16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePerformanta va fi noul criteriu pentru transferarea pe locurile fara taxa

Performanta va fi noul criteriu pentru transferarea pe locurile fara taxa

Pina la inceperea anului universitar 2005-2006, Universitatea din Craiova, dar si cele din intreaga tara sint obligate sa stabileasca criterii de performanta – indici de diferentiere pentru studenti. Aceasta masura a fost luata de curind de ministrul invatamintului, Marian Miclea, prin Legea nr. 224/11 iulie 2005 privind invatamintul universitar si postuniversitar cu taxa peste locurile finantate de la bugetul de stat.


Nivelul de pregatire al studentilor va fi stimulat, incepind cu anul universitar 2005-2006, de o noua masura a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC). Potrivit celor stabilite de ministrul invatamintului, Marian Miclea, pina pe 1 octombrie, toate universitatile din tara au datoria de a adopta indicatori de performanta, pe baza carora studentii de pe locurile cu taxa, dar cu rezultate foarte bune la invatatura, sa aiba sanse egale cu cei de la buget. Mai mult, in functie de notele obtinute pe parcursul unui an universitar, studentii au sansa de a trece la buget fara sa mai dea alte examene. Fata de aceasta noua masura, conducerea Senatului Universitatii din Craiova s-a aratat extrem de interesata. Prorectorul universitatii, prof. univ. dr. Radu Constantinescu, a precizat: „Aceasta hotarire a MEC este binevenita. Senatul Universitatii se vede nevoit sa analizeze si sa stabileasca indicatori de performanta pentru studenti, activitati de cercetare etc., care sa vizeze in primul rind calitatea invatamintului. Astfel, cei mai buni de pe locurile cu taxa vor avea sanse egale cu cei de la buget“. Totodata, reprezentantii Universitatii din Craiova au adaugat ca, prin acesti indicatori de departajare, studentii care au fost admisi la facultate pe locurile cu taxa au la final de an posibilitatea sa treaca pe cele de la buget fara sa mai sustina alte examene. Iar studentii de la buget, pentru a-si pastra locul, trebuie sa acumuleze un numar de credite, prestabilit de fiecare facultate in parte, „in caz contrar, cei slab pregatiti vor fi mutati pe locurile studentilor care platesc taxe, dar care au reusit sa obtina note mult mai mari“, a completat prorectorul Constantinescu.


Cei mai buni cistiga


Surse din cadrul Centrului Universitar din Craiova au adaugat si faptul ca, probabil incepind cu noul an, selectia celor mai buni studenti se va face drastic. Pe locurile alocate gratuit de minister vor intra intr-adevar cei mai buni, iar ceilalti vor plati taxe. Cu promovarea calitatii in invatamintul superior de stat sint de acord si reprezentantii studentilor, insa acestia ramin mai rezervati. Florin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din România, considera ca aceasta masura este binevenita, dar „pe cit este de buna, sa nu dea prost in aplicare“. Totodata, Gust a specificat ca era timpul ca studentii craioveni sa mai puna mina si pe carte. „De fapt, acesta este si rolul reglementarii. Sa scoatem studentul din leneveala si sa-i dam un motiv sa invete. Concurenta trebuie sa le dea o sansa celor buni“.


Reversul medaliei


Liderii studentilor se mentin rezervati fata de aceasta lege. Ei spun ca undeva, in spatele acestei reglementari, exista si o latura ascunsa. „Si anume cumpararea examenului de catre o parte a celor certati cu cartea, de la locurile cu taxa, care in loc sa plateasca 500-600 de euro pe an vor prefera la anumite examene sa scoata din buzunar o suma de bani pentru a-si asigura un loc la buget“, a completat presedintele USR. Mai mult, acesta promite ca impreuna cu alti reprezentanti ai studentilor vor monitoriza implementarea acestei legi, pentru a nu fi o masura buna aplicata prost.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII