10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConducerea DSP Dolj spera sa scape de povara „Poiana Mare“

Conducerea DSP Dolj spera sa scape de povara „Poiana Mare“

Ministrul justitiei, Monica Macovei, a vizitat Craiova, in urma cu zece zile, la invitatiile repetate trimise de reprezentantul Directiei de Sanatate Publica Dolj, dar si de edilii municipiului in vederea clarificarii situatiei Spitalului de Psihiatrie si Masuri de Maxima Siguranta Poiana Mare“. Desi promisiunea a fost ca in maximum cinci zile se va decide soarta spitalului, nici pina acum situatia nu a fost clarificata. In timp ce mai-marii de la Bucuresti pot hotari transferarea bolnavilor internati in baza articolului 114, Cod Penal (cei internati in regim de detentie pentru diverse infractiuni sau crime) in alte spitale din tara sau chiar desfiintarea Spitalului de la Poiana Mare, investitorii straini realizeaza proiecte de reabilitare a spitalului, dupa planuri occidentale.


Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine ca a solicitat in nenumarate rinduri clarificarea apartenentei Spitalului Poiana Mare. Din declaratiile lui, desi este bine cunoscut faptul ca spitalul se subordoneaza Ministerului Sanatatii, la fiecare problema aparuta, DSP Dolj a fost trasa la raspundere pentru ceea ce se intimpla. Mogos sustine ca Spitalul din Poiana Mare nu functioneaza asa cum ar trebui, ca exista numeroase lipsuri care trebuie urgent rezolvate: „Sint in continuare probleme legate de paza institutiei, de numarul redus al personalului medical de ingrijire, dar si de persoanele angajate pentru paza. Desi s-a stipulat ca bolnavilor le-a fost marita ratia de mincare, banii virati pentru alocatia de hrana a acestora este de doar 42.000 de lei pe zi, cu mult mai mica decit a celor din penitenciare“.


In Spitalul Poiana Mare sint internati in prezent 500 de bolnavi, dintre care aproximativ 300 sint in regim de detentie. Desi anul trecut ministrul daduse un ordin de transferare a acestora la alte clinici din tara si desfiintarea compartimentului „regim de detentie“ pe baza articolului 114, acestia au ramas in continuare internati. „Spitalul Poiana Mare este amenajat in locul unei foste cazarme militare, are in proprietate peste 36 de hectare de teren si aproximativ 40 de cladiri. Decizia transferarii bolnavilor infractori in alte centre din tara va duce la o noua restructurare si organizare a unitatii spitalicesti. Daca vor fi transferati cei 300 de bolnavi, ar fi absurd ca spitalul sa functioneze in continuare doar pentru aproximativ 200 de bolnavi. Am asteptat toata saptamina raspuns de la minister privind soarta Spitalului Poiana Mare, dar probabil ca o data cu schimbarea ministrului sanatatii a fost intirziata si gasirea unei solutii optime pentru aceasta unitate spitaliceasca. Vreau sa se rezolve aceasta problema, iar noi, ca Directie de Sanatate Publica locala, sa nu fim trasi la raspundere pentru greselile sau incompetenta altora“, a mai spus Mogos.


Olandezii spun ca bugetul prevazut pentru acest proiect este de 650.000 de euro


Investitorii straini au gasit insa solutia ideala pentru rezolvarea problemelor. Au efectuat chiar si un proiect, intitulat strategic chiar Spitalul Poiana Mare, care, dupa declaratia lor, va fi executat in asociere cu Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei din România, GGZ Meerkanten si HEAP Research, din Olanda. Reprezentantii GGZ Meerkanten sustin ca au mai mult de zece ani de experienta in domeniul de dezvoltare a psihiatriei in judetul Dolj. „Obiectivul acestui proiect este reabilitarea pacientilor bolnavi psihic de la Poiana Mare. Reorganizarea Spitalului Poiana Mare inseamna o transformare in bine pentru bolnavii psihic de la Poiana Mare, dar si pentru bolnavii cronic din judetul Dolj, de la aceasta institutie de tratare a bolilor mintale si transformarea lor intr-un sistem de tratare in conformitate cu standardele europene. Proiectul a fost deja demarat si va fi finalizat pina in anul 2009. Pentru acesta este prevazut un buget total de 650.000 euro“, a mentionat Harm Luth, liderul proiectului.


Din cele precizate de reprezentantii fundatiei, acest proiect are ca obiectiv schimbarea si reorganizarea sistemului de ingrijire si tratare, in asa fel incit conditiile de spitalizare sa se imbunatateasca pentru toti bolnavii aflati la tratament.


Investitorii straini cunosc problemele de la Poiana Mare


Problemele grave cu care s-a confruntat Spitalul Poiana Mare sint bine cunoscute atit in tara, cit si in strainatate. „Stim ca in 2004 situatia era critica pentru pacientii internati aici. Bolnavii mureau de frig, de foame si probabil si din cauza tratamentelor prost administrate. Lipseau hrana, dar si multe corpuri de mobilier necesare unei existente modeste. Circumstantele igienice erau ingrozitoare. Sistemul de incalzire merge foarte greu; in anul 2002, bucataria spitalului a fost mistuita de un incendiu, iar grupurile sanitare pareau mai degraba apartinind trecutului. Desi autoritatile nationale si locale fac totul pentru a crea conditii mai bune pacientilor, acest fapt s-a dovedit insa un proces anevoios din cauza lipsei de cunostinte profesionale, dar si a procesului de reabilitare, precum si a lipsei fondurilor materiale. Insa, dupa un an conditiile existente la Spitalul Poiana Mare sint insa mult mai bune“, a spus Harm Luth. In ceea ce priveste dorinta DSP Dolj de a scapa sa fie trasa la raspundere pentru ceea ce se intimpla la Poiana Mare, olandezii au spus ca stiu „ca multe capete de la DSP au cazut din cauza problemelor care au avut loc de-a lungul timpului“.


Crearea unor sedii de reabilitare si case de adapost…


Pentru rezolvarea acestor „lipsuri“, olandezii au si gasit solutii prin efectuarea unor planuri si obiective pentru perioada viitoare: prin reabilitarea pacientilor bolnavi psihic de la Poiana Mare, precum si crearea unui sediu central de reabilitare (Melinesti) si case de adapost in interiorul, dar si in afara localitatii Poiana Mare in: Craiova, Melinesti si Calafat. Alte solutii mentionate in proiectul „Poiana Mare“ sint: educarea asistentelor si psihiatrilor in domeniul reabilitarii, apoi pentru martie 2006 – prezentarea proiectului tuturor psihiatrilor din judet, iar in martie 2007 inaugurarea centrului de reabilitare din Craiova sau Melinesti si schimbarea Spitalului din Poiana Mare intr-un centru social, mic spital psihiatric pentru comunitate.


„Acesti bani ar fi alocati pentru psihiatria din toata tara“


Reprezentantul DSP Dolj a precizat ca a luat cunostinta despre planurile olandezilor, chiar i-a ajutat sa-si prezinte proiectul atit la Prefectura Dolj, cit si ministrului justitiei, insa acesta este sceptic in ceea ce priveste planurile de reabilitare, considerind chiar ca „nimeni nu te ajuta pe ochi frumosi, daca nu urmareste ceva“: „Am fost deschis in a colabora cu ei. Avind in vedere ca este o fundatie din Uniunea Europeana ne-ar prinde bine si pentru schimbarea imaginii pe care «istoria» localitatii Poiana Mare a facut-o in lume. Insa, ei au prezentat doar niste idei occidentale, nu au realizat pina acum nimic. Desi spun ca bugetul proiectului este de 650.000 de euro, am aflat de la fostul ministru al sanatatii ca acesti bani ar fi alocati pentru psihiatria din toata tara, nu numai pentru Spitalul din Poiana Mare. Pina in prezent, aceasta fundatie nu a realizat decit niste reamenajari la psihiatria de la Padea, la Poiana Mare nu au ramas decit vorbe… Stiu ca spitalul a fost ajutat de englezi si nu de olandezi. In plus, reabilitarea si incercarea de reintegrare a celor condamnati nu poate fi facuta dupa astfel de schite. Sint totusi persoane care au comis infractiuni, crime si care dupa zeci de ani pot fi reintegrate in colectivitate“, a mai spus Dan Gabriel Mogos.


Planurile olandezilor de a investi in Spitalului Poiana Mare ramin deocamdata la nivelul de proiecte, soarta acestei unitati spitalicesti nefiind decisa nici pina in prezent. In plus, se pare ca banii de care investitorii straini spuneau ca dispun nu concorda cu realitatea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS