24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii din Hadareni contesta decizia de executare

Românii din Hadareni contesta decizia de executare

Localnicii din Hadareni carora, in urma cu trei zile, le-au fost puse casele sub sechestru au contestat decizia de executare, urmind ca Instanta Judecatoriei Ludus sa ia in discutie acest lucru pe 6 septembrie. Nici romii nu se lasa, unii dintre ei depunind intimpinari prin care solicita instantei sa respinga actiunea românilor, pe motiv de tardivitate.


Doua dintre cele sapte persoane pe ale caror case a fost pus, miercuri, sechestru au avut parte de acelasi tratament ca si cele cinci care n-au platit cele 210 milioane de lei vechi (21.000 lei grei), cit le reveneau pentru a despagubi romii. Asta pentru ca „cei gasiti vinovati de incendierea caselor romilor in septembrie 1993 trebuie sa raspunda in solidar“. Persoanele vizate de masura de executare se pling de modalitatea in care s-a procedat si spun ca nu au primit instiintare. Mai mult, majoritatea românilor din satul muresean sint revoltati de ceea ce se intimpla si spun ca romii le fura recoltele de pe cimp si ca statul le-a reconstruit acestora casele „mai mari decit au fost“. Toate aceste acuzatii sunt infirmate insa de romi, care spun ca ei au avut dintotdeauna cele necesare, nefiind nevoiti sa fure nimic in afara ierbii de pe hotar care, oricum, „e de la Dumnezeu“. Una dintre intimpinarile depuse de romi la contestatia de executare, semnata de Lucretia Rostas, pretinde chiar ca statul român nu i-a reconstruit casa incendiata si solicita instantei de judecata sa respinga actiunea formulata de cei sapte români, pe motiv de tardivitate. Potrivit acesteia, o intelegere amiabila nu mai este posibila, intrucit românii au afirmat ca refuza sa plateasca si, daca ar fi avut vreo intentie sa le ofere daune banesti romilor ale caror case au fost incendiate, ar fi facut-o din septembrie 1993 si pina acum.


Reconstruirea caselor


Un document al unei comisii judetene, datat din septembrie 1995, arata ca, la data respectiva, fondurile necesare reconstruirii a opt locuinte incendiate erau evaluate la 11.430 de lei, in timp ce costurile altor sase case care trebuia reconstruite se ridicau la 68.920 de ei. Din prima suma, valoarea lucrarilor executate si nedecontate se ridica la 3.800 de lei, documentul precizind, la acea data, ca una dintre case, de la numarul 12, apartinind Aureliei Mura Rostas, era terminata.


Potrivit unui tabel al Consiliului Judetean Mures, cu numarul 5.619, din data de 23 decembrie 1994, pe numele a patru persoane (romii Moldovan Bazil, Lacatus I. Petru, Moldovan Adrian si Rostas Otilia) au fost depuse, pe carnet CEC, sume reprezentind sprijin financiar conform HG nr. 773/1994 in valoare totala de 15 milioane de lei. Evaluarea „imobilelor avariate partial din satul Hadareni“, datata 20 septembrie 1993, era in valoare de 589.064 de lei. Pagubitii erau Moldovan Tiberiu (locuind la numarul 41), Rostas P. Boca (locuind la numarul 49), Lacatus B. Galbenus (locuind la numarul 51), Lacatus P. Gruia (locuind la numarul 114), Lacatus Petru (locuind la numarul 115), Moldovan Maria (locuind la numarul 131), Lacatus P. Dagala (locuind la numarul 148) si Rostas Rarcia (locuind la numarul 157).


Hotarire definitiva


Actiunea de punere a sechestrului pe bunurile urmaribile ale celor sapte persoane de nationalitate româna din localitatea mureseana Hadareni, vine in urma unei hotariri a Curtii de Apel Tirgu-Mures din februarie 2004, confirmata in luna mai a acestui an de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Sentinta Curtii de Apel Tirgu-Mures din 27 februarie 2004 a acordat victimelor constituite in parti civile despagubiri materiale in valoare totala de 1,3 miliarde de lei vechi si daune morale in valoare totala de 580 de milioane de lei vechi.


Conflictul de la Hadareni in care au fost angrenate mai multe persoane, atit romi cit si români, a izbucnit in seara zilei de 20 septembrie 1993, printr-o altercatie intre trei romi, Gligor Ghetan si fratii Lacatus Ripa Lupian si Lacatus Aurel Pardailian. La un moment dat, Lacatus Ripa Lupian l-a lovit cu un cutit in piept pe Craciun Chetan, care a decedat la scurt timp. Politia din localitate a incercat sa intervina, insa fratii Lacatus au refuzat sa se predea autoritatilor, ascunzindu-se intr-o locuinta din localitate si amenintind ca vor ucide citeva persoane daca nu sint lasati in pace. In urma conflictului dintre români si etnicii romi, din seara zilei de 20 septembrie 1993, de la Hadareni (jud. Mures), patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar alte patru au fost distruse partial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU