22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate13 localitati mehedintene sub ape

13 localitati mehedintene sub ape

Precipitatiile cazute in cursul noptii de miercuri spre joi au provocat inundatii in 13 localitati din judetul Mehedinti, 30 de persoane fiind evacuate. Cele mai insemnate pagube s-au inregistrat in comuna Balacita si in satele aferente acesteia, Dobra si Gvardenita, unde au fost inundate 82 de locuinte. Conform Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Mehedinti, au fost afectate 207 gospodarii, sase dintre acestea fiind distruse complet. Ion Plesu, comandantul IJSU Mehedinti, a precizat ca au fost avariate de viituri 21 de poduri si podete, iar 38 km de drumuri comunale au fost distrusi. Miercuri, din cauza ploii abundente, subsolul Judecatoriei Strehaia a fost inundat, fiind necesara intreruperea activitatii si mutarea a peste zece mii de dosare din arhiva in alta locatie.


Doua masini de pompieri au actionat timp de mai bine de zece ore pentru evacuarea apei din subsol, care ajunsese la o jumatate de metru in inaltime. Ieri-dimineata, activitatea Judecatoriei Strehaia a fost reluata. Marieta Sfetcu, grefiera-sefa a judecatoriei, a spus ca, desi toti salariatii din institutie, ajutati de jandarmi, au mutat arhiva, 300 de dosare au fost acoperite de apa. „Dosarele care s-au udat le vom usca, iar apoi vom vedea ce documente au fost distruse. Vom reface toate dosarele“. De asemenea, a fost inundata si statia de transformare a Garii CFR Strehaia, alte echipaje de pompieri actionind in zona pentru a evita producerea unui scurcircuit, care ar fi oprit alimentarea cu energie electrica a caii ferate pe tronsonul Drobeta Turnu Severin – Craiova.


In satul Ercea, un echipaj al IJSU Mehedinti a actionat cu o autospeciala pentru a evacua apa din cinci locuinte, iar 11 persoane si 34 de animale au fost puse la adapost din calea apelor. In comuna Simian, o autospeciala a Detasamentului de Pompieri „Drobeta“ a actionat pentru evacuarea a zece persoane si a 22 de animale. Ieri-dimineata, cel mai mare depozit de carburant din Mehedinti, cel de la Simian, a fost inchis pentru citeva ore, deoarece sala motoare, remiza PSI si casa pompelor au fost inundate.


S-a intervenit pentru evacuarea apei si au fost salvate bunuri de peste 600 de milioane de lei vechi. Prefectul Lazar Madaras, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, i-a mustruluit pe edilii din 12 localitati, pentru proasta organizare a activitatii de alarmare, atentionare si limitare a efectelor inundatiilor. „Primele masuri pe plan local, in 12 localitati, au fost luate destul de tirziu de la momentul primirii instiintarilor.


Daca ploia va continua, speram sa nu mai fie de aceeasi intensitate. Ieri-dimineata, la ora 6.00, nivelurile pe riurile interioare au fost in crestere, la punctul hidrologic Corlatel, pe riul Drincea, cota de atentie a fost depasita cu 31 de centimetri. In aceasta zona s-a inregistrat si cea mai mare cantitate de precipitatii, 82,5l/mp“, a spus prefectul de Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS