24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCJ Dolj primeste in plus 80 de miliarde de lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale

CJ Dolj primeste in plus 80 de miliarde de lei din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale

Administratia este nemultumita de incasarile facute de primarii pina in prezent


Administratia doljeana a primit tema de la autoritatile centrale sa faca o estimare de buget pentru 2006, in ceea ce priveste sumele provenite din TVA care se vor repartiza bugetelor locale. Calculele sint necesare administratiei centrale pentru intocmirea proiectului de buget pe anul viitor, avind in vedere ca bugetele locale vor fi alimentate cu sume mai mari din aceasta sursa de finantare. Potrivit metodologiei de repartizare, 85% din sumele care provin din TVA sint repartizate pe baza unor criterii specifice, stabilite de Ministerul Finantelor Publice, restul de 15% fiind impartit pe baza unor criterii specifice lasate la latitudinea administratiilor locale.


Incasari foarte mici la bugetele locale


Potrivit celor declarate de Constantin Dascalu, vicepresedintele pe probleme economice al Consiliului Judetean (CJ) Dolj, previziunile privind suma totala repartizata din TVA se ridica la aproximativ 420 de miliarde de lei, din care in jur de 48 de miliarde vor sta la dispozitia alesilor judeteni. „Consiliile locale trimit catre noi nevoile urgente de bani, iar dupa analiza le repartizam in functie de necesitati. Au nevoie de bani pentru achizitionarea de sedii de primarii, pentru reparatii la drumurile comunale etc.“, a declarat Constantin Dascalu. Comparativ cu anul acesta, previziunile bugetare din TVA ar fi mai mari cu 22%, adica cu aproape 80 de miliarde de lei. Administratia nu este insa multumita de modul in care primariile doljene si-au realizat veniturile pina acum, in 2005. Vicepresedintele Dascalu a mai precizat: „Am cerut consiliilor locale executia bugetara, pentru intocmirea unei situatii pe judet. Sint carente mari la unele dintre primarii. Acestea nu au incasari decit de 25% fata de cit trebuia sa realizeze in acest an la buget. Practic, jumatate din banii pe care trebuia sa-i aiba dupa primele sapte luni ale anului. Cauzele difera de la caz la caz. In unele localitati, comunitatile sint atit de sarace incit nu-si pot plati taxele si impozitele locale. In alte cazuri, administratia nu este suficient de exigenta. Bineinteles ca acest lucru va conta atunci cind va veni vorba sa le repartizam bani“. Conform previziunilor, desi suma din TVA pe anul viitor ar fi mai mare cu aproximativ 80 de miliarde de lei, situatia nu va fi mai buna daca administratiile locale nu-si fac incasarile la buget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS