22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSatenii acuza constructorul podurilor

Satenii acuza constructorul podurilor

Piriul Desnatui a depasit cotele de pericol in dreptul comunei Goicea. Zeci de localnici se instalasera pe post de santinele pe podul care traverseaza piriul. In caz de nevoie ar da alarma. Satenii care au casele in apropierea albiei piriului s-au agitat de ieri, de cind au auzit ca apa din Lacul Fintinele va fi dirijata spre Desnatui. Cristian Gaie a fost gind la gind cu prefectul Giugea si a luat initiativa construirii unui dig improvizat care sa apere cele citeva case aflate in pericol. Doua tractoare ale cetatenilor din comuna aduceau pamint, iar cinci, sase oameni in virsta se straduiau sa-l batatoreasca.


Primarul Ion Petria umbla de colo-colo, incercind sa convinga mai multi oameni sa iasa la dig. Cei prezenti pareau angajati la cooperativa „Munca in zadar“ pentru ca pamintul insirat pe marginea piriului va fi spulberat la cea mai mica viitura provocata de stavilarele de la Lacul Fintinele, care o sa cedeze, sau de inca o ploaie zdravana. Satenii strigau in gura mare ca TCIF-ul, cel care a construit podul de pe Desnatui, a facut economie la materiale si aripile care aparau satul de inundatii sint mai mici decit in proiect. „Sa se verifice la TCIF, ca au construit podul asta acum trei ani si, daca Dumnezeu mai ploua, se duce de parca nici nu ar fi fost. Eu stiu de la ei ca pe proiect aripile care ar fi trebuit construite in albia piriului pentru a apara satul de inundatii erau mult mai lungi. Au incasat banii si nu i-a controlat nimeni, iar acum vine apa peste noi“, striga cit il tinea gura Cristian Gaie, proprietarul unuia dintre cele doua tractoare care carau pamint la pod. La inundatiile din ’70, parintilor lui Gaie le-a fost luata casa de ape, iar acum omul este pe cale sa retraiasca nenorocirea de atunci.


Cotele crescute ale apelor au dereglat mecanismul de functionare al microcomplexului hidrologic


La Goicea Mica, linga albia Desnatuiului, a fost construit pe vremea CAP un lac de acumulare pe care, dupa planurile de atunci, ar fi trebuit sa se plimbe taranii cu barcuta in scop de recreere. Azi se vor plimba sigur cu barca, dar nu sa se recreeze, ci sa scape cu viata. Lacul, situat mai jos decit nivelul actual al apei din piriu, comunica printr-un sistem de conducte care trece pe sub terenul de fotbal din apropiere cu albia Desnatuiului, de regula aflata mai jos decit nivelul lacului. Cind apa din lac depasea o anumita cota, prin sistemul de conducte ajungea in piriul Desnatui. Dupa ce albia piriului s-a umplut cu apa, lacul a ajuns mai jos decit piriul, iar apa din Desnatui, prin sistemul de conducte, ajunge in lac si de aici in curtile oamenilor. In urmatoarele ore, apa din piriu va creste din cauza ridicarii stavilarelor de pe Lacul Fintinele. Primarul nu poate gestiona situatia, lasind-o in grija oamenilor care ar putea fi afectati.


Microhidrocentrala abandonata


Lacul de la Fintinele a depasit ieri cota la stavilar de 7,56 metri. In fata stavilarului, cota apelor depaseste noua metri, fapt pentru care, prin sistemul de evacuare a lacului, Desnatuiul preia o parte din apa. Intr-o ora, apa care este deversata in Desnatui ajunge la Goicea si, in functie de cit timp stau stavilarele ridicate, poate sau nu sa inunde satul. Linga canalul de preluare a apelor din lac a fost construita, cu ani in urma, o microhidrocentrala alimentata cu apa tot din lac prin intermediul unei conducte. Microhidrocentrala este devastata si parasita, dar conducta de alimentare nu a fost nici astupata, nici dirijata in albia Desnatuiului, transformind cladirea in care a fost turbina in fintina arteziana. Localnicii cred ca microhidrocentrala a apartinut RENEL (mama tuturor societatilor care au legatura cu electricitatea) si a fost uitata la Fintinele. Daca zidurile din beton ale incaperii in care ar fi trebuit sa fie turbina vor ceda presiunii si furiei apelor care izbesc incontinuu, atunci cu siguranta cursul piriului va fi blocat de bucatile desprinse si de aici incolo nici nu e bine sa ne imaginam.


„Sa se verifice la TCIF, ca au construit podul asta acum trei ani si, daca Dumnezeu mai ploua, se duce de parca nici nu ar fi fost. Eu stiu de la ei ca pe proiect aripile care ar fi trebuit construite in albia piriului pentru a apara satul de inundatii erau mult mai lungi. Au incasat banii si nu i-a controlat nimeni, iar acum vine apa peste noi“, striga cit il tinea gura Cristian Gaie, proprietarul unuia dintre cele doua tractoare care carau pamint la pod.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS