12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJaf in padurile din Novaci

Jaf in padurile din Novaci

• Localnicii din Novaci se tem ca vor ramine fara padure, din cauza taierilor masive de arbori • Politia a reusit sa prinda un hot de lemne care a fost condamnat
• Conducerea Ocolului Silvic Novaci sustine ca peste 470 de hectare de padure, apartinind persoanelor fizice, sint nepazite • Inginerii silvici se pling ca padurea
particularilor nu poate fi pazita, din cauza lipsei normelor metodologice ale legilor care protejeaza fondul forestier


Ziua sau noaptea, zeci si sute de metri cubi de lemne sint taiate din padurile localitatii gorjene Novaci. Fenomenul pare sa fi luat amploare in ultima perioada, cind copaci care au avut nevoie de aproape peste un secol sa creasca sint pusi la pamint de drujbele celor care vor sa se imbogateasca peste noapte. Taierile de arbori au loc nu departe de sediul Ocolului Silvic Novaci, unde exista mai multe curele de padure retrocedate populatiei. La Hirisesti este o suprafata de aproximativ 100 de hectare de padure, in care hotii de lemne au dat iama, fara sa se teama de oamenii legii. De cele mai multe ori, politia locala impreuna cu angajatii Ocolului Silvic din orasului Novaci intervin cind faptele au fost deja consumate. Alertati de dezastrul ecologic si de eventualele calamitati naturale, precum alunecarile de teren, localnicii din Hirisesti, localitate aflata la aproximativ doi kilometri de Novaci, nu mai stiu la cine sa apeleze pentru a stopa jaful din paduri. Intre timp, gaterele continua sa lucreze, iar afaceristii continua sa livreze amatorilor scinduri sau busteni. Localnicii spun ca in zona s-a format o adevarata filiera a transportatorilor de lemne taiate din Novaci, cu punct nodal la Obirsia Lotrului. De regula, bustenii sint scosi din Gorj spre Vilcea si Hunedoara.


„Cum poti sa intri cu drujba in padure ca si cum ai fluiera?“


Locuitorii din Hirisesti sint la curent cu ceea ce se intimpla la ei in localitate, insa nu au reusit sa stopeze furturile de lemne. Ultimul jaf a fost semnalat politiei de un satean, in punctul Virful Draganului. „Taie, dom’le, toti intr-o veselie. Au taiat tot si poate pina la urma nu va mai ramine nimic pe muntii si dealurile noastre. Am vorbit recent cu un sofer de camion care face mereu curse aici la noi si ia lemne de la un gater din Aninis. Sint toti pe mina, ca altfel nu i-ar lasa sa taie fiecare cum vrea. Eu nu stiu ce pazesc cei de la Ocolul Silvic, ca ei si politia ar trebui sa intervina, sa opreasca toate taierile astea de lemne. Cum poti sa intri cu drujba in padure ca si cum ai fluiera si nimeni sa nu iti faca nimic?!“, a declarat un localnic din Hirisesti, sub protectia anonimatului. Acesta se teme ca intr-o buna zi, din cauza taierilor masive de padure, pamintul o s-o ia la vale si nimeni nu va fi tras la raspundere pentru eventualele dezastre.


Conducerea Ocolului Silvic Novaci ridica din umeri


La Ocolul Silvic din localitate este o atmosfera linistita, de concediu, mai ales ca seful e plecat in vacanta. Unul dintre inginerii silvici, aflat la serviciu, a declarat ca situatia este cunoscuta si de vina sint legile care le-au permis cetatenilor sa isi ia padurea, fara sa fie obligati sa asigure si paza. In prezent, Ocolul Silvic Novaci are in administrare 18.500 de hectare de fond forestier. Pina in prezent, au fost retrocedate 1.500 de hectare de padure, dintre care 1.030 la persoane juridice, respectiv Obstea Cerbu, si 470 la persoane fizice, suprafata care nu mai este pazita de padurari. La Obstea Cerbu, proprietarii au reusit sa angajeze personal pentru paza. Aproximativ 100 de hectare de padure se afla in Hirisesti, toata fiind retrocedata locuitorilor. „Au devenit proprietati particulare, iar proprietarii nu si-au manifestat interesul pentru a face contracte de administrare cu ocolul nostru. Noile modificari ale legilor ne obliga sa asiguram paza si la aceste paduri, dar deocamdata nu putem face nimic, intrucit nu am intrat in posesia normelor metodologice. Taieri nu se pot face oricum. Au venit firme particulare de amenajare a fondului silvic. Cetatenii trebuie sa plateasca 20-30 de euro pe hectar. In urma acestei amenajari, se stabileste cota de taiere. Multi nu au apelat la aceste firme si se taie padurea in regim de igiena, ce e uscat, ce e rupt“, a spus reprezentantul Ocolului Silvic Novaci, mentionind in acelasi timp ca in Novaci exista 10-12 gatere care lucreaza in permanenta. Chiar in padurea situata la numai citeva sute de metri de sediul institutiei se puteau observa patru, cinci drumuri lasate de tractoare si de camioanele care transporta arborii. Din loc in loc, aproape de drum se puteau vedea si trunchiuri groase de stejari, taiati de citeva zile.


Politia a aruncat dupa gratii un hot de lemne


Comandantul Politiei Novaci, Petre Arbagic, a declarat ca problemele cele mai mari se intilnesc la cele zece obsti satesti din zona si in comunele arondate. In ultima perioada, in urma activitatilor de prevenire a defrisarilor ilegale, politia a reusit sa captureze un hot de lemne, care a si fost condamnat si trimis dupa gratii. Este vorba despre fostul padurar Ionel Liviu, care a renuntat la vechea meserie, pentru a se face transportator de lemne: „Pai, lista cu infractiunile este destul de mare. E acolo la biroul de presa. Terenul este particular. Am avut probleme. Avem si un cetatean condamnat pentru furt de lemne. Acum se afla la inchisoare. Actiona cu o camioneta chiar in zona Hirisesti. Noi mergem si constatam, primim reclamatii. Am avut si actiuni la gaterele din zona si au fost aplicate amenzi si de 20.000.000 de lei. Se fac. Noi ii monitorizam. Defrisarile ilegale reprezinta o infractiune. Din cauza acestora pot aparea fenomene greu de stapinit“, a afirmat comandantul Politiei din Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU