24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitarii, sanctionati de asa-numitul „cod etic“

Universitarii, sanctionati de asa-numitul „cod etic“

Noul an universitar va aduce, potrivit ministrului Miclea, reguli stricte pentru profesori, toate reunite intr-un asa-numit „cod etic“. Deranjati de aceasta noutate, majoritatea cadrelor didactice universitare considera ca aplicarea acestuia nu se justifica. Mai mult, spun ca nu va fi decit o masura birocratica care nu va avea, probabil, decit inceput.


„Codul etic“ al profesorilor universitari, un proiect stabilit de ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, cu aplicabilitate in toate centrele universitare din tara incepind din aceasta toamna, este „comentat si criticat“ de mai multe cadre didactice universitare din Banie. In opinia acestora, „codul etic“ nu va fi altceva decit o „noua masura birocratica de constringere a profesorului, care nu va avea decit inceput…“, a spus ieri un profesor universitar care a dorit sa ramina in anonimat. Surse din cadrul Centrului Universitar Craiova au adaugat si faptul ca acest cod pentru profesori nu va fi decit o radiografie a sistemului educational universitar, in nici un caz o masura de crestere a calitatii invatamintului. „Pentru a spori calitatea invatamintului sint necesare alte masuri. Dar toate la timpul lor“, a precizat prorectorul Radu Constantinescu.


Cine pe cine va sanctiona…


Proiectul are ca scop evaluarea procesului educational universitar, dar si sanctionarea cadrelor didactice care influenteaza si incurajeaza spaga, favorizeaza studentii sau chiar ii hartuiesc sexual. Mai mult, universitarii afirma ca nu protesteaza fata de aceasta masura, o vor sustine daca va fi nevoie, insa sint sceptici in ceea ce priveste aplicabilitatea ei in sistemul universitar doljean si nu garanteaza pentru functionarea ei permanenta. Afirmatiile acestora au avut chiar si o explicatie. Atita timp din Consiliul de Etica vor face parte tot profesori, cine pe cine va sanctiona? Potrivit metodologiei „codului etic“, acesta va fi condus de un Consiliu de Etica format din opt, noua membri (trei, patru cadre didactice, o personalitate locala, un membru al unei organizatii non-guvernamentale pe probleme de invatamint, un administrator, dar si doi, trei studenti).


Bucuria, de partea studentilor


Singurii care se bucura de aceste noi reguli care vor fi implementate in Centrul Universitar Craiova, incepind cu luna octombrie, sint studentii. Ei mizeaza pe faptul ca acest cod, teoretic unul al sanctionarii cadrelor didactice universitare, poate va lumina situatia din invatamintul universitar doljean si va mai reduce unele „taxe“ impuse de profesori studentilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS