5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrecipitatiile au distrus citeva locuinte din cartierul Brestei

Precipitatiile au distrus citeva locuinte din cartierul Brestei

Craiovenii ale caror case au fost distruse in urma precipitatiilor abundente din ultimele saptamini sint nevoiti sa astepte ajutorul guvernului pentru a putea duce din nou o viata normala.


Oamenii dorm acum pe unde apuca, pina in momentul in care cineva poate isi va aminti de ei. Una dintre cele mai afectate zone, la fiecare ploaie mai serioasa, este cartierul Brestei. Pe baza programului ISPA, in zona urmeaza sa fie introdusa canalizarea. Daca oamenii sperau ca lucrarile vor fi finalizate pina in 2007, in urma cu citeva saptamini au primit cu stupoare vestea ca acestea pot intirzia citiva ani.


In judetul Dolj, numarul familiilor care au ramas fara case din cauza precipitatiilor din ultimele saptamini s-a ridicat la citeva sute. De nenorociri nu au fost scutiti nici craiovenii ale caror locuinte erau vechi si subrede. Cei mai afectati au fost, ca de fiecare data, oamenii care locuiesc in cartierul Brestei. Necazurile acestora ar fi trebuit sa ia sfirsit pina in 2007, cind urma sa fie finalizata implementarea programul ISPA, de construire a canalizarii. Primarul Antonie Solomon a anuntat insa in urma cu citeva saptamini ca termenul va fi probabil prelungit.


Vestea i-a luat prin surprindere pe craiovenii care sperau sa ia sfirsit cosmarul in care traiesc de citiva ani. In aceasta situatie se afla Elena Barloiu, de 65 de ani, care in urma cu o saptamina a fost nevoita sa priveasca neputincioasa cum casa in care locuia de 20 de ani se prabusea. Femeia povesteste ca a fost ingrozita cind a vazut cum bucati mari din casa se desprind si cad peste toata agoniseala de-o viata.


„Tocmai trecuse potopul ala mare si venise pe la mine o prietena. Am stat noi in casa citeva ore, pina cind s-a decis sa plece. Am iesit cu ea pina la poarta, cind deodata am auzit zgomote puternice. Cind m-am intors sa vad ce se intimpla, nu mi-a venit sa cred ca partea din fata a casei cadea. Am inceput sa tip si nestiind ce sa fac am iesit repede din curte, de frica sa nu ma loveasca vreo piatra. Asta se intimpla pe la ora 12.00 si abia seara tirziu mi-am facut curaj sa ma apropii, pentru ca nu se mai auzea nici o trosnitura. Barbatul mi-a murit si in Craiova nu am nici o ruda. Sint singura si nu are cine sa ma ajute. A mai venit un vecin si mi-a pus proptele la casa sa nu cada de tot“, a povestit Elena Barloiu.


Batrina este nevoita sa doarma de citeva zile intr-o baraca, pe care pina in acel moment o folosea pe post de camara. Saptamina trecuta, vecinii au sfatuit-o sa mearga la primarie pentru a cere ajutor. De aici, femeia a fost insa trimisa la Regia Autonoma de Apa (RAA) Craiova. „Eu le-am explicat ca mi-a cazut casa pentru ca a venit viitura, dar ei mi-au zis sa ma duc la Regia de Apa ca o sa ma ajute. Cind am ajuns acolo le-am spus din nou problema pe care o am si mi-au zis sa stau acasa ca o sa vina cineva sa vada care este situatia. Am asteptat pina seara cind intr-adevar a venit o masina cu niste muncitori. Oamenii m-au intrebat insa unde anume am apa, iar cind le-am spus ca nu asta e problema, ci casa care mi-a cazut, mi-au zis sa fac plingere tot la primarie si au plecat. Pina la urma am aflat ca trebuie sa ma adresez la prefectura, unde se va decide daca o sa mi se dea ajutor sau nu. Eu insa nu mai am unde sa stau pina atunci. Dorm pe un scaun, pentru ca mi-e frica sa intru in casa sa imi iau patul, care oricum in baraca nu are loc. In caz de nevoie ma culc si afara, dar daca ploua nu stiu ce sa fac“, a incheiat batrina.


Si cum un necaz nu vine niciodata singur, aceasta nu mai poate nici sa isi foloseasca fintina din curte, care a fost acoperita cu apa. Din acest motiv e nevoita sa ceara la vecini cite o sticla de apa pentru a nu muri de sete.


„Primaria nu are bani pentru casele distruse“


In aceeasi situatie se afla si familia Patruletu, care locuieste pe Aleea 2 Poligonului, in cartierul Brestei. Din cauza pozitionarii casei in panta, pe timpul ploii, toata apa de pe strada se scurge in curtea ei. Inca din urma cu un an, peretii casei in care locuieste incepusera sa crape. Saptamina aceasta insa, cind femeia era plecata la munca impreuna cu sotul ei, cea mai mare parte din casa s-a surpat, oamenii avind un soc sa vada ca au ramas fara acoperis deasupra capului. Disperati, si acestia au dat fuga la mai-marii urbei pentru a fi ajutati. Si in cazul familiei Patruletu, functionarii publici au oferit acelasi raspuns: „Primaria nu are bani pentru casele distruse“.


„Mi-au zis sa fac cerere la prefectura si poate o sa imi trimita de la Bucuresti materiale sa refac casa. Mai inainte e nevoie insa de un inventar pe care nu am inteles prea bine cind o sa il faca. Avem un copil de 13 ani pe care l-am trimis la mama, la Ghercesti, pentru ca nu am avut cum sa il mai tinem in conditiile astea. Noi stam pe la niste prieteni, dar nu stiu cit o sa ne mai tina si ei. M-am inscris totusi in audienta la primar, ca poate o avea o alta solutie si pentru noi…“, a spus Ana Patruletu.


Craiovenii care au casele distruse din cauza precipitatiilor pot depune o cerere la Prefectura Dolj, in care sa solicite ajutor material pentru refacerea locuintei. Pentru ca aceasta sa fie admisa, o echipa formata din functionari publici va realiza o ancheta, la fata locului, in baza careia se va stabili cauza care a dus la afectarea structurii locuintei. In urmatoarea etapa, cererea este trimisa la guvern, care va stabili acordarea de compensatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU