22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCheltuielile pentru elevi subtiaza vizibil venitul unei familii

Cheltuielile pentru elevi subtiaza vizibil venitul unei familii

Parintii ai caror copii merg la scoala vor fi nevoiti sa scoata din buzunar pentru cumparaturi peste trei milioane de lei, echivalentul unui salariu minim pe economie. Pentru ca anul scolar bate la usa, oamenii au intrat in febra cumparaturilor. Cei mai agitati se dovedesc a fi parintii „bobocilor“, iar majoritatea ramin surprinsi de costurile piperate ale celor necesare pentru scoala.


Cel putin un salariu minim pe economie este necesar pentru a cumpara cele necesare unui elev pentru scoala, incepind de la rechizite, caiete, gume de sters, rigla, stilou, creioane, bloc de desen si pina la ghiozdanul care ajunge la 200 si chiar 400 de mii de lei si la articolele de imbracaminte. „Daca scoala ne impune, e musai sa le cumparam. Ce, credeti ca pe noi ne intreaba cineva daca avem sau nu bani. Asta este! Cumparam cit ne permitem, iar cind nu, ne oprim!“, a spus Marian Balasa din Craiova, tatal a trei scolari. Si cu cit numarul copiilor dintr-o familie care merg la scoala este mai mare, cu atit venitul se diminueaza. „La capitolul cumparaturi pentru scoala am ajuns abia la jumatate si vreau sa ma credeti ca am cheltuit pentru toti trei nici mai mult, nici mai putin de noua milioane de lei. Ori asa ceva nu este posibil!“, a explicat craioveanul, indignat de costurile mult prea mari ale „accesoriilor“ pentru scoala.


Oferta mare, dar cerere redusa


O scurta trecere prin magazinele de profil a demonstrat ca parintii elevilor au dreptate. Produsele au preturi care oscileaza de la un stand la altul. O uniforma pentru fetite ajunge pina la 300 de mii de lei, iar costumul pentru baieti pina la 600 de mii de lei. Un „lux“ pentru elevul din ciclul primar il reprezinta si camasa de scoala cu cravata al carei cost se ridica la 150 de mii de lei. In legatura cu preturile practicate de magazinele de profil, Ion Nuta din Craiova a spus: „Cred ca imi pierd mintile. Oare comerciantii se gindesc numai la ei? La noi cine se mai gindeste? Am ajuns sa luam banii cu o mina si sa-i dam cu doua. Am ajuns la sapa de lemn. Dumnezeu a fost nemilos cu noi in acest an“. Mai mult, oamenii spun ca inceperea noului an scolar pe 12 septembrie ii incurca foarte mult. Majoritatea primesc salariul la jumatatea sau chiar la sfirsitul lunii. „Am fost nevoit sa ma imprumut pentru a le putea oferi copiilor mei strictul necesar. Cel putin pe cel mic, Catalin, care merge in clasa I, a trebuit sa-l echipez complet. Ceilalti doi sint mai mari si inteleg ca nu sint bani suficienti. Ei sint multumiti si cu un trening“, a adaugat barbatul. Cind vine vorba de incaltaminte, parintele ridica neputincios din umeri. In loc sa dea sapte, opt sute de mii de lei pentru o pereche de pantofi buni, prefera sa cumpere produse mai ieftine. „Mai mult nu se poate. Sint constient ca cei ieftini se rup imediat, dar cu aproape 600 de mii de lei ii incalt pe toti trei“, a incheiat mihnit craioveanul.


Comerciantii nu spera intr-o crestere a vinzarilor


Agentii comerciali au explicat ca intr-adevar lumea este saraca. Comparativ cu anul trecut, vinzarile din aceasta perioada au scazut mult. „Lumea nu mai are bani. Este crunt, dar adevarat. Clientii se uita ca din putinul pe care il au sa cumpere micutilor tot ce au nevoie. Desi credeam ca in apropierea noului an scolar vinzarile vor creste, acum nu mai sper“, a spus Ficuta Tecu. Aceasta a adaugat: „Usor se mai duc banii din buzunarul nostru, iar la final constati ca aproape nu te-ai ales cu nimic!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS