6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCleanov - un sat uitat de lume si distrus de ape

Cleanov – un sat uitat de lume si distrus de ape

Dezastrele produse de ploile din ultima perioada sint inca in stadiul de evaluare. Doljul, declarat cel mai afectat judet din tara din cauza inundatiilor, este in stare de alerta. La numai 50 de kilometri de Craiova, in comuna doljeana Carpen, situatia este critica: zeci de case darimate, sute de gospodarii afectate, mii de oameni ramasi saraci peste noapte, poduri si podete rupte, drumuri comunale grav avariate. Raportul distrugerilor din localitatea doljeana a ajuns pina la Bucuresti. Vineri, Anghel Andreescu, secretar de stat, a venit sa evalueze la fata locului situatia. Oamenii sint disperati. Au ramas fara apa potabila, fintinile fiind in mare parte afectate. Din cauza milului, aerul este irespirabil existind riscul declansarii unei epidemii.


Satul Cleanov, apartinind de comuna Carpen, a fost declarat cea mai afectata localitate din Dolj. Satul are peste 1.800 de persoane si aproximativ 800 de case. Oamenii povestesc si acum cu groaza cum numai in citeva ore, in noaptea de 17 spre 18 august, cerul parca s-a spart, apa patrunzindu-le in gospodarii si in case. Pagubele sint mari, peste 15 locuinte sint darimate, alte peste 100 de gospodarii fiind grav afectate. Rupti parca de realitate, aflati inca in stare de soc, satenii s-au impartit in doua tabere. Unii prefera sa-si paraseasca gospodariile in care au investit munca de o viata, pentru a o lua de la inceput intr-un loc sigur, altii refuza categoric sa-si lase putinul pe care il mai au, simtind ca nu mai au putere sa o ia de la capat.


Desnatuiul a facut ravagii


Satenii povestesc ca potopul a inceput pe la ora 19.00 si a tinut toata noaptea. Desnatuiul, unul dintre piraiele care traverseaza satul, crestea de la ora la ora. A facut ravagii, intrind in gospodarii si in case, spulberind totul in cale. In cea mai grea noapte din viata lor, oamenii s-au adunat pe drumul principal al comunei, simtindu-se mai in siguranta unul linga altul. Priveau ingroziti cum pina si cel mai rezistent pod din sat, construit din placi de ciment, a cedat in fata furiei apelor. O data cu prabusirea acestuia, peste 200 de oameni au ramas izolati, fiind nevoiti sa ocoleasca kilometri buni prin cimp pentru a ajunge la drumul principal. „Apa venea cu o asa putere incit ne-a rupt gardurile din ciment, ne-a izbit usile de la case, luind televizoare, frigidere, paturi si sifoniere. Au incercat la inceput sa isi salveze animalele si lucrurile, dar nu au putut. Speriati, au fugit atunci doar cu hainele de pe ei pe strada principala. Din toate partile auzeai doar tipete sau plinsete, intrerupte din cind in cind de cite un tunet sau de apa care izbea cu putere in garduri si ziduri“, au spus Constantin Raducan si Sandoiu Tuna, consilieri in cadrul Primariei Carpen.


„Acum o luna ii plingeam pe altii; acum ne plingem pe noi“


Una dintre gospodariile cele mai afectate este cea a Gheorghinei Cojocaru, de 71 de ani, care a ramas fara acoperis deasupra capului. Locuinta acesteia a fost spulberata de piriul Desnatui. Femeia se adaposteste acum la unul dintre nepotii ei, la citeva case distanta. „Casa si magazia au fost doborite in citeva clipe. Peretii au cazut peste lucruri. I-au ramas doar hainele de inmormintare, pe care le tinea la noi. Am vazut moartea cu ochii. Credeam ca e sfirsitul!“, a spus Marian Cojocaru, nepotul batrinei.


Intr-o situatie la fel de critica se afla si familia Detiu. Toate cele trei case pe care le avea in gospodarie au cedat in fata viiturii. Refuzind sub orice forma sa-si paraseasca gospodaria, familia Detiu se adaposteste in podul casei, desi exista riscul ca aceasta sa se prabuseasca in orice clipa. „Stateam aici trei familii, impreuna cu copiii si nepotii de 12 ani, opt si sase ani. Acum dormim in unul dintre podurile casei, desi ni s-a spus ca locuinta poate cadea in orice secunda. Nu mai avem decit un televizor si citeva paturi pe care dormim. Atit. Traim mai rau ca niste ciini, nici macar apa sau sare nu mai avem. Cind vedeam la televizor dezastrele produse de inundatii in tara, ii plingeam pe saracii oameni. Acum am ajuns sa plingem pentru noi“, a povestit Gheorghe Detiu.


In ultimele doua luni, familia Vecea a fost inundata de patru ori. Acum asteapta ca autoritatile sa ii ofere o palma de pamint in alta parte pentru a-si incropi o noua gospodarie. Este dispusa sa renunte la tot, la munca de o viata, doar pentru a ridica o camaruta intr-un loc sigur, ferit de ape. „Aici a fost toata munca noastra! Am pierdut tot, chiar si animalele mi-au fost luate de apa. Am salvat doar calul. Noi nu vrem sa mai stam aici. Sa-mi gaseasca primarul alt loc. Cit mai sint inca in putere imi ridic eu o casuta“, a spus Mircea Vecea.


Alt satean, Ion Draghici, povesteste ca, incercind sa isi ia actele si banii din casa, a fost la un pas de a fi luat de apa. Acesta a fost scos in ultimul moment din casa, cu ajutorul unei funii: „Pe mine m-a luat apa pe sus. In citeva clipe imi ajunsese pina la git. M-a salvat in ultimul moment politistul comunei, aruncindu-mi o funie de care sa ma prind. Va dati seama ce putere avea apa, daca si dudul din gradina l-a smuls din radacini?“.


Peste 60 de prescolari risca sa ramina acasa


Nici gradinita si nici Scoala din localitatea Cleanov nu au scapat neafectate. Milul si apa inca baltesc in salile de curs. Putinele materiale didactice, jucarii si carti, au fost distruse, satenii incercind cu greu sa salveze ceva. O fosta educatoare, pensionata in urma cu citeva luni, a carei gospodarie fusese afectata de ploi, nu a ramas indiferenta de soarta institutiei in care a lucrat mai mult de 40 de ani. Cu lacrimi in ochi, Maria Badescu aseza desenele copiilor pe o masuta in curte pentru a le usca: „De la 19 ani am fost educatoare in gradinita asta. Munciseram atit de mult sa reamenajam totul, sa facem rost de jucarii si materiale didactice, iar acum totul e distrus. Peste 60 de prescolari erau anual inscrisi aici. Acum nu stiu unde o sa se mai duca. Doar niste jucarii vechi din plastic, cu care nu se mai juca nimeni, pe care le aveam de zeci de ani. Restul a fost distrus. Acum incercam sa scoatem parchetul imbibat in apa, dar nu cred ca il mai putem folosi“. 25 de metri cubi de lemne cu care gradinita si scoala erau aprovizionate pentru perioadele reci au fost luate de ape.


Linga scoala, locul in care si-au desfasurat activitatea o viata, Virgil si Aurelia Puicea, de 82 si respectiv 81 de ani, ii rugau pe satenii mai tineri, fostii lor elevi, sa le dea o mina de ajutor pentru a scoate milul din casa: „Am fost profesor, director de liceu si de camin cultural si uitati-va la noi in ce hal am ajuns! Nu a venit nimeni pina acum sa ne ajute, in afara de citiva fosti elevi. Stam in mizeria si in mirosul asta. Rabdam de sete si de foame!“.


Oamenii spera ca in maximum trei saptamini vor primi materiale de constructii


Desi autoritatile locale au afirmat ca au oferit tuturor satenilor apa, hrana si medicamente pentru dezinfectarea fintinilor, oamenii ii contrazic. Din cele declarate de sateni, nimeni nu a venit sa le aduca o cana cu apa. In schimb, au primit promisiuni atit din partea reprezentantilor Primariei Carpen, cit si de la Anghel Andreescu, secretar de stat, sef al Departamentului de Ordine si Siguranta Publica, care a venit, in localitate pentru evaluarea pagubelor. „Nu ne-a adus nimeni nici macar apa, ce sa mai zicem de mincare. Ministrul a venit cu elicopterul, a vizitat citeva locuinte si a promis ca in maximum trei saptamini vom primi materiale de constructii pentru refacerea caselor. Dar cine stie cind ne vor da materialele. O sa ii rugam pe vecinii sau rudele mai putin afectate de inundatii sa ne adaposteasca“, a spus Sandu Dolea.


Primarul comunei Carpen, Marin Cojocaru, a afirmat ca situatia satului Cleanov este destul de grava. El sustine ca le-a propus oamenilor carora locuintele le-au fost darimate sau grav afectate sa se mute in scoala, dar acestia nu au vrut sa plece. „Cleanov este cea mai grav afectata localitate. Din acest motiv am primit vizita ministrului si a prefectului Doljului, care au promis ca vom primi ajutoare in regim de urgenta pentru refacerea caselor, podurilor si podetelor. Doua poduri au fost darimate, unul dintre el refacut in urma cu doar trei ani. Era pod rezistent, adus de la Cernavoda. Si gradinita din localitate este grav afectata. Este imposibil sa functioneze peste citeva saptamini. Probabil prescolarii vor fi mutati in scoala. Asteptam azi (simbata – n.r.) pompierii pentru a scoate apa din gospodariile si fintinile oamenilor. Am primit 2.000 de pastile pentru dezinfectarea apei, pe care le-am dat medicului de familie ca sa le distribuie oamenilor. In urma cu doua saptamini am oferit noi aproximativ 30 de tone de griu pentru sinistratii din Robanesti. Acum noi sintem cei care avem nevoie de ajutor“, a declarat Cojocaru.


Rupti parca de civilizatie, traind printre noroaie si mizerii aduse de viitura, oamenii suporta cu greu mirosul milului. Satenii se pling de dureri de cap, speriati ca in orice moment se pot imbolnavi. Insa cel mai tare se tem de natura care se poate dezlantui din nou.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS