ca asemenea cazuri sint frecvente. Am fost la politie, am dat o declaratie, dar nu s-a facut nimic. Am fost si la Protectia Consumatorului, si la Garda Financiara, dar mi-au spus ca degeaba le las sesizari, pentru ca totul e perfect legal. L-am sunat si pe patronul Alexandru Podgoreanu, pe numarul de mobil 0722.195.515, dar acesta mi-a zis sa nu tip la el pentru ca s-a facut totul legal“, isi aminteste P.M., dindu-i lacrimile cind rememoreaza cele intimplate.


Cele doua victime ale caselor de schimb patronate de Alexandru Podgoreanu sustin ca au fost, in mod clar, trase pe sfoara, iar autoritatilor le e teama sa ia vreo masura impotriva lui Podgoreanu si a angajatilor acestuia. „Este clar vorba de inselaciune, iar autoritatile nu fac nimic si nu inteleg de ce nu se ia nici o masura“, spune P.M. „Inselaciune e putin spus, sintem indusi in eroare, trasi pe sfoara, prin intermediul unor afise. Ni s-a spus ca nu ni se ia comision si ca pretul se negociaza, dar pina la urma ni s-a luat comision. Ar trebui sa fie suficient de clar pentru politie si procurori ca am fost victimele unei inselaciuni“, afirma F.G.


Fenomenul escrocheriilor practicate la amintitele case de schimb este in atentia presei românesti de multa vreme. Ziarele Evenimentul Zilei si Ziua de Cluj sint doar o parte din cotidianele care au semnalat zeci de astfel de cazuri, in care sute de cetateni din toate colturile tarii au fost fraieriti de oamenii bucuresteanului Alexandru Podgoreanu. Iar cind autoritatile au incercat sa ia, totusi, unele masuri, imediat au aparut si amenintarile. Unele chiar cu moartea…


Zeciuiala impusa de casele de schimb valutar ale firmei ALLROM 2003 SRL nu reprezinta un fenomen limitat la zona Olteniei. Firma ALLROM 2003 are in tara 22 de case de schimb, deschise in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Craiova, Bacau, Baia Mare, Satu Mare, Sibiu, Ploiesti si Tirgu-Mures. Sute de persoane din aceste orase au reclamat faptul ca li s-a retinut un comision de 10% din valoarea tranzactiilor, desi pe afise este scris mare „comision 0“. Oamenii spun ca placutele cu comisioanele sint amplasate strategic, in locuri la care nimeni nu se gindeste sa-si arunce privirea: deasupra usii de la intrare, intr-un colt al ghiseului sau chiar pe… tavan. De cele mai multe ori, clientii au vazut aceste afise abia dupa ce au pierdut banii.


La Satu Mare, inspectorii OJPC au pazit casele de schimb


Conform cotidianului Evenimentul Zilei, plingerile impotriva abuzurilor practicate de angajatii caselor de schimb valutar ALLROM 2003 au inceput sa curga inca de anul trecut. In Satu Mare, spre exemplu, citeva zeci de persoane au reclamat la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) faptul ca au fost „tepuite“ de firma bucuresteana ALLROM 2003 SRL. Plingerile au vizat comisionul perceput in urma tranzactiilor pe care le-au efectuat la cele doua case de schimb din localitate ale firmei amintite.


In urma sesizarilor, OJPC Satu Mare si-a delegat reprezentanti care au stat in vecinatatea casei de schimb si i-au avertizat asupra comisionului perceput pe cei care doreau sa schimbe bani. Sefa institutiei, Georgeta Lazar, a declarat ca a trimis Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului o propunere de modificare a legislatiei in vigoare. In prezent, casele de schimb sint obligate sa afiseze comisioanele atit in interiorul, cit si in afara ghiseelor, cu scris rosu pe format A3.


La Cluj, clientii pagubiti i-au avertizat pe cetateni


Comisioanele ascunse marca ALLROM 2003 SRL si-au facut simtita prezenta si la Cluj-Napoca, unde, potrivit celor relatate inca din toamna anului trecut de Evenimentul Zilei, citeva zeci de persoane au pierdut sume deloc neglijabile. Doua cupluri inselate cu cite 20 de milioane de lei au protestat in fata casei de schimb, salvind peste o suta de potentiale victime. Unul dintre cupluri si-a primit banii inapoi in urma unei intelegeri cu patronul casei de schimb, Alexandru Podgoreanu. Celalalt cuplu a ramas fara bani, primind „doar“ injuraturi si amenintari cu bataia de la acelasi patron. Casa de schimb a renuntat la comision, dar a revenit la vechile obiceiuri dupa o scurta perioada de timp.


Conform cotidianului Ziua de Cluj, metoda pusa in aplicare de patron era una originala: cind clientul intra in incinta biroului de schimb, usa se inchidea automat in spatele lui, iar in hol se afla un bodyguard care, in cazul unor reclamatii, intra in actiune, in sensul ca nemultumitul era rapid lamurit sa renunte la a mai face scandal. „Dupa ce oamenii intra in casa de schimb valutar, paznicul nu ii mai lasa sa iasa, iar cind isi dau seama ca sint prostiti, deja chitanta a fost emisa, iar in cazul in care omul face comentarii este imediat intimidat de catre omul de ordine, care nici macar nu are legitimatie“, a declarat directoarea OJPC Cluj, Lenuta Suteu.


„Iti luam gitul, te omorim“


Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, cea mai grava situatie s-a inregistrat acum un an la Baia Mare, cind directoarea OJPC a fost amenintata cu moartea. Inspectorii OJPC Maramures au descoperit ca la ghiseul ALLROM 2003 se percepe un comision de 10%, desi pe afis scrie clar „Comision 0%“. Dupa ce s-au primit aproape 100 de reclamatii numai in primul trimestru al acestui an, firma a fost amendata de OJPC cu 96 de milioane de lei pentru publicitate inselatoare. Cu toate acestea, inselatoria a continuat, iar patronul a trecut la amenintari. „Iti luam gitul?“, „Te omorim!“, sint doar o parte din amenintarile primite telefonic de directoarea executiva a OJPC Maramures, Elena Carausan, care a avut „tupeul“ sa sanctioneze firma lui Alexandru Podgoreanu.


Desi OJPC Dolj a dispus inchiderea


Casa de schimb ALLROM 2003 de pe strada Unirii continua sa-si insele clientii


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat mai multe controale in acest an la cele doua case de schimb valutar deschise in Craiova de SC ALLROM 2003 SRL. In urma neregulilor constatate, OJPC a sanctionat respectiva societate de cinci ori numai in cursul anului 2005. Ultima amenda – in cuantum maxim, de 20 de milioane de lei – a fost aplicata casei de schimb valutar de pe strada Unirii in cursul zilei de luni, 29 august. Unitatea a fost amendata pentru ca afisul din exterior pe care erau mentionate comisioanele era mascat de placa firmei. Usa deschisa impiedica si mai mult observarea comisionului afisat, iar in interior comisionul era afisat deasupra neonului, din aceasta cauza neputind fi observat si parcurs usor.


Cu aceeasi ocazie, inspectorii OJPC au dispus si oprirea temporara a activitatii pina la rezolvarea deficientelor. Culmea este ca pe angajatii respectivei case de schimb valutar i-a durut exact in… cot de masura dispusa de inspectori. Asa s-a ajuns ca in cursul zilei de marti, cind casa de schimb trebuia sa fie inchisa, craioveanul Valentin B. sa fie inselat cu 66 de milioane de lei, exact din cauza comisionului de 10% afisat cit mai putin accesibil privirii clientilor.


Politistii sustin ca ar interveni, dar n-au temei legal


Politistii craioveni sustin ca nu pot interveni pentru a stopa avalansa de inselaciuni la ghiseele caselor de schimb amintite pe motiv ca nu ar avea… temei legal. Cei platiti din buzunarele noastre ca sa aplice legea au fost prezenti intotdeauna la evenimentele care au avut loc la cele doua case de schimb valutar si au incercat sa aplaneze orice conflict care ar fi putut aparea in urma scandalului facut de cetatenii nemultumiti. „Sectia 1 Politie primeste toate cererile cetatenilor, dupa care trece la efectuarea primelor verificari. Dupa acestea se stabileste de a cui competenta tine plingerea. Dupa caz, se trimite mai departe la Parchet sau la Judecatorie“, a spus comisarul-sef Grigore Pauna, adjunctul sefului Sectiei 1 Politie Craiova.


Ce zice ANPC: Comisionul, afisat la loc vizibil


Agentii economici care desfasoara activitati de schimb valutar au obligatia de a informa consumatorii privind comisioanele practicate, conform Ordinului nr.12/2003 al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC):


• Este obligatorie afisarea comisionului practicat, de regula in cuantum procentual fix, specificat in cifre arabe


• Comisionul trebuie afisat la loc vizibil, atit in interiorul, cit si in exteriorul casei de schimb valutar


• Afisarea se face pe o placheta alba de format A3, pe care sa fie inscris cu caractere de culoare rosie, in mod distinct, comisionul perceput pentru vinzare si cumparare


• Informatiile trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. Inaltimea minima admisa a literelor pentru afisarea comisionului este de 80 de milimetri, grosimea literelor de 10 milimetri, iar distanta dintre litere de minimum 10 milimetri. (A.D.)


Una din trei case de schimb nu respecta legea


Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), una din trei case de schimb valutar nu respecta prevederile legale care le reglementeaza activitatea. Controalele efectuate au scos in evidenta faptul ca un sfert din casele de schimb verificate nu informeaza corespunzator consumatorii asupra comisionului perceput, iar una din o suta nu afiseaza deloc comisioanele. Printre neregulile constatate se numara neindicarea cursurilor de schimb in lei noi, ori neafisarea acestora intr-un mod vizibil si usor de citit. ANPC le recomanda consumatorilor ca, inainte de a beneficia de serviciile caselor de schimb valutar, sa se informeze cu privire la securitatea tranzactiei, comisionul practicat si valoarea monedei de schimb. (A.D.)


Comentarii ale cititorilor pe site-ul www.gds.ro, al Gazetei de Sud, privind articolul „Craiovean pacalit cu 66 de milioane la casa de schimb valutar ALLROM 2003“:


Gabriela T.: „Asta chiar ca e culmea indiferentei, dar in România asemenea evenimente sint considerate normale. Pe cine sa intereseze ca niste amariti care, probabil, au economisit citiva ani pentru «zile negre», sint inselati deoarece nu cunosc «modul de operare al infractorului». Rusine sa le fie autoritatilor!“


Cristi M.: „Este o escrocherie, fara indoiala, insa este si vina celor care schimba la casele de schimb. Sint atitea banci, de ce trebuie sa schimbe la niste escroci? Inteleg, schimbi 100 de dolari sau euro, daca bancile sint inchise si esti presat, dar nu sume mari. Si, oricum, ei cumpara mai ieftin decit bancile.“


Gabriela T.: „Poate ar trebui sa vina cei de la protectia consumatorului cu un afis pe care sa scrie ,,ATENTIE – FIRMA DE ESCROCI“. De fapt ma intreb cum de au obtinut autorizatiile de functionare? Cred ca ar trebui sa li se impuna ca acel afis sa aiba anumite dimensiuni (ex. 2 pe 3 m) si sa fie amplasat undeva la vedere. De obicei e pitulat prin nu stiu ce coltisor. Pe asemenea oameni nu stiu cum de ii mai suporta pamintul“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII