11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn tata din 25 creste, fara sa stie, copilul unui alt barbat

Un tata din 25 creste, fara sa stie, copilul unui alt barbat

Un tata din 25 creste, fara sa stie, copilul unui alt barbat, potrivit unui studiu amplu efectuat recent de cercetatorii britanici. Dupa cum informeaza site-ul Reuters.com, specialistii de la Universitatea „John Moores“, din Liverpool, au examinat rezultatele obtinute in urma a zeci de studii, publicate in ultimii 54 de ani, cu privire la asa-numitele „cazuri de discrepanta paternala“, cind se dovedeste ca un barbat nu este tatal biologic al copilului pe care il considera al sau.


Aceste studii au fost realizate in tari cum sint Statele Unite, Finlanda, Noua Zeelanda, Africa de Sud si Mexic. Rezultatele inregistrate prezinta o serie de diferente importante. Unele dintre ele demonstreaza ca doar un barbat din 100 nu este tatal copilului pe care il creste, in timp ce altele arata ca procentul este de trei din zece.


Echipa de specialisti de la Universitatea „John Moores“ a calculat media tuturor acestor rezultate, care este de aproximativ patru la suta. Acest fapt sugereaza ca, la nivel global, unul din 25 de barbati nu este tatal biologic al copilului pe care il considera al sau.


„Importanta acestui fapt rezida nu neaparat in procentul obtinut cit in implicatiile acestuia. Ca membri ai unei societati, luam din ce in ce mai multe decizii pe baza elementelor de genetica. Daca, spre exemplu, o persoana stie ca tatal sau sufera de o boala de inima cu transmitere ereditara, poate incerca sa-si schimbe dieta. Cu siguranta insa, aceste persoane trebuie sa ia o astfel de decizie pe baza unor informatii certe despre tatal biologic“, a declarat profesorul Mark Bellis, unul dintre specialistii britanici care au participat la acest studiu.


Totodata, profesorul Bellis a precizat ca, desi amestecarea mostrelor de sperma, in cazul inseminarilor artificiale, poate fi invocata ca motiv pentru discrepanta paternala, de obicei, problemele de acest fel se datoreaza faptului ca femeile au relatii sexuale in afara casatoriilor. In Marea Britanie, 20 la suta dintre femeile casatorite sau implicate in relatii pe termen lung au aventuri extraconjugale, un rezultat similar inregistrindu-se si in alte tari dezvoltate.


De asemenea, profesorul Bellis a mentionat ca aproape o treime dintre sarcinile femeilor din Marea Britanie nu sint planificate, acest fapt contribuind la riscul aparitiei problemelor de discrepanta paternala.


Potrivit sursei citate, la finalul studiului lor, specialistii au facut un apel pentru efectuarea unor cercetari suplimentare in domeniu, motivind ca o astfel de problema dificila nu poate fi ignorata.


Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea „John Moores“ a fost publicat in Jurnalul de Epidemiologie si Sanatatea Comunitatii, patronat de Asociatia Medicala Britanica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS