9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGasirea unui loc de munca, o problema pentru tineri

Gasirea unui loc de munca, o problema pentru tineri

„Tinar, fara experienta, caut de lucru“. Nu, nu e o gluma. Tinerii vor sa munceasca. Problema este insa gasirea unui loc de munca. Si solutii sint in acest sens destul de multe: Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj, firmele care se ocupa cu plasarea fortei de munca si, mai nou, internetul. Totul tine insa de noroc si de dorinta de asumare a responsabilitatilor care decurg din semnarea unui contract de munca.


Mai mult de 400 din cei 5.527 de someri inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, in luna iunie, sint tineri absolventi. „Ofertele pentru persoanele cu studii superioare sint putine“, dupa cum a afirmat Catalin Dumitrescu, purtator de cuvint al AJOFM Dolj. Saptamina aceasta (oferta se actualizeaza in fiecare miercuri), agentia scoate la concurs numai doua posturi pentru persoanele cu studii superioare: unul de secretar administrativ si unul de inginer de sistem. Cele mai multe locuri de munca oferite sint cele de confectioner, zidar, mozaicar, timplar si muncitor necalificat.


AJOFM Dolj va organiza, in septembrie, Bursa Locurilor de Munca pentru absolventii de liceu si de facultate. Ultimul eveniment de acest gen a avut loc pe 30 iunie si a oferit locuri de munca numai pentru absolventii de facultate. Acesta este al doilea an in care Bursa Locurilor de Munca este destinata numai persoanelor cu studii superioare, si asta pentru a veni in intimpinarea nevoilor tinerilor licentiati.


O altfel de ofertare a locurilor de munca


Daca momentan oferta agentiei nu este foarte bogata, tinerii, si nu numai, trebuie sa se inarmeze, in primul rind, cu mult optimism si cu rabdare. Ziarele locale, regionale sau chiar nationale (pentru cei care sint dispusi sa paraseasca localitatea) ofera, la rindul lor, informatii despre locurile de munca vacante. Daca insa nici ofertele prezente in paginile acestora nu le sint pe plac, cautarea continua. Doritorii pot apela si la firmele care se ocupa cu plasarea de forta de munca in tara si strainatate. Cei interesati pot cere ca informatiile despre ei sa fie introduse in baza de date, pentru ca ulterior, in cazul in care corespund cerintelor angajatorilor, sa fie contactati pentru un eventual interviu. Evident, acest tip de firme solicita comision, fie de la cel care doreste sa se angajeze, fie de la angajator sau chiar de la ambele parti.


Cel mai comod si mai nou mod de gasire a unui loc de munca este internetul. Sint deja o serie de site-uri, atit românesti, cit si straine, unde cererea si oferta duc la rezultate satisfacatoare pentru ambele parti. In general, cei interesati trebuie sa creeze un cont personal de acces, sa completeze un CV si o scrisoare de intentie si sa le activeze. Au apoi posibilitatea sa-si aleaga singuri jobul pentru care vor sa aplice, urmind sa fie contactati pentru un eventual interviu. Foarte util este faptul ca, pe linga ofertele de munca, site-urile contin detalii referitoare la crearea unui CV si reguli de conduita in timpul unui interviu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU