23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de hectare de teren din Valea Jiului - ocupate de gunoaie

Sute de hectare de teren din Valea Jiului – ocupate de gunoaie

Sute de hectare de teren din Valea Jiului au devenit adevarate bombe ecologice, pentru ca aici sint depozitate haldele de steril. Din cauza ploilor, acestea ameninta sa se prabuseasca peste satele din vecinatate. Nici o halda de gunoi din Valea Jiului nu este ecologica si nu corespunde normelor legale si oricind pot aparea efecte negative asupra mediului. In urma controalelor efectuate de inspectorii Garzii de Mediu a iesit la iveala faptul ca inchiderea unor halde de gunoi nu s-a facut corespunzator. Primariile aveau obligatia sa faca rost de resursele financiare pentru deschiderea unor platforme ecologice.


Zeci de halde de steril polueaza mediul


In Valea Jiului sint in prezent, potrivit datelor oficiale ale Companiei Nationale a Huilei, 35 de halde de steril rezultate in urma prelucrarii carbunelui, fiind ocupate aproape 200 de hectare de teren, respectiv 34,67 milioane de metri cubi. Cea mai afectata localitate este Petrosani, unde sint active sau aflate in conservare sapte halde de steril, insa nu exista nici un oras din Valea Jiului care sa nu fie poluat cu steril.


In urma cu trei ani, mii de metri cubi de steril si apa din halda Lacul Verde din Lupeni s-au revarsat peste o colonie din apropiere si au acoperit cu mil, zgura si cenusa aproape 100 de gospodarii. Tot din cauza unei halde de steril, singurul centru din România de pregatire a arcasilor aflat la Aninoasa, atestat la nivel european, este in pericol de a fi distrus. Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa, sustine ca a facut demersuri pentru a obtine fondurile necesare consolidarii haldei de steril din oras, in conditiile in care costul lucrarii de ecologizare s-ar ridica la circa 40 de miliarde de lei, dar deocamdata nu a reusit sa obtina fondurile necesare.


Belgienii vor sa ecologizeze Valea


Potrivit autoritatilor locale, o firma din Belgia si-a manifestat intentia de a prelua in administrare haldele de steril din Valea Jiului, pe care sa le exploateze si sa le ecologizeze. Constantin Fulga, consilier in cadrul Oficiului Prefectural Petrosani, sustine ca reprezentantii firmei din Belgia au stat in zona mai multe zile si le-a fost prezentate haldele de steril, iar acestia au avut mai multe discutii cu administratiile locale pentru a gasi o modalitate legala de a le prelua.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS