5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSocietatile si institutiile de stat si-au tras „cuibusoare de nebunii“

Societatile si institutiile de stat si-au tras „cuibusoare de nebunii“

Mai multe institutii si societati de stat din judetul Gorj detin adevarate oaze de agrement cu dotari de lux, in care s-au investit sume mari de bani. Cu toate ca aceste unitati sint finantate de la bugetul de stat, la care toti cetatenii contribuie, locurile de agrement nu sint deschise oamenilor de rind, acestea avind un circuit inchis, numai vip-urile judetului si oamenii de incredere ai directorilor putind sa se bucure de oportunitatile oferite. Astfel, Societatea de Gospodarire a Apelor (SGA) Gorj detine in localitatea Virt, din orasul Rovinari, pe malul sting al Jiului, o baza care ofera toate conditiile unei unitati turistice: strand, lac de pescuit si spatii de cazare. Aici, in mod frecvent au loc chefuri organizate de oamenii apropiati conducerii unitatii sau de protipendada judetului. De asemenea, societatea TRANSELECTRICA are o cabana in Muntii Vulcan, in apropiere de localitatea Schela, dotata cu toate utilitatile. Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO) si-a construit in zona montana Rinca un hotel in care a investit zeci de miliarde de lei, fonduri provenite din banii minerilor. Astfel de „cuibusoare de nebunii“ mai detine si Directia Silvica, dar si alte institutii importante din judetul Gorj.


O alee ingusta din asfalt, in lungime de 100 m, situata la intrarea in orasul Rovinari, in localitatea Virt, inainte de podul peste riul Jiu, in partea dreapta, te duce catre o baza ce apartine SGA Gorj. O cladire bine intretinuta, un bazin cu apa si un lac cu pesti, aceasta este „baza de lucru“ ferita de ochii omului de rind. Potrivit unor surse de incredere, aici au loc, frecvent, chefuri organizate de protipendada judetului sau de oamenii de incredere ai conducerii unitatii. Tot in acest loc, vip-urile judetului vin sa se relaxeze si sa uite de „greutatile“ si „problemele“ cu care se confunta, la un gratar, o baie si un pescuit. Totul cit se poate de discret. Fiecare cetatean isi doreste aceste lucruri, dar numai unii au parte de ele. Strand dotat cu reflectoare, spatii de cazare modernizate de curind, un lac populat cu pesti, un adevarat paradis pentru cei privilegiati.


„Este un obiectiv care tine de strategia nationala“


Teodor Popescu, directorul Societatii de Gospodarire a Apelor Gorj, a declarat „putin“ confuz ca strandul luminat de reflectoare, lacul plin de peste si locurile de cazare sint de fapt obiective care apartin de sistemul hidrografic si tin chiar de o strategie nationala: „Sint obiective de ordin strategic national. Nu e strand sau altceva, e un obiectiv hidro. Se mai duc copiii salariatilor si prietenii lor, pe care i-am lasat eu, ca mi-e drag de ei. Ca i-am lasat eu pe copii, aia e altceva. Daca e ziua lui Leonard, fiul soferului meu, poate sa vina aici sa se simta bine, ca sint oamenii nostri si se chinuie pe taluzurile astea. Nu are nici o legatura cu agrementul. Avem si locuri de cazare. Acolo vin specialistii de la minister, de la Directia de Ape Craiova pe probleme de hidro, pe probleme de laborator, de analiza apei, pe probleme tehnice, de eroziune. Sint doua apartamente in care se cazeaza oameni din cadrul ministerului si directiei. Mi se pare foarte normal. La Silvic este la fel. Noi, cind prindem, ne ducem acolo cu familia ca nu e mare smecherie. Nu intram pe poarta. Nu este vorba nici de protocol, nici de nimic, dar asa au gindit-o ei si au gindit-o foarte bine. Un copil daca si-a facut ziua, al unui sofer, al unui tehnician, al unui inginer, dar petreceri acolo nu se tin. Eu daca am, de exemplu, veri si colegi, ii chem. Unde sa ma duc? Sa ma duc la popi? Dar asta cu aprobarea mea. De aici incolo nu mai intra nimeni. Va promit eu. Oamenii sint stresati pina la loc comanda. Barem pe ai mei i-am omorit efectiv. Totul se refera la capitolul de a urmari ceva. Apa freatica, cit de sus, cit de jos fata de structurile digului. Au fiecare pe specialitate lui un anumit punct de determinare. Nu e lac. Sint treburile noastre tot de hidro. (…) Nu este… Uite isi facura lac astia, se scalda si prind la peste“.


TRANSELECTRICA Gorj detine o cabana in Muntii Vulcan


Societatea TRANSELECTRICA Gorj detine in Muntii Vulcan o cabana, in apropiere de comuna Schela. Cabana Buliga se afla intr-o zona in care nu se poate ajunge decit cu o masina de teren din cauza drumului care a fost afectat de inundatiile din ultima vreme. Cabana este dotata cu generator electric si ofera aproape toate conditiile de cazare ale unei unitati turistice. Potrivit conducerii TRANSELECTRICA, cabana este folosita de angajatii societatii. „Este pentru angajatii societatii. Acolo se desfasoara activitati de supraveghere. Pe acolo trece o linie electrica de 220 KW de la Termocentrala Paroseni la Tirgu Jiu si asiguram supravegherea acesteia. Are doua-trei camere. Cabana este prinsa ca punct de lucru. Iarna nu se poate ajunge cu masina. Urca fiecare cu ce poate. Cu schiurile sau pe jos“, a spus Leontin Iacob, seful TRANSELECTRICA Gorj.


Sindicalistii din minerit au un hotel la Rinca


Cea mai „tare“ investitie apartine insa sindicatelor miniere. USMO a construit, din banii minerilor, in zona montana Rinca, un hotel care ofera conditii sporite de confort. De aceasta data, hotelul este deschis tuturor turistilor. Pentru realizarea acestuia s-au cheltuit citeva zeci de miliarde de lei. Hotelul a fost construit de societatea ARC Tirgu Carbunesti, condusa de controversatul om de afaceri Clement Mocanu, care i-a construit si vila liderului sindical, Marin Condescu. Firma a beneficiat si de alte numeroase lucrari in sectorul minier.


Constructia hotelului a intrat in vizorul procurorilor PNA, care cerceteaza modul in care au fost folositi banii ortacilor pentru construirea acestuia. Marin Condescu chiar s-a prezentat la PNA, in vara acestui an, pentru a da explicatii in legatura cu acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS