13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBilantul distrugerilor in Dolj este ingrijorator

Bilantul distrugerilor in Dolj este ingrijorator

• 47 de localitati inundate • Mii de gospodarii afectate si aproape 4.000 de hectare de teren agricol distruse de precipitatii


Judetul Dolj se afla in situatie de criza. Numarul localitatilor din judet afectate de ploile abundente din ultimele zile se ridica deja la 47. Printre acestea se numara si municipiul Craiova, unde aproximativ 42 de locuinte au fost inundate, si orasul Filiasi, unde au fost afectate 55 de case, peste 120 de gospodarii, 78 de fintini, doua podete, 400 m de drum judetean si mai mult de 400 de hectare de teren agricol. Soarta grea au avut insa comunele Brabova, Breasta, Bucovat, Cernatesti, Cotofenii din Fata, Cotofenii din Dos, Ghercesti, Grecesti, Melinesti, Murgasi, Simnicu de Sus. La acestea se adauga multe altele.


Bilantul distrugerilor la nivel judetean este ingrijorator: aproximativ 1.200 de case au fost inundate; peste 80 de cladiri distruse si 219 locuinte avariate. La acestea se adauga mai mult de 3.700 de anexe gospodaresti afectate de ape.


In ceea ce priveste transportul la nivel judetean, si acesta a avut de suferit de pe urma inundatiilor. Au fost avariate un kilometru de drum national, opt drumuri judetene, pe o distanta de aproximativ 20 de kilometri, si 19 drumuri comunale, pe aproximativ 90 de kilometri. Ieri dupa-amiaza, apa de pe drumul spre Ripa Rosie avea aproximativ 1,5 m adincime, iar la nivel de judet, sase poduri erau distruse si aproape 30, avariate.


Sirul distrugerilor nu se opreste insa aici. Noua scoli (Bucovat, Virvoru de Jos, Grecesti, Ghercesti, Mischii, Salcuta, Prejoiu), trei gradinite (Bucovat, Radovan, Ghercesti), doua biserici (Bucovat, Ghercesti), doua primarii (Ghercesti, Bulzesti), doua camine culturale (la Mischii) si o biblioteca (Radovan) au fost, de asemenea, afectate de cantitatile mari de apa. Mai mult decit atit, au fost inregistrate aproximativ 3.800 ha de teren agricol inundate si aproape 1.500 de fintini infectate, iar sute de animale si pasari din zona au murit din cauza potopului.


Sate izolate si cote ingrijoratoare ale apei


Pina in prezent nu au fost raportate decit cinci victime omenesti. Din cauza precipitatiilor abundente, in noaptea de 15 spre 16 august, satul Cotu, comuna Breasta, a fost izolat. Aceeasi soarta au avut-o si locuitorii satului Busuletu, al caror numar nu depaseste 50. In plus, familiile din satul Cornu au fost evacuate si cazate in institutii scolare, iar la Dragotesti a fost semnalata lipsa apei potabile.


Si cum un rau nu vine niciodata singur, pe 17 august s-a produs poluarea riului Almajel, din cauza ruperii unei conducte de apa sarata si titei, pe o lungime de zece metri (conducta a fost insa deviata si refacuta in intregime), iar cotele de aparare la statiile hidrometrice Racari, Podari, Dragoaia, Breasta, Zaval erau depasite, in timp ce la statia Gabru, nivelul se situa peste cota de pericol. In plus, in noaptea de 17 spre 18 august au fost din nou afectate localitatile Breasta, Virvoru de Jos, Brabova, Terpezita. In ceea ce priveste riul Jiu, acesta nu prezinta inca probleme decit in punctele Cotofeni si Schit.


Ieri, echipe ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Judetului Dolj, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj, Inspectoratului de Politie Dolj, Brigada 2 Infanterie Usoara au intervenit in zonele calamitate. Echipele de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „OLTENIA“ al judetului Dolj, Directia Apelor Jiu si Sistemul de gospodarire a apelor Dolj sint in alerta in continuare si monitorizeaza evolutia evenimentelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU