12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocurile la gradinite sint deja ocupate

Locurile la gradinite sint deja ocupate

Cu citeva saptamini inainte de inceperea anului scolar 2005-2006, nebunia ocuparii unui loc in gradinitele craiovene a atins cote maxime. Lipsa spatiilor destinate invatamintului prescolar, dar si numarul mare al solicitarilor determina unitatile de invatamint sa functioneze la capacitate maxima. Mai mult, sistarea inscrierii prescolarilor in unitatile de profil ii scoate din minti pe parintii „intirziati“.


Au mai ramas citeva saptamini pina pe 12 septembrie, cind incepe anul scolar 2005-2006, iar cele 56 de gradinite din Craiova sint in continuare asaltate de solicitanti. Cererile de inscriere au depasit cu mult numarul obisnuit de locuri. „Teoretic, gradinita noastra ar fi trebuit sa functioneze in anul scolar 2005-2006 cu un efectiv de maximum 200 de copii. Practic lucrurile stau altfel. Ne vedem nevoiti sa lucram la capacitate maxima, cu 300 de prescolari repartizati pe zece grupe. Cert este ca gradinita nu poate cuprinde toti copiii si nici nu stim cum vom face fata“, a precizat Elena Urucu, directoarea Gradinitei nr. 51. Aceasta a mai spus ca toate gradinitele se confrunta cu numarul mare de solicitari, problema fiind acuta in cazul unitatilor din Craiovita Noua si la Gradinita nr. 27 „Otilia Cazimir“. Si aici, totalul inscrisilor a depasit efectivul maxim de 20 de copii pe grupa, numar permis de Legea invatamintului. „In unele situatii am fortat putin nota. Acolo unde spatiul pe clase ne-a permis, am marit efectivul de prescolari chiar si pina la 37“, a explicat Elena Urucu, punctind faptul ca acest lucru a fost facut in special pentru micutii de la grupele pregatitoare care peste un an vor merge la scoala.


Intirziatii la inscriere isi vor tine copilul acasa inca un an


Pentru parintii care nu s-au ocupat din timp sa-si inscrie copilul la gradinita in perioada prestabilita din februarie, martie si aprilie, atit directorii de gradinite, cit si reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu vad decit o singura solutie: aminarea inscrierii micutului cu un an. Mai mult, acestia spun ca nu sint obligati sa-i primeasca la gradinite pe cei cu virste intre doi si trei ani. „Au prioritate cei de cinci si de sapte ani, care vor merge in curind la scoala. Restul mai au de asteptat“, a explicat inspectoarea invatamintului prescolar Geta Gavrilescu.


Cladirile gradinitelor au fost revendicate de fostii proprietari


Lipsa spatiilor destinate prescolarilor ii impiedica pe reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj sa acopere prin planul de scolarizare 2005-2006 numarul total al solicitarilor. Din cele spuse de Doina Popa, sefa Serviciului de Salarizare din ISJ, a reiesit ca numarul redus al spatiilor este urmarea faptului ca „unele imobile, in care pina nu demult functionau gradinite, au fost revendicate si cistigate de fostii proprietari“, a precizat Doina Popa. Astfel ca, nici pina in prezent, inspectorii prescolari nu pot spune cu exactitate daca toate incercarile parintilor de a-si inscrie copiii la gradinita vor putea fi rezolvate pina la inceperea anului scolar 2005-2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS