20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova a semnat ieri un contract de 25 de milioane de euro pentru refacerea canalizarii din oras

Primaria Craiova a semnat ieri un contract de 25 de milioane de euro pentru refacerea canalizarii din oras

Lucrarile vor fi executate de un concern româno-austriac


Reprezentantii municipalitatii craiovene au semnat ieri un contract in valoare de 25 de milioane de euro, pentru reabilitarea sistemului de canalizare din oras. Banii pentru aceasta investitie provin din fondurile UE acordate prin Programul ISPA, a carui valoare totala pentru Craiova se ridica la 70 de milioane de euro. Comunitatea europeana suporta 75% din costurile acestui program, restul de 25% reprezentind contributia Consiliului Local (CL) Craiova, printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii (BEI). In afara de reabilitarea sistemului de canalizare, proiectul ISPA mai cuprinde realizarea unei statii de epurare a apelor uzate (investitia este in derulare) si reabilitarea sistemului de distributie a apei potabile. De sistemul de canalizare se va ocupa un consortiu care a cistigat licitatia internationala, format din SC HIDROCONSTRUCTIA SA Bucuresti, ALPINE GmbH si RABMER GmbH, ultimele doua fiind firme austriece. Consultanta este asigurata de firma spaniola EPTISA INTERNACIONAL. Termenul de finalizare a lucrarilor este 5 martie 2008, atunci cind va trebui sa fie gata si statia de epurare a apelor uzate, finantata prin acelasi program ISPA. Contractul incheiat ieri vizeaza in special realizarea unei noi retele de canalizare in zona de nord-vest a Craiovei (Brestei – Bucovat – Catargiu), inclusiv trei statii de pompare a apelor menajere, o statie de pompare a apelor pluviale si o conducta de interceptare care va fi conectata la viitoarea statie de epurare. De asemenea, se va executa si reabilitarea retelei de canalizare existente a orasului, in mai multe etape. In prima faza, se vor introduce, in zona Brestei-Bucovat-Catargiu, circa 55 de kilometri de conducta si patru statii de pompare. La fel se va proceda si pe strada Riului si in cartierul Craiovita Noua (pe bulevardele Dacia si Severinului) si pe o portiune din bulevardul Nicolae Titulescu. In plus, se vor construi colectoare menajere noi in cartierul 1 Mai, pe strazile Bibescu, Tabaci, Victor Papilian si Gerota.


Bulevard de 45 de miliarde, spart pentru lucrari


A doua parte a contractului include lucrarile de reabilitare a retelei existente, care se vor intinde pe circa 133 de kilometri si au drept scop separarea canalelor de colectare a apei pluviale de cele ale apei menajere. Lucrarile se vor executa atit prin metoda clasica, prin sapaturi in strazi si inlocuirea conductelor, cit si prin introducerea unor conducte noi in interiorul celor deteriorate. Reprezentantul Oficiului de Plati din cadrul Ministerului Finantelor, Carmen Rosu, a precizat ca va fi supravegheata foarte atent respectarea termenelor de finalizare a lucrarilor, in caz de intirziere antreprenorul urmind sa primeasca penalizari. De asemenea, directorul SC HIDROCONSTRUCTIA, Emil Timofte, a precizat ca investitia de la Craiova este cea mai importanta realizata de aceasta firma cu fonduri europene. In fine, primarul Antonie Solomon nu a scapat ocazia sa-i atentioneze pe reprezentantii firmelor ca va fi cu ochii pe ei. „Aveti grija cum lucrati. O sa aveti un adversar foarte periculos in mine si in viceprimarul Nedelescu. O sa fim foarte atenti la modul de desfasurare a lucrarilor“, a spus Solomon. Apoi, primarul le-a amintit celor prezenti ca bulevardul Riului, in care fostul primar Vasile Bulucea a investit aproximativ 45 de miliarde, va fi spart pentru refacerea canalizarii. „Iata ca a venit momentul sa spargem o «opera» care ne-a costat mult. Ne-am grabit sa-l realizam, acum n-avem ce sa facem“, a conchis acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS