21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLecturile suplimentare - un stres pe perioada verii

Lecturile suplimentare – un stres pe perioada verii

Adolescentii craioveni se declara plictisiti si chiar sufocati de programa educationala – lista cu lecturile suplimentare – impusa de dascali si pe perioada vacantei de vara. Pentru majoritatea tinerilor, navigarea pe internet sau jocurile pe computer sint mai interesante decit cartile.


Cu citeva saptamini inaintea inceperii noului an scolar, elevii craioveni si-au amintit ca au si teme de facut pe vacanta: lecturi, comentarii, exercitii. Inca optimisti, unii dintre liceeni spun ca mai au timp, acum gindul lor neputind sa fie la carte, ci la distractie. „Ma pregatesc sa plec la mare. Nu am ajuns pina acum si abia astept sa ma distrez. Temele… ramin pe ultima suta de metri. Cel mai sigur, in ultima saptamina de vacanta. O simbata si o duminica sint de ajuns. Concret, nici nu stiu pe ce data incepe scoala!“, a specificat Ana Maria Creteanu, eleva la Colegiul National „Carol I“ din Craiova. De aceeasi parere cu tinara a fost si Mihai Ene, elev la acelasi colegiu, care a precizat ca, daca mama sa nu l-ar fi impins de la spate nu ar fi lucrat nimic: „Mama a fost cea care mi-a procurat cartile de pe lista de lectura. Sincer, daca ar fi fost dupa mine, nu as fi citit nimic“. Elevii din clasele primare s-au dovedit mai silitori decit colegii lor mai mari. Marius Barbu, elev in clasa a IV-a la Grupul Scolar Industrial „Ilie Murgulescu“, a spus ca invatatoarea a fost destul de indulgenta cu ei si nu le-a dat prea mult de lucru pe perioada verii. „Am citit citeva carti din proprie initiativa si am lucrat la matematica, pentru ca imi place mai mult decit limba româna“, a zis elevul. La polul opus se afla liceenii, care au uitat de teme din cauza problemelor de factura sentimentala. Pentru acestia, pe perioada verii, Centrul Judetean Psihopedagogic din urbe a demarat un program bazat pe testarea factorilor de stres. Dupa cum au declarat reprezentantii centrului, in urma analizarii raspunsurilor date la un chestionar aplicat pe un esantion de 500 de tineri s-a ajuns la concluzia ca, pe o scara de la 1 la 5, cel mai mare stres il provoaca liceenilor problemele sentimentale, iar cel mai mic actiunile extrascolare.


Computerul concureaza cu clasicii literaturii


Tinerii considera ca studiaza destul pe parcursul anului scolar si ca vacanta este facuta pentru a se destinde, motiv pentru care majoritatea stau prin salile de internet si nu prin cele ale bibliotecilor orasului. Ei prefera sa petreaca ore intregi in fata calculatorului, jucindu-se sau conversind pe chat decit sa lectureze cartile solicitate de profesori, deoarece considera cititul un lucru demodat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS