17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFlutur le cere specialistilor din agricultura sa coboare in ulita

Flutur le cere specialistilor din agricultura sa coboare in ulita

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a cerut simbata specialistilor „sa coboare in ulita satului“ si sa explice pe intelesul taranilor programele de sprijinire a agricultorilor, astfel incit acestia sa fie informati corect despre proiectele pe care le pot derula cu ajutor guvernamental si extern. „Specialistii din agricultura trebuie sa coboare pe ulitele satului românesc. Vremea simpozioanelor si pliantelor a trecut. Trebuie sa explicam oamenilor pe intelesul lor tot ceea ce facem“, a spus, simbata, ministrul agriculturii, citat de Mediafax.


El a recunoscut ca, din cauza „limbajului sofisticat, academic“ al specialistilor in agricultura, exista o ruptura intre organismele din subordinea Ministerului Agriculturii si tarani. „Cind un taran intra pe mina unui specialist care nu stie sa-i explice ceea ce trebuie sa faca sau cind i se cere ca pentru intocmirea unui dosar necesar pentru a obtine un anumit credit sa vinda vaca, taranul se lasa pagubas“, a spus Flutur.


El a spus ca specialistii in agricultura vor trebui sa mearga din sat in sat si sa explice agricultorilor, de exemplu, necesitatea gruparii benevole a terenurilor pentru a forma ferme si a rezista pe piata sau sa le explice proprietarilor de animale de ce nu trebuie sa mulga vacile manual, ci mecanic si ca, daca se organizeaza in asociatii de crescatori de animale, primesc tancuri de racire a laptelui. „Va garantez ca de acum ii veti vedea pe oamenii nostri in sate, intre oameni“, a spus ministrul agriculturii.


„Nu poti bate cimpia la pas sau sa mergi cu bicicleta, ca sa asiguri permanent consultanta taranilor“


Reprezentantele Ministerului Agriculturii in teritoriu sint Directiile Agricole pentru Dezvoltare Regionala, Oficiile Judetene de Consultanta Agricola si birourile regionale SAPARD. Mai aproape sint inginerii din Camerele agricole ale fiecarei primarii. Practic, specialistii din cadrul acestor organizatii sint cei care ar trebui sa ofere consiliere, sfaturi tehnice, sa promoveze programele de dezvoltare ale ministerului. Din diferite motive, insa, undeva cercul comunicarii se rupe.


Nicolae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar, este de parere ca vina apartine promovarii in aceste functii a unor oameni insuficient pregatiti. „Aceste structuri din teritoriu, Directiile Agricole, ca sa coboare mai mult in mijlocul taranilor, ar trebui depolitizate. Functiile de conducere sint politizate si sint promovati oameni slab pregatiti pentru o provocare atit de mare cum este dezvoltarea rurala in acest moment. In al doilea rind, aceste Directii Agricole trebuie sa beneficieze de logistica buna, de largirea schemei de lucru pentru a angaja cit mai multi specialisti, in vederea unui dialog cit mai concret cu fermierul si cu taranul. De fapt, aceste Directii Agricole trebuie sa preia multe din atributiile de baza ale ministerului, pe care sa le aplice acolo, in teritoriu.


Birourile regionale al Agentiei Nationale de Consultanta Agricola sint structuri teritoriale concepute si organizate la initiativa Uniunii Europene pentru a acorda consultanta fermierilor, pentru a promova programele Ministerului Agriculturii, dar acestea nu au puterea financiara sa functioneze ca o institutie, pentru ca sint dotate cu o logistica slaba, au specialisti platiti foarte prost. Nu pot sa bata cimpia la pas sau sa mearga cu bicicleta ca sa acorde consultanta permanenta taranilor. Deci, acestea trebuie dezvoltate din toate punctele de vedere – salarizare corespunzatoare si dotarea cu logistica foarte buna (sistem informatic centralizat, automobile), altfel declaratiile domnului ministru nu mai au nici un ecou“, a declarat, pentru Curierul National, Stefan Nicolae, presedintele Agrostar.


Agricultura nu se face pe asfalt, la orase


„Oamenii sint neinformati, pentru ca nu se implica nici cei de la nivel central, nici judetean. Agricultura nu se face pe asfalt, nici la kilometrul zero, ci se face la sat. Producatorii de legume-fructe nu cunosc standardele de comercializare a acestora, care sint la nivelul celor europene. Ele sint in exercitiu, dar nu se aplica. Consultantii agricoli trebuie sa fie putin mai agresivi, ca sa ajunga informatia la producatori, pentru ca acestia din urma vor ajunge in piete, cu produsele neambalate, neetichetate si se vor trezi ca vor lua amenzi care nu vor fi deloc mici“, a declarat Ion Oprea, presedintele Asociatiei Pomicultorilor Dimbovita.


Consultantii trebuie platiti in functie de performante


Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Rominia (LPAR), a declarat la rindul sau ca, atita timp cit specialistii din cadrul ministerului nu o sa fie platiti la nivelul performantelor, nici nu o sa ajunga sa comunice la nivel real cu taranii. „Ei isi iau leafa oricum. Ar trebui sa fie platiti pe criterii de performanta. Sa fie intrebati: cite proiecte SAPARD s-au realizat in arealul tau, cite grupuri de producatori? Din toate programele ministerului, s-a indeplinit ceva si in zona ta? Degeaba li se dau atributii, trebuie sa se verifice si daca se executa, iar daca nu, de ce?“, a afirmat Radulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS