17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDe la „print“ la cersetor

De la „print“ la cersetor

Viata ne poate juca de multe ori feste carora ne este greu sa le facem fata. Povestea craioveanului Stefan Veliscu este una pe cit de simpla, pe atit de dramatica. In trecut, acesta a fost unul dintre oamenii de incredere ai lui Ceausescu, una dintre garzile sale de corp. Spre sfirsitul carierei militaresti (38 de ani in cadrul armatei) au inceput sa curga necazurile: mai intii i-a murit sotia, a intervenit bautura, apoi nebunia temporara, iar in final cersitul si furatul de tomberoane.


Stefan Veliscu a fost pus in postura de a fura din cauza ca a ramas fara bani si casa. Se pare ca acesta a girat anumite persoane, apoi a fost nevoit sa plateasca in locul acestora. Ceea ce am reusit sa aflam de la dinsul este ca are o pensie de aproximativ 12 milioane, la care se adauga trei milioane pentru ca a fost revolutionar. Cu toate ca de la stat ii parvin atitia bani, lui Stefan Veliscu niciodata nu-i ajung. Toata lumea il stie de Fane Babanu’, aceasta fiind porecla lui. S-a asezat umil la masa intr-una din camerele Sectiei de politie nr. 5. Aspectul neingrijit, hainele murdare si rupte il categoriseau clar ca fiind un simplu cersetor al cartierului. Apoi a inceput sa vorbeasca. Vocabularul acestuia denota o anumita educatie pe care nu orice cersetor o poseda. Anumite fapte din comportamentul sau ii tradau oarecum trecutul. Intrebat daca a fost examinat pentru asa-zisele probleme psihice, acesta a recunoscut, completind ca le-a trecut pe toate.


„Pina acum am furat peste 100 de pubele de gunoi. Pe fiecare le-am vindut cu maximum o suta de mii de lei. Citeodata mai luam si jumatate de tuica sau cite doi litri de vin pe tomberon. Niciodata nu am cerut prea mult. Pe toate le-am vindut, pe undeva pe Brestei. Am ajuns sa fur tomberoane din cauza unora care mi-au luat banii. Sint niste mafioti de pe aici. In afara de acestia, eu ma inteleg foarte bine cu toata lumea din Craiovita Noua. Toti stiu ca imi place sa cint, sa vorbesc si sa rid foarte mult“, a spus Stefan Veliscu.


Baietii buni


„Am recuperat peste 100 de pubele din mai 2004 pina acum. La noi are vreo cinci sau sase dosare penale. A avut casa in Valea Stanciului, dar nu a tinut-o decit trei luni, dupa care a vindut-o. Apoi a stat intr-o scara de bloc, dar de acolo l-au gonit locatarii pentru ca nu mai puteau sa-i suporte mirosul. Noi ne-am obisnuit cu el. Stim ca este o persoana pasnica. Nu face rau nimanui, nici macar cind bea, ba chiar atunci cind bea este foarte vesel si cinta foarte mult“, au declarat agentii Sectiei de politie nr. 5.


„Obisnuiam sa ma plimb prin toata tara“


„Am un apartament pe Calea Bucuresti, dar nu ma mai duc acolo. Nu mai suport sa mai vad poza lui Ceausescu dupa 38 de ani de munca in armata. Am inceput sa o iau razna de cind mi-a murit sotia. Fiul meu a plecat in Italia si pe linga el mai am si trei lalele (fiice). Am o pensie de 12 milioane, plus trei milioane pe care le mai iau pentru faptul ca sint revolutionar. Am facut parte din garda personala a lui Ceausescu. Din ’91 pina in ’96 am fost plutonier ajutant“, a spus Fane, descriindu-si o parte din viata. „Obisnuiam sa ma plimb prin toata tara, chiar acum o luna si jumatate am fost pe la Bucuresti. Cred ca o sa plec la o sora de-a mea din Constanta, sa ma mut acolo. Sper sa ma primeasca, pentru ca am ajutat-o foarte mult cind eram ofiter in garda lui Ceausescu“, s-a destainuit Babanu’.


Claudia, femeia visurilor lui


„Daca nu aparea Claudia imediat dupa ce a murit sotia mea as fi fost distrus. Ea este viata mea. Nu stiu ce as fi facut fara Claudia. Ii place sa ma asculte cintind, o face sa se simta mai bine. Cind am luat-o de la parintii ei, rudele mi-au spus sa am mare grija de ea si asta am si facut. Nu am batut-o niciodata, pentru ca stiu cum sa o strunesc. Intotdeauna am convins-o cu vorba buna, nu cu palma. Imi place sa merg pe premisa: nu e cu lopata, e cu judecata. Pentru ca femeia mea este foarte cuminte, nu este ca altele, curva. Sintem impreuna din 2002, momentan dormim pe la «Racheta»“, a povestit cu patos Fane Babanu’.


Deznodamintul


Stefan Veliscu a fost examinat de o comisie de expertiza medico-legala psihiatrica, pentru a stabili daca a avut discernamintul faptelor si al consecintelor la data savirsirii acestora, fiind cercetat pentru furt. Examenul psihic a aratat ca Fane Babanu’ are dificultati adaptive de relationare cu acte antisociale, nevoi reduse de somn, el fiind calificat ca un pacient cu tinuta neingrijita si griji corporale reduse. Pe linga toate acestea, Babanu’ a fost diagnosticat cu tulburare organica de personalitate cu decompensari psihotice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS